van der Horst

NASCAR Finals Zolder: Ghirelli overleeft dramatische start en pakt titel

Vittorio Ghirelli - PK Carsport en Anthony Kumpen - PK Carsport
Vittorio Ghirelli - PK Carsport en Anthony Kumpen - PK Carsport
Vittorio Ghirelli is euroNASCAR Pro kampioen 2024 en dat ondanks een slechts elfde plaats in de slotmanche op Circuit Zolder. De Italiaan kreeg bij de start een lichte tik van landgenoot en titelconcurrent Gianmarco Ercoli, kegelde zo teamgenoot Anthony Kumpen van de baan en viel terug tot in de kelder van het klassement. Vooraan pakte Paul Jouffreau de kop, tot Ercoli hem in ronde 10 passeerde. In de slotronde ging de Fransman echter in de Rea-bocht terug voorbij de Italiaan. Marc Goossens werd, net als gisteren, opnieuw derde voor eigen volk.
  • De Swert Opticiens
Start race 2 euroNASCAR Pro Circuit Zolder 2024
Start race 2 euroNASCAR Pro Circuit Zolder 2024
Een dramatische start bij de laatste manche uit het finaleweekend van het EK NASCAR. Op de eerste lijn kregen we twee rivalen Paul Jouffreau en Vittorio Ghirelli naast elkaar. Jouffreau koos de buitenkant in de Eerste Linkse, Ghirelli leek in te houden, maar kreeg vervolgens een tik op de achterbumper van Ercoli. De PK Carsport-rijder schoof van de baan en knalde zo tegen teamgenoot Anthony Kumpen, die naast Ercoli op rij 2 gestart was. Beide PK Carsport-rijders in de grindbak dus, met een full course yellow en vervolgens safety car als resultaat.

Thomas Toffel - Race Art Technology
Thomas Toffel - Race Art Technology
Na enkele ronden neutralisatie, werd de race wederom vrijgegeven, waarna het vrijwel meteen opnieuw foutliep, en opnieuw in diezelfde Eerste Linkse. Ditmaal schoven Thomas Toffel en Tobias Dauenhauer van de piste, met opnieuw een neutralisatie tot gevolg. Toffel kon zijn weg verderzetten, maar zou uiteindelijk opgeven. Voor Dauenhauer eindigde het seizoen eveneens in de Eerste Linkse.

EuroNASCAR op Circuit Zolder
EuroNASCAR op Circuit Zolder
Eens de groene vlag terug werd gezwaaid, zette Ercoli onmiddellijk druk bij Jouffreau, maar leek niet voorbij te geraken aan de Italiaan. In ronde 10 zette hij echter zijn Chevrolet Camaro rechts naast de Ford Mustang van Jouffreau bij de Kanaalbocht, waarna het inhaalmanoeuvre in de Lucien Biancjibocht een feit was. De posities leken vast te liggen, tot Jouffreau in de allerlaatste ronde zijn Ford Mustang naast Ercoli parkeerde in de Rea-bocht en zo op dramatische wijze de overwinning claimde, zijn tweede zege dit seizoen.

Marc Goossens
Marc Goossens
De inhaalbeweging kreeg na afloop van de race zelfs lof van Marc Goossens, die pal achter het duo reed. Jouffreau, algemeen vicekampioen en uiteraard winnaar in de Junior-ranking, gaf na de finish echter aan tevreden te zijn over zijn seizoen en ook bij Ghirelli was er heel wat respect te bemerken voor zijn tegenstander. Liam Lambert tenslotte won de Challenger-klasse.

Met een spraakmakende finale zit het seizoen 2024 van de NASCAR Whelen Euro Series erop. Het seizoen 2025 wordt op 12 en 13 april afgetrapt, traditioneel op het Spaanse circuit van Valencia.

Update 15u10

Gianmarco Ercoli kreeg na afloop een 30 second penalty, waardoor hij terugviel in het klassement en Marc Goossens oprukt naar P2. Junior Thomas Krasonis erft op zijn beurt de laatste ereplaats.

Foto's: Gert Starckx



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Nascar Whelen Euro Series op zondag 13 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons