van der Horst

Jack’s Racing Day: Tomas De Backer domineert

Tomas De Backer vs Jenson de Leeuw.
Tomas De Backer vs Jenson de Leeuw.
Tomas De Backer won Race 1, maar pas nadat hij een tijd de leiding uit handen diende te geven aan Jenson de Leeuw. Van zodra de rijder van de #97 TDB Nice Racing voorbij de wit-groene auto van De Leeuw was geraakt, kenden we de definitieve uitslag!
Het was deze Jenson de Leeuw die in de #54 MV Motorsport Fiesta eerder vandaag de ‘pole position’ neerzette en er nipt de meerdere bleef van niemand minder dan Tomas De Backer! De Nederlander wierp zich van bij de eerste ronden op als de sterkste belager van de Belg en slechts even bleek De Backer sneller en bezitter van de ‘pole’, totdat hij die snelle tijd kwijtspeelde, wegens in die bewuste vijfde ronde niet respecteren van de fameuze track limits. In het lijstje met gelijkaardige bestraffingen vonden we ook Matteo di Piazza (#28 Nitro Racing), Roy Haak (#33 MV Motorsport), Sonny Gevaert (#43 TDB NIceRacing) en Mathas Ronzani (#113 Oeste Racing)..

Start race 1 Assen
Start race 1 Assen
Met 2.02.689 kwam Jenson de Leeuw aldus vooraan op de grid van Race 1 postvatten, voor Tomas De Backer (2.02.923), Mathias Ronzani (2.03.267) en een verrassende Matteo di Piazza (2.05.179). Roy Haak (2.05.479) deed iets beter dan Sonny Gevaert (2.05.812) en de aanwezigheid van laatstgeciteerde heette een klein wonder. In de eerste ronde van FP 1 diende Gevaert af te rekenen met motorschade en kon alzo een kruismaken over een verdergezette activiteit (en het leren kennen van de piste) in FP 2. Het was dankzij de verenigde krachten van TDB Nice Racing dat vrijdagavond een nieuwe krachtbron kon gemonteerd worden in de #43, waarmee Sonny de twintig minuten durende kwalificatie in de eerste plaats benutte om het snelle tracé onder de knie te krijgen.

De Backer schoot evenwel als eerste uit de startblokken, maar bij de eerste doortocht leidde De Leeuw, voor De Backer en iets verderop Mathias Ronzani in de #113 Oeste Racing, gevolgd door Matteo di Piazza (#28 Nitro Racing) en Roy Haak (#33 MV Motorsport). Deze laatste zou zich niet veel later laten verrassen, er volgde een contact met een bandenmuur en schade aan de bumper. Matteo di Piazza kreeg vrij spel om op zoek te gaan naar Ronzani, totdat hij kreeg af te rekenen met schakelproblemen en Sonny Gevaert in de #43 TDB Nice Racing doorschoof naar de vierde stek, op een afstand van Ronzani. Ondertussen was De Backer voorbij De Leeuw geraakt, hierbij enigszins geholpen door de keuze van De Leeuw om vooraan geen verse rubbers te laten opleggen en hij aldus niet kon weerstaan aan de druk van de uittredende Benelux-kampioen.

Algemeen podium race 1 Assen
Algemeen podium race 1 Assen
Precies toen Ronzani ronde na ronde begon in te lopen op De Leeuw, viel de #113 Oeste Racing langsheen de piste stil: een breuk aan het linkervoorwiel maakte verderrijden onmogelijk. Aan de spits hield De Backer mooi stand, voor De Leeuw en… Sonny Gevaert! Zonder druk op de schouders vervolmaakte de jongeling alzo zijn kennis van het snelle tracé en de podiumplek, naast het duo De Backer-De Leeuw, was meer dan de spreekwoordelijke kers op de taart!
In de Junior won uiteraard De Leeuw, voor Gevaert en Fiesta-debutant Matteo di Piazza. Peter Wuyts was de enige Gold Cup en FordStore Feyaerts was met De Backer de ‘snelste’ Ford Dealer.

Race 2 is voorzien op zondag 4 augustus, klokke 9u57.

Uitslag Race 1: 1. Tomas De Backer, 15 ronden; 2. Jenson de Leeuw, op 4.239; 3. Sonny Gevaert, op 20.023; 4. Matteo di Piazza, op 41.391; 5. Peter Wuyts, op 1.21.609; 6. Mathias Ronzani, 11 ronden; 7. Roy Haak, op 30.890

Persbericht Benelux Ford Fiesta Sprint Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zaterdag 3 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Jack's Racing Day.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons