van der Horst

GP Azerbeidzjan: Piastri wint spannende race, McLaren leider in kampioenschap

Oscar Piastri - McLaren
Oscar Piastri - McLaren
Oscar Piastri (McLaren) heeft de Grote Prijs van Azebeidzjan gewonnen. De Australiër kwam dertig ronden voor het einde aan de leiding en gaf deze niet meer uit handen, niettegenstaande hij geen moment rust kreeg. Charles Leclerc (Ferrari) werd tweede, terwijl George Russell (Mercedes) de derde positie behaalde nadat in de voorlaatste ronde Carlos Sainz (Ferrari) en Sergio Perez( Red Bull) in de muur belandden in een strijd om P3.
Na de kwalificatie gisteren werd Pierre Gasly (Alpine) nog gediskwalificeerd omdat de motor wegens een technische fout heel even meer dan honderd kilogram brandstof per uur verbruikte, wat in strijd is met de regelgeving. Hij start als laatste op de grid. Bij Mercedes besloten ze de motor van Lewis Hamilton te vervangen na de kwalificatie, wat hem naar een start vanuit de pitlane bracht. Alpine verving motoronderdelen van Esteban Ocon zonder de FIA in te lichten, waardoor ook hij de race moest aanvangen vanuit de pitlane.

Start van de race
Start van de race
De start verliep proper en Charles Leclerc kon zijn eerste plek behouden. Hij werd gevolgd door Oscar Piastri, terwijl Sergio Perez erin slaagde om de derde plek van Carlos Sainz over te nemen. Max Verstappen (Red Bull) volgde vanop P5 terwijl George Russell terugviel naar P6. Lando Norris (McLaren) was vanop de vijftiende plek gestart en kon al opschuiven naar P12 in de eerste bocht van ronde twee. Al in ronde acht slaagde de Brit erin om in de punten te raken na een inhaalactie op Ollie Bearman (Haas) voor P10.

Verstappen kon het tempo van zijn teamgenoot niet volgen en reed na tien ronden zo'n vier seconden achter Sainz. Op het einde van ronde twaalf haalde Red Bull hem binnen voor nieuwe, harde banden. Mercedes volgde diezelfde ronde hun voorbeeld met beide rijders. Perez kwam vervolgens één ronde later ook binnen. Piastri bleef nog twee ronden lang rijden waardoor McLaren aan Norris vroeg om Perez op te houden in het traag gedeelte bij het kasteel, wat cruciaal bleek om Piastri nog net voor de Mexicaan te houden. Ferrari volgde de twee volgende ronden met beide rijders, waardoor er uiteindelijk virtueel geen posities wijzigden, maar Norris en Alexander Albon (Williams) waren op harde banden gestart en reden dus tussen de rijders die net binnengekomen waren. Ook bleef Piastri wel in het zog van Leclerc rijden.

In de eerste bocht van ronde twintig slaagde Piastri erin de eerste plek over te nemen nadat hij erin slaagde om veel later te remmen dan Leclerc. Ondertussen sloot Perez ook aan bij Leclerc en een spannende strijd volgde. Ook iets verderop kregen we een mooi duel te zien tussen titelkandidaten Norris en Verstappen. Norris had nog geen pitstop gemaakt, terwijl Verstappen met verser rubber tot bij de Brit geraakt was. 

Het duel vooraan bleef duren tussen Piastri en Leclerc, terwijl Verstappen niet meer kon strijden met Norris eens Albon de pits had opgezocht. Norris bleef nog een hele poos buiten tot hij het gat groot genoeg gemaakt had ten opzichte van Fernando Alonso (Aston Martin). Op het einde van ronde 37 kwam de Brit eindelijk binnen, en hij kwam vijftien seconden achter Verstappen terug de baan op. Hij had vervolgens veertien ronden om het gat te dichten en mogelijk voorbij zijn kampioenschapsrivaal te raken.

Sergio Perez (Red Bull) & Carlos Sainz (Ferrari)
Sergio Perez (Red Bull) & Carlos Sainz (Ferrari)
Vijf ronden voor het einde was ook Sainz tot op een seconde van Perez geraakt, waardoor de top vier binnen drie seconden reed. Voor het eerst in bijna dertig ronden was Piastri erin geslaagd om meer dan een seconde weg te rijden van Leclerc, waardoor de Monegask geen DRS meer had en hij moest verdedigen om zijn tweede plek niet kwijt te raken aan Perez. Drie ronden voor het einde slaagde Norris erin om Verstappen in te halen, terwijl het voorin erg spannend bleef voor de posities twee, drie en vier.

In de eerste bocht van de voorlaatste ronde slaagde Perez er bijna in om Leclerc in te halen, maar tijdens het remmen kon Leclerc nog net zijn tweede plek behouden. Sainz kon van deze strijd profiteren en haalde op zijn beurt Perez in. In het rechte stuk na bocht drie reden Sainz en Perez zij aan zij, maar het duo raakte elkaar en ze knalden in de muur. Dit bracht de virtuele safety car naar buiten en betekende ook dat er geen posities meer konden wijzigen waardoor Piastri de race terecht won, gevolgd door Leclerc. Russell kreeg vervolgens een podiumplaats cadeau, terwijl Norris vierde werd en Verstappen als vijfde over de lijn kwam. Alonso finishte als zesde, terwijl Williams met beide wagens in de punten reed in zevende en achtste stelling. Lewis Hamilton strandde op P9 terwijl Oliver Bearman het laatste puntje meepikte. McLaren behaalde door dit resultaat ook de leiding in het constructeurskampioenschap.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2024

#RijderTeamResultaat
1.Oscar PiastriMcLaren F1 Team1:32:58.007
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+10.910s
3.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+31.328s
4.Lando NorrisMcLaren F1 Team+36.143s
5.Max VerstappenOracle Red Bull Racing+77.098s
6.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+85.468s
7.Alexander AlbonWilliams Racing+87.396s
8.Franco ColapintoWilliams Racing+89.541s
9.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team+92.401s
10.Oliver BearmanMoneyGram Haas F1 Team+93.127s
11.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 Team+93.465s
12.Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team+117.189s
13.Daniel RicciardoVisa Cash App RB F1 Team+146.907s
14.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+148.841s
15.Esteban OconBWT Alpine F1 Team+1 lap
16.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+1 lap
17.Sergio PérezOracle Red Bull RacingDNF
18.Carlos Sainz Jr.Scuderia FerrariDNF
19.Lance StrollAston Martin Aramco F1 TeamDNF
20.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 TeamDNF

Foto's: Racing International Photography - Red Bull Content Pool



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons