van der Horst

Het Circuit van Spa-Francorchamps behaalt 3-sterren certificatie van de FIA

Circuit Spa-Francorchamps
Circuit Spa-Francorchamps
Het Circuit van Spa-Francorchamps kreeg van de FIA een 3-sterren certificering als onderdeel van haar milieu-accreditatieprogramma. Het behalen van het hoogste niveau van milieu-accreditatie getuigt van de inzet van het Circuit voor duurzame ontwikkeling door de verschillende initiatieven die het de afgelopen jaren heeft geïmplementeerd.
Het milieu-accreditatieprogramma van de FIA is opgebouwd rond de ISO 14001-norm en prioritaire thema's voor betrokken partijen in de motorsport, zoals energieverbruik, waterverbruik, afvalbeheer, bodem- en waterverontreiniging, mobiliteit, biodiversiteit, geluidsbeheer, enzovoort. Het circuit kreeg op 5 oktober 2022 een 2-sterrencertificering.

Het 3-sterrenlabel is het resultaat van:
• het beleid voor duurzame ontwikkeling van het Circuit van Spa-Francorchamps en het bijbehorende actieplan, goedgekeurd in januari 2024;
• het organigram met de Sustainability Manager en de milieu verantwoordelijke beleidslijn;
• de 'Strategie 2024-2028', het vijfjarig investeringsplan dat eind 2023 werd goedgekeurd door de Raad van Bestuur.

Circuit de Spa-Francorchamps
Circuit de Spa-Francorchamps
Deze nieuwe vijfjarenstrategie is nauw verbonden met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en bepaalt daarom de contouren van het duurzaamheidsbeleid van het Circuit. Meer concreet moet worden opgemerkt dat er de afgelopen jaren grote milieuveiligheidsprojecten zijn uitgevoerd, waaronder de voltooiing van het drainagenetwerk van het Circuit, de installatie van koolwaterstofafscheiders, het kanaliseren van bepaalde delen van de waterlopen op het terrein en de installatie van voorzieningen tegen lekkage in de tribunes.

In het kader van het duurzaamheidsbeleid van het Circuit zijn al een aantal maatregelen genomen of zullen die binnenkort genomen worden.

Het Circuit controleert voortdurend zijn geluidsemissies. Om dit te verbeteren werden de geluidsniveaumeters, waaronder de twee die zich bij de bewoners bevinden, begin juni 2024 vervangen. Alle geluidsemissies worden gecontroleerd door een door het Waals Gewest erkend adviesbureau en worden gepubliceerd. De naleving van de geluidsnormen is een belangrijk punt voor het Circuit.

Supercar Challenge op Spa-Francorchamps
Supercar Challenge op Spa-Francorchamps
Over het hele terrein is een nieuw afvalsorteersysteem opgezet voor het verzamelen van de vier belangrijkste afvalstromen: PMC, papier/karton, bioafval en restafval. Dit systeem gaat vergezeld van duidelijke bewegwijzering op basis van kleuren en logo's die begrijpelijk zijn voor alle klanten, dienstverleners en toeschouwers op het Circuit. Naast de wettelijke verplichtingen heeft het Circuit herbruikbare plastic bekers geïntroduceerd en nu ook biologisch abreekbare verpakkingen voor voedsel. Bovendien namen de teams van het Circuit aan het begin van het jaar deel aan de Be Wapp actie om afval rond het Circuit te verzamelen. Er werd meer dan 15 kilometer aan wegen en voetpaden afgelegd en er werden meer dan 60 vuilniszakken en tientallen afvalzakken voor grofvuil ingezameld.

Tijdens de winter van 2023-2024 maakte het Circuit zijn gebouwen winterklaar, installeerde het aanwezigheidsmelders en zette het de installatie van Ledverlichting verder. Deze maatregelen verminderden het energieverbruik met 115.000 kW/u op minder dan drie maanden tijd.

Naast het verbod op het gebruik van pesticiden en kunstmest en het late maaien, werkt het Circuit samen met Natagora om de biologische kwaliteit van verschillende natuurgebieden op het Circuit te analyseren. Het doet dit met het oog op het opstellen van een ontwikkelingsplan voor de verbetering van de biodiversiteit.

Ter gelegenheid van het FIA WEC Endurance World Championship - 6 Uren van Spa-Francorchamps en de 24 Uren van Spa-Francorchamps sloeg het Circuit de handen in elkaar met Le Resto du Cœur Luik om voedseloverschotten in te zamelen in de verschillende stallen en ontvangstruimtes. Dit initiatief combineert een sociale met een milieubewuste aanpak, waarbij enerzijds mensen in nood worden geholpen en anderzijds de hoeveelheid geproduceerd afval wordt verminderd.

Herasfaltering piste Circuit de Spa-Francorchamps
Herasfaltering piste Circuit de Spa-Francorchamps
Naast deze acties en de bouw- en/of renovatiewerkzaamheden die zijn opgenomen in het investeringsplan van het Circuit tot 2028, wil het Circuit van Spa-Francorchamps in de komende maanden:
- een fotovoltaïsch park bouwen met een elektriciteitsopbrengst die ten minste gelijk is aan het jaarlijkse verbruik van het Circuit, inclusief de installatie van elektrische oplaadpunten;
- een waterzuiveringsinstallatie installeren om het afvalwater van het Circuit op te vangen. Bovendien zal een systeem voor hergebruik van water op deze installatie worden aangesloten.

Amaury Bertholomé, Managing Director: "We zijn verheugd dat de FIA de acties van het Circuit op het gebied van duurzame ontwikkeling heeft erkend met deze 3-sterren certificering. De natuurlijke omgeving van het Circuit maakt integraal deel uit van haar identiteit. Duurzame ontwikkeling maakt integraal deel uit van onze vijfjarenstrategie en dit engagement wordt gedeeld door onze aandeelhouder, onze Raad van Bestuur en al onze medewerkers. Deze certificering is echter niet het einde van de weg, maar een stap in de richting van andere duurzame ontwikkelingsinitiatieven. Het Circuit heeft een verantwoordelijkheid ten opzichte van zijn omgeving in de breedste zin van het woord. We zullen doorgaan op de ingeslagen weg als sport-, entertainment- en toeristisch centrum, maar ook als economische long van de regio.”

Persbericht Circuit de Spa-Francorchamps
 



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op maandag 5 augustus 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons