van der Horst

Londen: Alles wat u moet weten in aanloop van de finale

Start 2023 Formule E Londen E-Prix Race 1
Start 2023 Formule E Londen E-Prix Race 1
Dit weekend is het zover: de finale van de Formule E in Londen. Het is vermoedelijk een van de laatste keren dat dit evenement georganiseerd wordt in en rond de ExCeL Arena. Wat wel zeker is, de spanning is om te snijden als het om de titel gaat want de top zeven in het klassement maakt nog kans op de titel. Om alles te volgen, vindt u hier voor de laatste keer van dit seizoen een overzicht.
*** Het tracé in en rond de ExCeL Arena blijft ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Toen werden de twee 180-gradenbochten gewijzigd naar een dubbele chicane, wat vorig jaar goed uitpakte. Daardoor is het circuit nu 2,09 km lang en zal de Attack Mode-zone weer te vinden zijn in bocht zestien.

Jake Dennis is kampioen in Formule E
Jake Dennis is kampioen in Formule E
*** Wie zich vorig jaar herinnert, weet nog dat de titel van Jake Dennis (Andretti) een dag eerder naar hem kwam nadat zijn voornaamste uitdager en huidige kampioenschapsleider Nick Cassidy werd uitgeschakeld door teamgenoot Sébastien Buemi. Nu komt Cassidy als leider naar de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, maar zijn naaste uitdager is zijn huidige teamgenoot bij Jaguar, Mitch Evans.


*** Uitkijken is ook naar wat António Félix da Costa gaat doen. De Porschist won de laatste drie E-Prix's en zelfs vier van de vijf. De laatste keer dat iemand drie keer op rij won, was... António Félix da Costa tijdens de pandemie in 2019-20. Toen won de Portugees Marrakesh en de eerste twee wedstrijden in Berlijn, waardoor hij toen al quasi zeker was van de titel.

*** Over het algemeen zijn er nog zeven coureurs die kans maken op de titel: Cassidy, Evans, Pascal Wehrlein (Porsche), da Costa, Oliver Rowland (Nissan), Jean-Éric Vergne (DS Penske) en Jake Dennis (Andretti). Het verschil tussen de eerste en laatste is 45 punten, terwijl er nog 58 te verdienen zijn.

António Félix da Costa
António Félix da Costa
*** Eens dit weekend voorbij is, begint het tussenseizoen richting seizoen 11: het transferseizoen. Iemand die al zeker is van zijn zitje, is da Costa bij Porsche. Eigenlijk een verrassende wending, want de Portugees leek eerst persona non grata na het eerste deel van het seizoen. Hij werd bijna niet naar de uitgang geduwd voor Nico Müller. Maar sinds Misano gaat het in een opwaartse spiraal voor da Costa, en mag hij nu al zeker nog een jaartje langer blijven bij het merk uit Weissach.

Nico Müller - ABT Cupra
Nico Müller - ABT Cupra
*** Terwijl Müller wel ABT Cupra zal verlaten en... richting Porsche zal trekken. Niet noodzakelijk Porsche zelf, maar Andretti lijkt zijn vermoedelijke volgende bestemming te zijn. Met deze "vermoedelijke" overstap ziet het er slecht uit voor Norman Nato, die na een seizoen mag vertrekken. Müller kreeg nochtans ook een aanbod om in te stappen bij Maserati, maar heeft deze geweigerd. En ook Peugeot zal in het FIA WEC op zoek moeten gaan naar een andere coureur.

*** Londen zal net zoals vorig jaar twee avondraces op het programma hebben, die plaatsvinden om 18:03 uur Belgische tijd. Al begint de vrije training op vrijdagavond, met op zaterdag net voor de middag de tweede sessie. De kwalificaties beginnen om 13:20, met de race rond het avondmaal, en dit zal op zondag worden herhaald. Vrije trainingen kan u zoals steeds op de kanalen van de organisatie volgen. RTBF Auvio is er zoals altijd bij vanaf de kwalificaties omstreeks 13:18 uur, en een tiental minuten voor de wedstrijd start. Dit geldt ook voor zondag. Eurosport houdt het weer alleen bij de race en zal omstreeks 17:45 uur aanwezig zijn. Op zondag beginnen ze pas net voor de start met uitzenden.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1Vrijdag17:55 - 18:45
Vrije Trainingen 2Zaterdag10:55 - 11:45
KwalificatiesZaterdag13:20 - 14:43
Londen e-Prix 1Zaterdag18:03 - 19:30
Vrije Training 3Zondag10:55 - 11:45
KwalificatiesZondag13:20 - 14:43
Londen e-Prix 2Zondag18:03 - 19:30
Foto's: Formula E - TAG Heuer Porsche Formula E Team - Kurt Vanhoenacker



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 16 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Londen 1 en Londen 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons