van der Horst

GP Azerbeidzjan: vierde pole op rij voor Leclerc, WK-rivalen achterop

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc weet als geen ander hoe je pijlsnel tegen de chrono rijdt in de straten van Baku. De Ferrari-rijder klokte vanmiddag zijn vierde opeenvolgende polepositie in de hoofdstad van Azerbeidzjan, met een (figuurlijke) straat voorsprong op Oscar Piastri (McLaren) en Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz. WK-leider Max Verstappen deemsterde weg in Q3, maar heeft met Lando Norris op de zeventiende startplek weinig te vrezen.
  • Hamofa Performance
Winnen kon hij nog nooit in Baku, maar niemand slaagt erin aan de Kaspische Zee een snellere ronde te rijden dan Charles Leclerc (Ferrari). "Het is een van mijn favoriete circuits", trapte de winnaar van de Grote Prijs van Italië bijna een open deur in. "Ik heb niet het perfecte weekend achter de rug, want ik crashte in de eerste vrije training en vervolgens stak een probleem met de auto de kop op in de tweede sessie. Even had ik dus wat zorgen, maar zelfvertrouwen verloor ik nooit. Ik wist dat we hier snel zouden gaan."

De Monegask klopte Oscar Piastri (Mclaren), die tweede werd ondanks een tik tegen de muur in zijn snelste ronde. Carlos Sainz (Ferrari) en Sergio Perez (Red Bull) starten morgen vanop de tweede rij.
WK-leiders in de touwen
Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Het is onmogelijk om in de voorbije races hoogte te krijgen van de kwalificatieprestaties van Red Bull Racing. Ook nu weer leek Max Verstappen een uur lang klaar om mee te strijden voor de polepositie, maar de RB20 is nu eens razendsnel, dan weer helemaal nergens te bespeuren. Het leverde de Nederlander de beste tijd op in Q2, om vervolgens... de zesde chrono neer te zetten in Q3. Erger nog voor Verstappen: hij start twee posities achter zijn teamgenoot Sergio Perez, de enige dubbele winnaar in Baku.

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
Wat Verstappen niet moet vrezen, is dat Norris nogmaals dichterbij zal sluipen in de tussenstand van het wereldkampioenschap. De Brit van McLaren werd gehinderd door een gele vlag in Q1 - bovendien leek hij niet op weg naar een denderende prestatie - waardoor hij bleef steken op de zeventiende plaats.
Williams snel maar... chaotisch
Wie tot het einde van Q2 heeft gevolgd, zal ongetwijfeld bewondering tonen voor de prestaties van Williams. Zowel Alex Albon als nieuwkomer Franco Colapinto - een verademing in vergelijking met Logan Sargeant! - bleken snel genoeg voor Q3.

Nadien liet het Britse team zich echter op een ongeziene manier vangen, door de Thaise Brit op pad te sturen zonder de 'coolbox' van de auto te verwijderen. Gelukkig kon Albon het onderdeel eigenhandig verwijderen en... afgeven aan een van de baanposten. Niet alleen de concentratie, maar ook de snelheid leek verdwenen. Colapinto en Albon finishten respectievelijk negende en tiende. Opvallend: pas voor het eerst wordt Albon in zijn carrière bij Williams geklopt door zijn teamgenoot in de kwalificaties. Pierre Gasly (Alpine) werd later gediskwalificeerd voor een te hoog brandstofdebiet. Hij verliest zijn dertiende plaats en moet achteraan starten.

De Grote Prijs van Azerbeidzjan start morgen om 13 uur Belgische tijd.

Uitslag Kwalificatie F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2024

#RijderTeamResultaat
1.Charles LeclercScuderia Ferrari1:41.365
2.Oscar PiastriMcLaren F1 Team1:41.686
3.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari1:41.805
4.Sergio PérezOracle Red Bull Racing1:41.813
5.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team1:41.874
6.Max VerstappenOracle Red Bull Racing1:42.023
7.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team1:42.289
8.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team1:42.369
9.Franco ColapintoWilliams Racing1:42.530
10.Alexander AlbonWilliams Racing1:42.859


Foto's: Ferrari, McLaren, Red Bull



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons