van der Horst

Misano: António Félix da Costa gediskwalificeerd vanwege... een springveer

António Félix da Costa - TAG Heuer Porsche Formula E Team
António Félix da Costa - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Als u al zeer gekke dingen hebt gehoord in de autosportwereld, dan kan u deze wel zeker op uw lijstje bijzetten. António Félix da Costa won vandaag de Misano E-Prix op strategische wijze, maar later werd de Portugees gediskwalificeerd. De reden: de springveer op zijn gaspedaal was niet conform met de voorschriften van het kampioenschap. Porsche overweegt om in beroep te gaan, en ondertussen heeft Oliver Rowland (Nissan) zijn eerste overwinning beet.
Terwijl da Costa dacht dat hij eindelijk onder de druk vandaan was bij Porsche - men heeft onlangs Nico Müller uitgenodigd om de wagen te testen, vermoedelijk met het oog om de Portugees te vervangen - met deze overwinning, wordt hij teruggeduwd vanwege een springveer op het gaspedaal die niet aangegeven was. Een onderdeel dat overigens geen voordeel geeft tijdens de race. Porsche zei in hun defensie dat dit specifiek stuk al op de wagen zit sinds dat de Gen3 vorig jaar zijn intrede maakte. Alleen blijkt dat dit onderdeel alleen legaal was voor de Gen2-wagens en daarna vervangen werd in de nieuwe regelgeving.

Oliver Rowland - Nissan Formula E Team
Oliver Rowland - Nissan Formula E Team
Porsche bevestigde wel dat deze niet op de lijst stond van Spark, de chassisbouwer van de wagens. Maar zij zeggen ook dat normaal als er wijzigingen in de catalogus van hen gebeuren, deze normaliter aangegeven worden zodat iedereen dit kan zien. Vertegenwoordigers van Spark zelf zeiden dat dit onderdeel wel degelijk verwijderd was uit de catalogus, maar niet was aangegeven zodat het niet opviel bij alle teams. Doch achtten de stewards dat het team verantwoordelijk is om de wagen conform aan de start te brengen naar wat er in het reglement staat en heeft daarom de wagen van da Costa gediskwalificeerd. Hiermee krijgt Rowland de overwinning cadeau en loopt hij hiermee iets verder uit op Jake Dennis (Andretti). Porsche daarentegen overweegt om in beroep te gaan, al is het voor hen de zoveelste keer dat men in aanvaring komt met de FIA sinds het debacle in Londen vorig jaar.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 13 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Misano 1.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons