van der Horst

Jean-Pierre Debacker (1954-2024)

JP Debacker begeleidde onder meer Vincent Vosse in Formule Ford
JP Debacker begeleidde onder meer Vincent Vosse in Formule Ford
Op vrijdag 23 augustus is op bijna 70-jarige leeftijd Jean-Pierre Debacker overleden, na een lange slepende ziekte. Precies omwille van gezondheidsredenen had Jean-Pierre Debacker een hele tijd geleden zijn taken als technisch directeur van RACB Sport moeten staken. Hij was daar bijna tien jaar actief geweest, nadat hij als technisch verantwoordelijke naam maakte bij zowat alle vooraanstaande Belgische teams en er samenwerkte met een keure aan rijders. De meest in het oog springende triomfen waarin hij de hand had blijven de overwinningen van de Kronos Peugeot in de 24 Uren van Francorchamps.
Als jonge snaak droomde de in Gent geboren Debacker van een carrière als rijder in de éénzitterij. Daarvoor trok hij naar Engeland, de bakermat van de Formule Ford, en nam het daar nog op tegen een andere debutant, een zekere Nigel Mansell, de latere F1-wereldkampioen. 

Jean-Pierre Debacker (rechts) met Marc Van Dalen en Thierry Neuville
Jean-Pierre Debacker (rechts) met Marc Van Dalen en Thierry Neuville
Wegens financiële redenen zag Jean-Pierre zich genoodzaakt de helm aan de haak te hangen en er zelf een team op poten te zetten: JP Racing. Dat volstond dan weer om nadien een jonge Belg aan de start te brengen in de Benelux Formule Ford en op basis van die resultaten verkreeg Debacker stilaan adelbrieven die hem toelieten voor andere teams te gaan werken. En steeds in de betere éénzitterij. JB Motorsport, Jesco Racing – het debuut van een piepjonge Jeffrey Van Hooydonk -, PK Racing, KTR, Thierry Boutsen Racing – met een zekere Jérome D’Ambrosio - en vooral Kronos Racing van het duo Marc Van Dalen-Jean Pierre Mondron, waarbij hij zich verplicht zag de éénzitterij te verruilen voor de toerwagenklasse. Hij zou er met Vincent Radermecker, Fred Bouvy en Kurt Mollekens in het kader van de Procar én de 24 Uren van Spa succesrijk samenwerken. 

Het was ook via Kronos dat Jean-Pierre kennismaakte met de rallysport en in het JWRC een 206 S1600 runde voor Larry Cols en een gelijkaardige auto op de baan bracht voor Junior-kampioen Fred Béco. Daarop volgde, nog steeds bij Kronos, een C2 voor Bruno Thiry, zelfs een Xsara WRC voor François Duval in Deutschland Rally en tenslotte de 207 S2000, met Bernd Casier, Freddy Loix én Thierry Neuville.

Jean-Pierre kende heel veel rijders zeer goed en wist tot wat ze op technisch vlak in staat waren. Ook zij die, zoals Vincent Vosse, later een eigen team uitbouwden, lees WRT. De werking van zulke teams had voor hem geen geheimen. Hij was dan ook perfect geplaatst om de rol van technisch directeur van RACB Sport waar te nemen. De stroper werd boswachter.

Jean-Pierre stond bekend als een man van de dialoog. Hij was geen tafelspringer, maar als hij het woord nam, werd er geluisterd. Hij schonk en kreeg vertrouwen en bleef al die jaren het liefst in de schaduw werken. Hij hield van discretie. 

Diep medeleven aan zijn echtgenote, kinderen, kleinkinderen en pluskleinkinderen bij dit pijnlijk heengaan. 

De begrafenisplechtigheid vindt plaats nu woensdag 28 augustus 2024 om 11.00u in het crematorium Coeur de Wallonie in Ciney (13,rue du Cimetière, 5590 Ciney)

Tekst: Koen Wijckmans
Foto's:  Hans van Onsem & onbekend



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in Varia op dinsdag 27 augustus 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons