van der Horst

Long Beach toont opnieuw interesse in een GP Formule 1

Gilles Villeneuve - Ferrari 312T4
Gilles Villeneuve - Ferrari 312T4
De stad Long Beach aan de westkust van de Verenigde Staten organiseert ieder jaar een manche van het IndyCar- kampioenschap, maar dat contract loopt volgend jaar af. De organisatie twijfelt er aan om dit contract met de Amerikaanse serie verder te verlengen en denkt openlijk aan een terugkeer van de Formule 1 in de straten van Long Beach. De GP Long Beach ontstond in 1975 en telde de volgende jaren achtmaal mee voor het WK Formule 1 alvorens over te stappen naar het toenmalig in de States zeer populaire CART- kampioenschap. De burgemeester van de stad werd vorig jaar al gecontacteerd door Bernie Ecclestone of er enige interesse was voor een terugkeer van de Formule 1.
De Formule 1 is aan een opmars bezig in de Verenigde Staten, na de GP van Austin en mogelijk die van New Jersey droomt Ecclesone van een race in het westen van het land. Long Beach leent zich daar terdege voor, temeer daar de stad al een Formule 1-geschiedenis heeft. In 1975 organiseerde Chris Pook immers de eerste GP van Long Beach als een F1 race buiten het kampioenschap en een jaar later werd de race opgenomen in de WK-kalender. Deze eerste GP in het Monaco van de VS meetellend voor het WK werd gewonnen door Clay Regazonni met een Ferrari en ondermeer de betreurde Gilles Villeneuve behaalde er in 1979 een van zijn mooiste overwinningen. In 1983 won John Watson (McLaren) de voorlopig laatste GP op het stratencircuit. De Formule 1 kon de Amerikaanse bevolking niet echt boeien en de organisatie besloot dan ook om de race voortaan voor te behouden aan het veel populairdere CART-kampioenschap.

Volgende maand wordt de 40ste editie van de GP van Long Beach georganiseerd en onder impuls van Ecclestone denkt de organisatie er aan om terug te keren naar de Formule 1. Een vergadering volgende week moet duidelijkheid brengen. Struikelblok blijft natuurlijk de kostprijs, die voor de F1 veel hoger ligt dan wat  IndyCar vraagt, tevens moeten er dan aan het circuit aanpassingen aangebracht worden om in aanmerking te komen voor een F1 homologatie.

Foto: Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 5 maart 2014.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons