Geslaagde editie van de Zolder Historic GP sluit af met wereldrecord

VR Racing - BMW E36 STW
Onder een dragelijker temperatuur werd zondag de Zolder Historic Grand Prix afgesloten. Erik Qvick nam revanche voor een dramatisch gestart weekend door de tweede race van de Belcar Historic Cup te winnen, maar het meest memorabele moment was waarschijnlijk dat wanneer de tachtig jarige Christine Beckers enkele ronden aflegde aan het stuur van een Arrows A8 ex-Boutsen en zo een nieuw wereldrecord vestigde.
  • 24 Hours of Zolder
Tim Kuijl
Tim Kuijl
Voor VR Racing startte het weekend dramatisch met een forfait voor de BMW M1 en de BMW 635 CSi na technische problemen tijdens de trainingen en ook de BMW E36 STW werd niet gespaard van problemen en moest zaterdag achteraan de grid starten. Maar op zondag keerde het tij voor Erik Qvick, na een mooie inhaalrace kwam hij als derde over de finishlijn maar kreeg alsnog de zege cadeau na een straf voor de beide wagens voor hem. Luc Branckaerts (Corvette C4) en Tim Kuijl (BMW 325i) namen de start van op de eerste lijn en het was ditmaal de BMW leider die als eerste onder de vlag doorreed, maar zowel hij als Branckaerts werden bedacht met een straftijd van 30 seconden voor het inhalen onder geel waardoor ze terugvielen naar respectievelijk de achtste en tiende plaats. Erik Bruynoghe (Porsche 911 SC) werd zo tweede en Georgios Katsikis (Opel Kadett) moest nog de derde plaats afgeven aan Luc Moortgat (Porsche 964) wegens het negeren van een drive through.

Michael Nolte - Porsche Supercup
Daarnaast werden er nog verschillende races afgewerkt die allen deel uitmaakten van Duitse kampioenschappen. Zo werd de race voor de Youngtimer Trophy 2 gewonnen door Marcus Menden in een Porsche 911 RSR. Een race trouwens waar de zeven eerste plaatsen toekwamen aan een Porsche. Bij de Youngtimer Trophy 1 ging de zege naar Opel Kadett C Coupé GT/E van Adrian Remmele voor twee ander Opel’s. Het NK GTTC werkte op zondag een derde race af en hier was de familie Kuijl weer aan het feest, ditmaal haalde Wim (Ford Capri 3100 RS) het voor Dieter (Ford Capri 3100 RS). Michael Nolte (Porsche Supercup) won ook de tweede race van de Cup und Tourenwagen Trophy, ditmaal voor de Audi TT van Marius Barczak. In het Historic Championship `65 daagden slechts negen wagens op, Oliver
Oliver Hartmann - Elva Mk8
Hartmann won met zijn Elva Mk8 beide races. Herbert Wein Jr. (Morris Mini) won ook de tweede race bij de Kampf der Zwerge, maar in de derde race was de overwinning voor Christof Hürter (Simca Rallye 2). Ondertussen vond in de paddock de concours d’Elégance plaats en in de namiddag kregen we ook de recordpoging van Christine Beckers.

Foto's: Niels Vaeck

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belcar Historic Cup op maandag 22 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Historic Grand Prix.