van der Horst

Michael Schumacher één maand na het skiongeval (Update)

Michael Schumacher
Michael Schumacher
Het is vandaag precies een maand geleden dat Michael Schumacher bij het skiën zwaar ten val kwam in het Franse Meribel. De Duitser raakte een rotsblok en werd met een zwaar hoofdletsel afgevoerd naar het hospitaal van Grenoble, waar de chirurgen besloten na een hersenoperatie om Schumacher in een kunstmatige coma te houden tot de druk op de hersenen afnam. De toestand van de zevenvoudige wereldkampioen was stabiel maar kritisch en de volgende dagen en weken brachten weinig verandering. De communiqués over de gezondheidstoestand van Schumacher werden schaarser met de tijd en nu een maand na het ongeluk is er nog geen enkele aanwijzing voor een verbetering van de conditie van Schumacher.
Michael Schumacher
Michael Schumacher
Michael Schumacher ligt nu al één maand in een kunstmatige coma en dat is lang, meestal tracht men de patiënt na maximum 15 dagen terug tot het bewustzijn te brengen. Hoe langer de Duitser in comateuze toestand blijft des te kleiner worden zijn kansen op een volledig herstel en de geruchten over permanente schade groeien dan ook aan, temeer er geen officiële verklaringen meer gegeven worden. De Duitser onderging twee hersenoperaties om de druk te verlagen, maar er niets geweten over eventuele schade aan de hersenen. Sindsdien blijft zijn toestand stabiel maar het blijft wachten op enig verder positief nieuws. Elke dag worden zijn benen en armen bewogen om te voorkomen dat zijn spieren verstarren, maar het wordt duidelijk dat de tijd begint te dringen. Weinigen koesteren nog de hoop dat Schumacher nadat hij ontwaakt is nog volledig zal herstellen.

Michael Schumacher - Mercedes AMG
Michael Schumacher - Mercedes AMG
De fans over de wereld blijven hun held steunen en verleden weekend was er op het circuit van Francorchamps nog een mars ter ondersteuning van Schumacher en zijn familie georganiseerd door de Belgische fanclub. Een duizendtal fans van de Duitser uit verschillende landen stapten in stoet het 7 kilometer lange circuit af. Gisteren begon op het circuit van Jerez het Formule 1 seizoen met de eerste wintertesten, de Mercedes bolides droegen de tekst “Keep fighting Michael”, een leuze in naam van alle autosportfans.   

Update 10:00

l'Equipe meldt dat, volgens haar bronnen, Michael Schumacher, langzaam terug uit de kunstmatige coma wordt gehaald. Nog volgens de Franse krant, die doorgaans goed geïnformeerd is, zou de zevenvoudige wereldkampioen goed reageren op de eerste stappen van het proces dat deze week werd ingezet. Voorzichtigheid blijft evenwel geboden, want de toestand van de Duitser is nog zeer precair te noemen en het blijft voorlopig afwachten hoe deze de komende maanden zal evolueren. Ook gaf manager Sabine Kehm herhaaldelijk aan dat elk bericht aangaande de gezondheidstoestand van Michael Schumacher dat niet van de dokters kwam pure speculatie is. Tot dusver kwam er evenwel geen bevestiging vanuit het kamp van Schumacher zelf.

Foto's: Racing International photography & Arne Simons



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op woensdag 29 januari 2014.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons