van der Horst

Karting Genk: Recordopkomst voor de vierde manche van de IAME Series Benelux

Clément Massaux
Clément Massaux
De vierde van de vijf proeven van de IAME Series Benelux die dit weekend doorgaat op het circuit van Karting Genk zal alle opkomstrecords breken. Meer dan 320 deelnemers uit 27 verschillende landen worden er verwacht om de strijd met elkaar aan te gaan in de verscheidene categorieën. Als toeschouwer heeft u zo de kans om de grootste wedstrijd in Europa op gebied van ingeschreven deelnemers te volgen.

Sinds meerdere jaren is de IAME Series Benelux één van de populairste kartingcompetities van Europa: bovenop de habitués van het kampioenschap zijn er tal van buitenlandse piloten die in de IAME Series Benelux andere wedstrijden komen voorbereiden. De vierde afspraak van het seizoen in Genk is hier het perfecte voorbeeld van!  Naast de titelkandidaten zijn er dit weekend ook een aantal piloten aanwezig die zich willen voorbereiden op de laatste ronde van de IAME Euro Series, die volgende week op het Limburgse circuit verreden wordt.
 
In deze context wordt een nieuw deelnemersrecord verwacht, met meer dan 320 rijders van 27 verschillende nationaliteiten die zich hebben ingeschreven voor het evenement. De klassen X30 Senior en X30 Junior waren zelfs al uitverkocht voordat de inschrijvingen sloten!

X30 Senior: Balota kan een optie nemen op de titel

 
De X30 Senior categorie (14-29 jaar), de koninginnenklasse van de IAME Series Benelux, belooft felbevochten te worden!  Meer dan 120 piloten komen er aan de start voor deze vierde afspraak van het seizoen.
Sam Balota is momenteel het beste geplaatst in de strijd om de titel. Na twee overwinningen en een vijfde plaats staat de Antwerpenaar aan de leiding in het kampioenschap met een voorsprong van 38 punten. Maar de meervoudige Benelux vicekampioen weet dat hij niets zal mogen laten liggen, want door de aftrek van het slechtste resultaat kunnen piloten zoals Henkie Kalteren en Noah Maton nog kans maken op de titel. En dat is nog niet alles, want Alessandro Tudisca, Patrice Kowalewski en Daan Steenman zullen zeker hun goeie eerste deel van het seizoen willen bevestigen.
De lijst van de kandidaten voor de overwinning beperkt zich trouwens niet tot deze zes piloten. Clément Outran, Kyuho Lee, Julian Kamen, Aaron Ferrazzano zullen allen vol voor de hoogste podiumtrede willen gaan. En wat te zeggen van de Ierse Fionn McLaughlin? De huidige leider in de IAME Euro Series en nieuw lid van het Red Bull Racing Junior Driver Team heeft alles wat nodig is om te winnen, net als de Spanjaard Ruben Moya en de Fransman Andy Ratel.
In zo'n sterk peloton zijn verrassingen nooit uitgesloten. Clément Massaux, de laatste winnaar in Genk, zal dit zeker niet tegenspreken…
 
X30 Junior: Van Leeuwen met vertrouwen
 
Door de 3de finale van het seizoen in Genk te winnen, nam Quinten Van Leeuwen vorige maand de leiding in de X30 Junior categorie (12-15 jaar). De Nederlander gaat dus vol vertrouwen de tweede helft van de campagne in. Maar of dit genoeg is om een succes te boeken is niet zeker, want zijn rivalen zullen hem niet zomaar laten rijden. Onder hen vinden we Tadgh Buckley, die tweede staat in het kampioenschap. De Ier moet dit jaar nog een finale winnen en hij is vastbesloten om zijn palmares hier te openen. Hetzelfde geldt voor de uitstekende rookie Juste Mulder en Devon Hagelen.
Arthur De Doncker, de eerste winnaar van het seizoen in Mariembourg, is ook één van de piloten om in de gaten te houden dit weekend. De Belg uit Dubai was de afgelopen weken niet erg succesvol en zal erop gebrand zijn om het tij te keren. Onder de geduchte protagonisten mogen we zeker Louis Baziret, Jorn Helder en Eva Dorrestijn niet vergeten, net als de Britse piloten Zac Green en Riley Cranham, momenteel 3de en 4de in de IAME Euro Series.
 
Mini: Drie op een rij voor Grignet?
 
Djamairo Hoft
Djamairo Hoft
Met een vijftigtal jonge wolven aan de start zal de Mini categorie (10-12 jaar) meer dan de moeite zijn om te volgen! Noah Grignet, die een foutloos parkoers realiseerde in Ostricourt en Genk, kan dit weekend zijn derde Finale op rij winnen. Maar daar denken de tegenstanders van de leider in de IAME Series Benelux anders over! Lorenz De Cock, Jules Decoen en Julian van de Coterlet willen een einde maken aan de dominantie van de Dinantenaar vooraleer midden oktober af te zakken naar Mariembourg. Ook Djamairo Hoft, die vorige maand in Limburg zijn eerste podium van 2024 behaalde, heeft dezelfde ambitie. Het is ook uitkijken naar een groot aantal concurrenten die zich komen voorbereiden op de laatste ronde van de IAME Euro Series: de Zweed Ludwig Granquist, alsook de Belgen Priam Bruno (Vicekampioen Mini 2023), Henri-Constant Kumpen (Kampioen Mini Rookie 2023) en Antoine Venant.
 
Mini Rookie: Pantoli onder druk
 
Mini Rookie
Mini Rookie
Door de finale te winnen tijdens de laatste afspraak in Genk, kwam Denver Bos op 12 punten van Amine Pantoli, de leider in de Mini Rookie competitie (7-10 jaar). De tweede verplaatsing naar Limburg zal daarom van cruciaal belang zijn voor deze twee titelkandidaten. Tobi ter Haar, die tijdens de vorige meeting zeer goed presteerde, heeft zijn laatste woord nog niet gezegd en is vastbesloten om opnieuw te schitteren. Hetzelfde geldt voor de Noor Markus Engan Aasen, momenteel 4de in het voorlopige klassement van de IAME Series Benelux. Tegenover hen staan een tal van kanshebbers op de overwinning, waaronder Luis Paternotte, Memphis Schuurman, Eloan Poissonnet, Lorenzo Sambur, Cem Sazlik, Dorian Grandjean, Matteo Campobello en Isaac El Haouti. Nog maar eens het bewijs dat deze categorie opener is dan ooit!
 
X30 Senior Cup / X30 Master: Delbauf en Ringelberg zijn de favorieten
 
X30 Senior Cup
X30 Senior Cup
Matthieu Delbauf is vastbesloten om na zijn titel in 2022 een nieuwe binnen te halen. En de piloot uit Ath is hiervoor op de goede weg: na de eerste drie wedstrijden heeft hij een voorsprong van 38 punten op de eerste achtervolger in het kampioenschap in de X30 Senior Cup (18-29 jaar)!
Hij hoopt zijn voorsprong in Genk uit te bouwen, maar zijn rivalen zijn vastbesloten om hem dat te beletten, te beginnen met François-Xavier Venet. De Fransman, winnaar van de laatste finale van dit jaar, heeft geen andere ambitie dan te winnen, net als Martin Hebette die de overwinning binnenhaalde in Ostricourt. Pierre Mochalski, die een maand geleden afwezig was, is dit weekend terug met de bedoeling om zijn goede start van het seizoen te bevestigen. Hij sluit zich aan bij andere podiumkandidaten Nick Smit en Noa Mengal. We noteren eveneens de terugkeer van de snelle Anthony Moonen en de deelname van Leon Lijnsvelt, de leider van de KA100 158 klasse in de IAME Series Benelux.
In de X30 Master klasse (ouder dan 30 jaar) is de Nederlander Jim Ringelberg de favoriet. De regerend kampioen, die eveneens leider is in de competitie, heeft de kans om opnieuw een slag te slaan. Zullen Mark Smit, Quentin Henry, Thierry Delré, Nicolas Chapelle en Vincenzo Schillaci in staat zijn om de strijd aan te gaan?  Wordt vervolgd... 
 
Heeft u zin om te genieten van dit spektakel? Dan nodigen we u graag uit op het circuit van Karting Genk, terwijl alles ook te volgen zal zijn op het YouTube kanaal van de IAME Series Benelux! Vrijdag en zaterdag komen de categorieën X30 Senior en X30 Junior in actie met een goed gevuld programma waaronder de oefensessies (vrijdag vanaf 9u55), de kwalificaties (vrijdag vanaf 12u30 en zaterdag vanaf 9u50) en de Finale (zaterdag vanaf 16u30). Op zondag is het de beurt aan de categorieën Mini Rookie, Mini en X30 Senior Cup/X30 Master vanaf 11u40.

Persbericht IAME Series Benelux



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op dinsdag 13 augustus 2024.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons