van der Horst

Australië: Onvoorspelbare seizoensopener staat voor de deur

Start GP Australië 2013
Start GP Australië 2013
Voor de start van de eerste race van een nieuw seizoen is het altijd moeilijk om favorieten naar voor te schuiven en één van de meest ingrijpende reglementswijzigingen in de geschiedenis van de Formule 1 maakt dat er zeker niet eenvoudiger op. Niet alleen journalisten en fans, maar ook de teams zelf durven geen voorspellingen doen over de seizoensopener komend weekend in Melbourne, al kwam Mercedes wel met glans uit de wintertesten en leek Renault eerder op de sukkel.
Fernando Alonso - Ferrari
Fernando Alonso - Ferrari
Daarnaast deed ook Ferrari het verre van slecht tijdens de tests in Jerez de la Frontera en Bahrein maar ook zij zijn, net als de andere teams, bezorgd om onder andere de regel dat de wagens vanaf dit jaar beperkt zijn tot een tankinhoud van 100 liter. Want wat betekent snelheid en dominantie nog als de wagen ineens op vijf ronden van het einde zonder brandstof valt? Een tweede bezorgdheid zijn de nieuwe krachtbronnen die meer dan ooit tevoren een deel van hun energie moeten recupereren. We zagen al de nodige problemen bij de introductie van KERS enkele jaren geleden, het is voor de teams dus geen geheel nieuw concept, maar als er iets stukgaat bij de energierecuperatiesystemen, is het nu wel erg nefast voor het vermogen van de auto.

Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Sebastian Vettel - Red Bull Racing
Maar de meeste ongerustheid is er niet verrassend bij de teams met wagens met een Renault krachtbron achterin, waaronder de regerende wereldkampioen Red Bull Racing. Zij slaagden er met moeite in om een volledige race-afstand te simuleren en de laatste twee testdagen waren technisch gezien een ramp. Eén en ander zou te wijten zijn aan de te krappe behuizing waardoor alles te warm loopt, een euvel dat niet zo snel verholpen kan worden. En euvels zullen er dit weekend zeker optreden, zowel de ingenieurs alsook de rijders zullen hun handen vol hebben. Romain Grosjean: "Ik verwacht dat de ingenieurs mij enorm vaak gaan vragen om de instellingen te veranderen, tot zelfs vier of vijf keer per ronde. Het zal een ingewikkelde wedstrijd worden".

Start GP F1 van Australië 2012
Start GP F1 van Australië 2012
Naast al de technische uitdagingen is het circuit te Albert Park natuurlijk een stratenomloop waar veel kan gebeuren. Een race zonder safety car is in Melbourne erg uitzonderlijk, zeker met de reëele kans op een regenbui komende zondag. Bandenleverancier Pirelli speelt van zijn kant dan weer op veilig door de zachte en de medium banden mee te brengen, terwijl we tijdens de eerste vier races het superzachte rubber nog zelfs helemaal niet aan het werk zullen zien.

De kwalificaties en de race zijn komend weekend te volgen vanaf 7u 's ochtends op LaDeux. Na het stopzetten van de F1-verslaggeving op VIER kunnen de fans terecht op het tweede Franstalige net, dat zelfs in de namiddag een herhaling van de uitzending van 's ochtends voorziet.

Foto's: Georges De Coster, Ferrari, Red Bull Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Formule 1 op woensdag 12 maart 2014.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons