van der Horst

Nieuwssprokkels uit de endurance racerij, week 34

Iron Dames - Porsche 911 GT3-R
Iron Dames - Porsche 911 GT3-R
We hebben een zeer druk weekend achter de rug. In België kregen we de STX Motorhomes 24 Hours of Zolder en in Spa-Francorchamps de European Le Mans Series. Maar ook wereldwijd werden er nog wat wedstrijden afgewerkt en komend weekend staan er maarliefst twee belangrijke endurance-wedstrijden op het programma met Lone Star Le Mans in Austin en de ADAC GT Masters in Spa-Francorchamps. Natuurlijk waren er nog een aantal nieuwtjes, die we u zeker niet willen onthouden.
Absolute Racing - Porsche 911 GT3-R
Absolute Racing - Porsche 911 GT3-R
*** Alessio Picariello kwam afgelopen weekend in actie in Okayama, dat deel uitmaakt van Fanatec GT World Challenge Asia. Makkelijk was het niet voor de Henegouwer, die de Absolute Racing Porsche deelde met Anthony Liu. Op zaterdag eindigde het duo als achtste en zondag zag men een goed resultaat onder meer in rook opgaan, wanneer de regensluizen openden net bij de start van de race en onze landgenoot een pirouette maakte tijdens de wedstrijd. Ze kwamen niet verder dan plaats zeventien. De overwinningen gingen naar James Kuai Yu en Akash Nandy voor Audi Sport Asia Team Absolute op zaterdag en Bian Ye en Edoardo Liberati in de VSR Lamborghini op zondag.

VSR - Lamborghini Huracan GT3 Evo 2
VSR - Lamborghini Huracan GT3 Evo 2
*** Ook in Italië kwamen twee Belgen in actie. Gilles Stadsbader en Baptiste Moulin keerden terug naar Mugello voor de sprint-manche met de VSR Lamborghini. Voor Stadsbader was het moeilijk weekend, want op zaterdag was het al over wanneer Mattia Michelotto nog voor de eerste bocht er uit getikt werd. Op zondag verliep het beter met een vijfde plaats. Moulin dan weer eindigde samen met Ignazio Zanon achtste op zaterdag en negende op zondag. De overwinningen gingen naar Jens Klingmann en Max Hesse voor BMW Italia Ceccato Racing en Pietro Delli Guanit en Rocco Mazzola voor Tresor Audi Sport Italia.

Start 2024 IMSA Michelin GT Challenge Virginia
Start 2024 IMSA Michelin GT Challenge Virginia
*** In Virginia was het Paul Miller Racing die op het hoogste schavot stond. Madison Snow en Bryan Sellers piloteerde de BMW richting winst algemeen en GTD Pro met iets meer dan drie seconden voorsprong op de Multimatic Motorsports Ford van Mike Rockenfeller en Harry Tincknell. Zij konden profiteren nadat de Heart of Racing Team Aston Martin van Ross Gunn en Alex Riberas een drive through kregen. Al bleef het Brits-Spaanse duo nog wel derde. In GTD ging de overwinning naar de Korthoff Preston Motorsports Mercedes van Mikael Grenier en Kenton Koch. Overigens de allereerste overwinning van het team in IMSA tot nu toe. Daar werd de Heart of Racing Team Aston Martin wel tweede, met dank an Roman de Angelis en Zach Robichon. De Forte Racing Lamborghini van Loris Spinelli en Misha Goikhberg completeerde het podium.

Inception Racing - McLaren 720S LMGT3 Evo
Inception Racing - McLaren 720S LMGT3 Evo
*** Volgens Sportscar365 zou Inception Racing wisselen van wagen voor de rest van het seizoen. Het team dat rond Brendan Iribe is gebouwd, en met Bas Leinders als teammanager, zou namelijk hun McLaren 720 GT3 Evo wisselen voor een Ferrari 296 GT3. De transitie naar de nieuwe bolide zou ingaan vanaf de voorlaatste race van het seizoen, de endurance-wedstrijd in Indianapolis. Leinders wilde op dit moment nog niet antwoorden op de geruchten.

*** Kellymoss With Riley komt met een extra Porsche aan de start tijdens de Battle of the Bricks in Indianapolis. Het team, dat vooral zijn strepen verdiend heeft in de Porsche Carrera Cup North America, keert terug nadat zij nog deelnamen aan de Rolex 24 begin dit jaar. De wagen zelf zal overigens bestuurd worden door piloten uit eigen stal, met Jake Pedersen, Kay van Berlo en Riley Dickinson.

SunEnergy1 Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo
SunEnergy1 Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** Ook SunEnergy1 Racing keert terug naar Indianapolis. Net zoals Kellymoss gaat Kenny Habul aan de start verschijnen met zijn Mercedes tijdens de Battle of the Bricks. Ook de Australiër kwam niet meer in actie in het kampioenschap sinds de Rolex 24 en was zelfs afwezig sinds de tweede plaats in Bathurst. Nochtans is Habul een vaste habituée in de Intercontinental GT Challenge, maar moest de wedstrijden van de Nürburgring en Spa missen vanwege zakelijke verplichtingen.

AWA - Chevrolet Corvette Z06 GT3.R
AWA - Chevrolet Corvette Z06 GT3.R
*** AWA zal ook volgend seizoen in IMSA aantreden met slechts één Corvette. Het Canadese team had normaal twee wagens om in te zetten voor dit seizoen, maar na Sebring besloot eigenaar van de wagen, Anthony Mantella, zijn wagen te koop te zetten. De andere wagen heeft tot nu toe alle wedstrijden gereden en zal volgend jaar ook met Orey Fidani en Matt Bell aan de start verschijnen.

Proton Competition - Porsche 963
Proton Competition - Porsche 963
*** IMSA zal volgend jaar ook extra testdagen inlassen in het begin van het seizoen. Tussen Daytona en Sebring zullen ze in februari al van de partij zijn op het laatstgenoemde circuit. Dat terwijl er midden december eveneens een testweek op de planning staat in Daytona. Ook zullen de teams in LMP2, GTD Pro en GTD niet continu testen voor Sebring 2025 en Daytona 2026. LMP2 krijgt hoogstens tien testdagen doorheen het jaar, terwijl GTD Pro en GTD er maar vier hebben. In het geval van de laatste klasse kan dit opgetrokken worden naar zes als het voor hun amateurpiloot is. Dit natuurlijk buiten de officiële testdagen, die IMSA zelf organiseert, gerekend natuurlijk.

Start 2024 FIA WEC 6 Hours of São Paulo
Start 2024 FIA WEC 6 Hours of São Paulo
*** Het FIA WEC gaat een nieuwe documentaire lanceren: Meet the Legends. De docu zal inzicht geven op alle constructeurs die meerijden in de topklasse van het kampioenschap. Hiermee gaan zij verder op hun andere serie die na alle wedstrijden wordt uitgezonden, WEC Full Access. De afleveringen zullen vanaf november uitgezonden worden op het YouTube-kanaal van het kampioenschap.

Maro Engel - Mercedes-AMG Team Winward Mercedes-AMG GT3 Evo
Maro Engel - Mercedes-AMG Team Winward Mercedes-AMG GT3 Evo
*** Er wordt verwacht dat tijdens het komende seizoen in de Asian Le Mans Series er drie nieuwe teams aan de start zullen verschijnen in GT3. Zo zou het Chinese Climax Racing, het Oekraïnse Tsunami RT en Amerikaanse Winward Racing het kampioenschap vervoegen. Tezamen zouden zij maar liefst vijf wagens extra toevoegen, waarvan vier Mercedessen en een Porsche.

Mercedes-AMG Team Bilstein by HRT - Mercedes-AMG GT3 Evo
Mercedes-AMG Team Bilstein by HRT - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** En daar blijft het niet bij voor Winward Racing, want zij worden ook verwacht in de Michelin 24H Dubai. Samen met HRT trekken zij richting de Emiraten om deel te nemen aan de eerste 24-uursrace van het seizoen. De laatste keer dat Winward van de partij was dateert al van 2020, wat tevens ook de laatste keer was dat een Mercedes de ondertussen klassieker kon winnen.

De nieuwe BMW M2
De nieuwe BMW M2
*** BMW komt in 2026 met een compleet nieuwe wagen aan de start, maar niet voor de topklasse. Integendeel, de nieuwe bolide zal namelijk de opvolger worden voor de BMW M325i Racing, BMW M240i Racing en de BMW M2 CS Racing. Vooralsnog liet BMW M Motorsport nog niet veel info vrij over de wagen zelf, behalve dat hij gebaseerd is op de G87-spec M2. Gezien de huidige bolides al wel eens gepasseerd zijn in de Belcar, zullen we deze bolide dan ook mogen bewonderen in het Belgisch kampioenschap vanaf 2026?

Foto's: Thomas Smets - Fanatec GT World Challenge Asia - Italian GT Championship - BMW M Motorsport - Geert Franquet - Mercedes-AMG Motorsport - IMSA - Porsche AG - Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op maandag 26 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Michelin GT Challenge.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons