van der Horst

Indy 500: Scott McLaughlin op pole in een Team Penske 1-2-3

Scott McLaughlin
Scott McLaughlin
Zoals gebruikelijk bij de Indianapolis 500 werden de kwalificaties een week voor de race gehouden. Daarin zagen we een indrukwekkend dominant Team Penske. Scott McLaughlin veroverde zijn eerste polepositie op de ovaal en scherpte daarbij het rondenrecord flink aan tot 234.220 mijl per uur. De Nieuw-Zeelander versloeg zijn teamgenoot Will Power en de regerende kampioen Josef Newgarden. Aan de achterkant van de grid viel Nolan Siegel (Dale Coyne Racing) af, terwijl Marcus Ericsson (Andretti Global) en Graham Rahal (Rahal Letterman Lanigan Racing) maar net aan de eliminatie ontsnapten.
Scott McLaughlin - Team Penske
Scott McLaughlin - Team Penske
De laatste weken heeft Team Penske om verschillende redenen veel aandacht getrokken, zoals u in onze voorbeschouwing zult kunnen lezen. Maar tijdens de kwalificaties heeft het team wel laten zien waar het voor staat. Al vanaf de reguliere kwalificatie op zaterdag domineerden de drie wagens van Roger Penske, terwijl voormalig winnaar Alexander Rossi (Arrow McLaren) als vierde eindigde. Een verrassing was de prestatie van Kyle Larson (Arrow McLaren/Rick Hendrick). De Amerikaan, bekend van zijn successen in NASCAR, wist een zesde plaats te behalen en de top twaalf binnen te dringen. Aan de andere kant vielen ook prominente namen buiten de boot, zoals Alex Palou (Chip Ganassi Racing) op de dertiende plaats, terwijl Ericsson doorverwezen werd naar Bump Day, samen met Siegel, Rahal en Katherine Legge (Dale Coyne Racing w/ Rick Ware Racing)

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson
Op zondag bleef Team Penske de kwalificaties domineren, zowel in de Fast 12 als de Fast 6. McLaughlin zette een nieuwe recordtijd neer en aangezien de drie Penske-wagens zij aan zij zullen starten in de Indy 500, zal de eerste startrij volledig worden ingenomen door Team Penske. De tweede startrij is voor Rossi, Larson en Santino Ferrucci (A.J. Foyt Racing). Tijdens Bump Day was er de nodige dramatiek voor het bemachtigen van de laatste drie startplaatsen. Zo vertraagde Ericsson tijdens zijn laatste van vier ronden, waardoor hij maar liefst 10 mijl per uur verloor. Maar in een tweede poging slaagde hij er toch in door te stoten. Legge was de snelste, gevolgd door Ericsson en Rahal, die bijna voor het tweede jaar op rij uit de Indy 500 werd geweerd. Debutant Siegel was uiteindelijk de pechvogel.

Foto's: IndyCar Series



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op maandag 20 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Indianapolis 500.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons