van der Horst

Monaco: eindelijk raak voor Charles Leclerc op eigen bodem

Charles Leclerc (Ferrari)
Charles Leclerc (Ferrari)
Na de jarenlange pechreeks in eigen land zijn de racegoden Charles Leclerc eindelijk goedgezind. De Ferrari-rijder won de Grote Prijs van Monaco voor Oscar Piastri (McLaren) en Carlos Sainz (Ferrari). In de straten van het Prinsdom bleek het vooral belangrijk om... zo traag mogelijk te racen.
  • St. Paul
Het verhaal van de Grote Prijs van Monaco 2024 was al na de eerste ronde verteld. De racedirectie haalde de rode vlag van stal door een zware crash tussen een slecht gestarte Sergio Perez (Red Bull) en Haas-rijders Kevin Magnussen en Nico Hülkenberg. Ondertussen was Carlos Sainz (Ferrari) tot stilstand gekomen met een lekke band, door een licht contact met Oscar Piastri (McLaren) en niet veel later raakten Alpine-rijders Pierre Gasly en Esteban Ocon elkaar.

De rode vlag was een serieuze meevaller voor Sainz. Omdat de race een ronde teruggespoeld wordt bij een rode vlag, kon de Spanjaard zijn derde startplaats weer innemen. Voor Esteban Ocon zat de race - en misschien zelfs zijn carrière bij Alpine - er wel op. Teambaas Bruno Famin was verrassend rechtuit en verklaarde "snel een beslissing te zullen nemen over een incident dat nooit had mogen gebeuren".
Geen verplichte pitstop
Charles Leclerc (Ferrari)
Charles Leclerc (Ferrari)
Ondanks aanhoudende kritiek over de mogelijkheid om een bandenwissel door te voeren tijdens een raceonderbreking, blijft die regel van kracht. Het gevolg? Iedereen liet nieuwe rubbers monteren met de bedoeling het zonder pitstop uit te zingen tot het einde van de race. De rijders slenterden over het stratencircuit waar inhalen zo goed als onmogelijk is, met de bedoeling het rubber te sparen en achterliggers niet de kans te geven om een gratis pitstop - zonder posities te verliezen - uit te voeren.

In de top 10 viel dan ook geen enkele (!) positiewissel te noteren na afloop van 78 ronden over het iconische circuit. Ga er maar van uit dat de vraag zal gesteld worden of de F1 nog altijd een plaats heeft op deze atypische baan...
Tegenstanders sluipen dichterbij
Max Verstappen (Red Bull Racing)
Max Verstappen (Red Bull Racing)
Door de zege van Charles Leclerc en de zesde plaats van Max Verstappen (Red Bull Racing), blijft de voorsprong van de Nederlandse WK-leider relatief beperkt. De Ferrari-rijder volgt op 31 punten van de drievoudige wereldkampioen. In het WK voor constructeurs bedraagt het verschil  tussen Red Bull en Ferrari - mede door de uitvalbeurt van Perez - zelfs maar 24 punten.

Het F1-circus trekt in de komende dagen de Atlantische Oceaan over, om op 9 juni de Grote Prijs van Canada te betwisten. Nog zo'n hobbelig circuit waar Red Bull mogelijk in de problemen zal komen. Heeft de concurrentie genoeg in huis om de wereldkampioenen opnieuw te kloppen?

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Monaco 2024

#RijderTeamResultaat
1.Charles LeclercScuderia Ferrari2:23:15.554
2.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+7.152s
3.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+7.585s
4.Lando NorrisMcLaren F1 Team+8.650s
5.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+13.309s
6.Max VerstappenOracle Red Bull Racing+13.853s
7.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team+14.908s
8.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 Team+1 lap
9.Alexander AlbonWilliams Racing+1 lap
10.Pierre GaslyBWT Alpine F1 Team+1 lap
11.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+2 laps
12.Daniel RicciardoVisa Cash App RB F1 Team+2 laps
13.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+2 laps
14.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+2 laps
15.Logan SargeantWilliams Racing+2 laps
16.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+2 laps
17.Esteban OconBWT Alpine F1 TeamDNF
18.Sergio PérezOracle Red Bull RacingDNF
19.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 TeamDNF
20.Kevin MagnussenMoneyGram Haas F1 TeamDNF


Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons