van der Horst

GP Nederland: Norris domineert in Verstappen-land

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
De Grote Prijs van Nederland heeft een allesoverheersende zege met een voorsprong van meer dan twintig seconden op de eerste achtervolger gebaard. Niet thuisrijder Max Verstappen en Red Bull Racing, maar McLaren-rijder Lando Norris was de verantwoordelijke voor die dominante vertoning.
Start van de Grote Prijs van Nederland 2024
Start van de Grote Prijs van Nederland 2024
Lando Norris slaagt er niet in om vanop de polepositie het peloton aan te voeren in de Formule 1. Ook afgelopen zondag, toen het startschot voor de GP in Zandvoort werd gelost, stuurde de poleman als tweede door de eerste bocht. Max Verstappen profiteerde optimaal van de zwakke plek van zijn rivaal om het thuispubliek in vervoering te brengen.

Max Verstappen (Red Bull Racing)
Max Verstappen (Red Bull Racing)
De vreugde van de Nederlanders was van korte duur, want het tempo van de McLaren in de duinen was onaantastbaar. Na één derde van de wedstrijd raasde de MCL38 voorbij de regerende wereldkampioen, die het nut van vruchteloos verdedigen niet inzag. Verstappen zou de latere winnaar pas op het podium terugzien.
Andrea Stella: "Een samenloop van omstandigheden"
Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
Lando Norris boezemde de concurrentie nog meer angst in door in de slotfase de snelste wedstrijdronde te realiseren op versleten banden. Teambaas Andrea Stella zocht naar een verklaring voor de heerschappij van zijn oranje bolide: "Onze auto kwam vroeger niet goed uit de verf in Zandvoort, maar het lijkt erop dat dit circuit op het lijf van onze huidige wagen geschreven is. De updates die we dit weekend hebben meegebracht, verklaren in ieder geval niet de volledige voorsprong die we konden uitbouwen. Verschillende factoren samen hebben er dus voor gezorgd dat de concurrenten ons niet konden bijhouden."

Ook Oscar Piastri was bijzonder snel in de tweede McLaren, maar zat in de openingsfase vast achter George Russell en later in de wedstrijd achter een sublieme Charles Leclerc, die zijn ondermaats presterende Ferrari naar de derde podiumplaats stuurde. Desondanks wordt het verschil in de WK-stand voor constructeur verkleind naar dertig punten. Een peulenschil met nog negen weekends voor de boeg.

Bij de rijders is Lando Norris acht punten ingelopen op drievoudig kampioen Verstappen. Aan dit tempo kan het nog, maar de 24-jarige Brit zal toch moeten hopen op een tegenslag in het rivaliserende kamp om echt een dreiging te vormen.
Mercedes valt door de mand
George Russell (Mercedes)
George Russell (Mercedes)
Achter Carlos Sainz in de tweede Ferrari en Sergio Perez, zesde in de tweede Red Bull, vernielden beide Mercedes hun harde Pirelli-rubbers, waardoor zowel George Russell als Lewis Hamilton een tweede keer de pits moesten opzoeken. Het leverde hen slechts de zevende en achtste plaats op, voor Pierre Gasly (Alpine) en Fernando Alonso (Aston Martin), die de top 10 afsloot.

De Formule 1-karavaan trekt nu meteen naar de snelheidstempel van Monza, want komende vrijdag worden daar de vrije trainingen afgewerkt voor de Grote Prijs van Italië.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Nederland 2024

#RijderTeamResultaat
1.Lando NorrisMcLaren F1 Team1:30:45.519
2.Max VerstappenOracle Red Bull Racing+22.896s
3.Charles LeclercScuderia Ferrari+25.439s
4.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+27.337s
5.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+32.137s
6.Sergio PérezOracle Red Bull Racing+39.542s
7.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+44.617s
8.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team+49.599s
9.Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team+1 lap
10.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+1 lap
11.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 Team+1 lap
12.Daniel RicciardoVisa Cash App RB F1 Team+1 lap
13.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+1 lap
14.Alexander AlbonWilliams Racing+1 lap
15.Esteban OconBWT Alpine F1 Team+1 lap
16.Logan SargeantWilliams Racing+1 lap
17.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 Team+1 lap
18.Kevin MagnussenMoneyGram Haas F1 Team+1 lap
19.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+2 laps
20.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+2 laps


Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons