van der Horst

New Race Festival: Kyllian Claes, van marshal naar racer

Kyllian Claes
Kyllian Claes
Enkele weken geleden kon u op Autosport.be lezen dat racepiloot Steve Claeys voor een weekend de helm opzij legde om als marshal aan de slag te gaan. Dit weekend zien we Kyllian Claes de omgekeerde beweging maken. De Limburger laat zijn vlaggen even aan de zijkant liggen om zijn debuut te maken in de Belcar Skylimit Sprint Cup. Hij start met een Peugeot 206 GTI die geprepareerd wordt door Arrow Racing Events en komt daarmee uit in de klasse BSSC1.
Kyllian Claes/Pepijn Mertens - Peugeot 206 GTI
Kyllian Claes/Pepijn Mertens - Peugeot 206 GTI
Hoewel Claes absoluut niet de eerste is die deze stap zet, blijft het toch een opvallende move. Zijn ouders zijn zelf marshals en via die weg werd hij al op zeer jonge leeftijd gebeten door de autosportmicrobe. "Mijn eerste kennismaking met autosport was toen ik nog een kleine jongen was en met mijn grootvader en ouders langs de baan stond te kijken", vertelt de jonge Limburger in de paddock van Circuit Zolder. "Vanaf mijn zestiende mocht ik eindelijk als marshal aan de slag en ik ben nog steeds actief. De sfeer op en rond het circuit wanneer je naast de baan staat, met auto's die voorbijrazen en het publiek dat je soms toeroept tijdens een interventie, dat zijn dingen die ervoor zorgen dat het nooit een saaie dag is."

De stap van marshal naar racepiloot is uiteraard niet evident, dus waar ligt de beweegreden? "Het is vooral mijn vader die mijn voorbeeld was. Hij was actief in indoorkarting en daar heb ik de zin voor te racen geërfd. Ik ben begonnen achter mijn spelconsole met Formule 1-spellen en dan overgestapt naar een simrig. Dan heb ik mijn eerste stappen gezet in een echte racewagen tijdens een trackday met Rob Reynders en nu staan we hier. Ik ben hen dan ook dankbaar dat ik deze kans krijg."

Kyllian Claes/Pepijn Mertens - Peugeot 206 GTI
Kyllian Claes/Pepijn Mertens - Peugeot 206 GTI
Rob Reynders, één van de namen achter Arrow Racing Events, geeft dan ook met plezier Claes een kans. "Hij is een van de velen die via het team de stap heeft gezet naar de autosport", legt Reynders uit aan Autosport.be. "Onze voornaamste activiteit is het organiseren van trackdays, waarbij we mensen de kans geven om eens te proeven van de autosport, zelfs al vanaf 100 euro. Kyllian kwam al regelmatig bij ons langs voor zo'n dag. We wisten dat hij vorig jaar zijn racelicentie heeft behaald en dat hij het budget bij elkaar heeft kunnen sprokkelen om mee te rijden in de Belcar Skylimit Sprint Cup. Het feit dat hij de wagen kan delen met Pepijn Mertens - ook een debutant in de racewereld - drukt de kosten nog verder. We verwachten dan ook dat hij dit weekend een zeer grote groep supporters zal hebben naast het circuit, met al de marshals die langs de lijn toekijken."

Zoals gezegd zal Claes het stuur delen met Pepijn Mertens. Mertens zal eerst het stuur in handen nemen tijdens de eerste kwalificatie en race, terwijl Claes de tweede sessies zal afwerken op zaterdag en zondag.

Foto's: Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Belcar Sprint op zaterdag 18 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons