van der Horst

Misano: Jake Hughes verslaat ook Jean-Éric Vergne voor pole

Jake Hughes
Jake Hughes
Gisteren werd Jake Hughes gediskwalificeerd tijdens de kwalificatie in Misano, ondanks zijn top vier positie, omdat zijn brandblussersysteem niet was ingeschakeld. Vandaag nam de McLaren-coureur wraak door de polepositie te veroveren. De Brit versloeg daarbij Jean-Éric Vergne (DS Penske), die voor de tweede dag op rij net naast de pole greep. Stoffel Vandoorne (DS Penske) had een betere dag met een zesde tijd, maar sommige coureurs zullen vanuit het achterveld moeten opklimmen.
  • Dreamdrive
De eerste kwalificatiegroep vertoonde een groot contrast met die van gisteren. Waar Nick Cassidy gisteren nog duels miste, wist hij vandaag met bravoure door te gaan naar de volgende fase, samen met Robin Frijns, Nico Müller en Jean-Éric Vergne. Oliver Rowland (Nissan) was op weg naar de top vier, maar maakte een fout in zijn laatste ronde, net als Maximilian Günther (Maserati). Opvallend was dat sommige coureurs hun snelle ronden zagen geschrapt vanwege het overschrijden van de circuitlimieten, iets wat gisteren niet gebeurde.

Groep B bracht enkele verrassingen met zich mee. Jake Dennis (Andretti) worstelde opnieuw op dit circuit en eindigde slechts als vijfde, achter Jake Hughes, Pascal Wehrlein, Sam Bird en Stoffel Vandoorne. Hierdoor werd polesitter van gisteren, Mitch Evans (Jaguar), uitgeschakeld en zal hij pas vanaf de achtste startrij starten. Echter, zoals we gisteren hebben gezien, is dat niet per se een nadeel.

Het feit dat coureurs nu anders omgaan met de limieten werd duidelijk in het eerste duel tussen Müller en Frijns. De Zwitser reed zeer voorzichtig, maar was toch aanzienlijk sneller dan de Nederlander, waardoor hij voor het eerst dit seizoen doorstootte naar de halve finale. Het tweede duel eindigde verrassend, waarbij Vergne, die constant op kop lag, op het allerlaatste moment werd verslagen door Cassidy. Helaas overschreed de Nieuw-Zeelander de circuitlimieten in de laatste bocht, waardoor Vergne alsnog doorging. Een vergelijkbaar scenario deed zich voor in het volgende duel tussen Bird en Wehrlein, waar Bird over de hele linie sterker was, maar in de laatste bochten werd verslagen door Wehrlein. Tot slot versloeg Hughes Vandoorne in hun duel, waardoor de Belg straks vanaf de zesde plaats start.

Tijdens de halve finale overkwam Vergne een opvallend feit, waarbij alle data op zijn stuur plotseling verdwenen. Dit weerhield de Fransman er echter niet van om het duel te winnen, doordat de wagen van zijn tegenstander Müller even stilviel. De tweede halve finale tussen Wehrlein en Hughes was veel spannender, maar uiteindelijk was het de Brit die de Duitser nipt versloeg. De finale tussen DS Penske en McLaren zag Hughes continu op kop, waardoor Vergne voor de tweede dag op rij net naast de pole greep.

De grid ziet er vandaag heel anders uit dan gisteren, maar als de race hetzelfde verloop heeft - die overigens twee ronden korter is - kunnen we ons opmaken voor een opnieuw spectaculaire race. De wedstrijd begint om 15:03 uur.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zondag 14 april 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Misano 2.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons