van der Horst

NLS 4: Explosie in de paddock , massacrash bij de start en winst voor Team ADVAN x HRT in een ingekorte race

Team ADVAN x HRT - Mercedes-AMG GT3
Team ADVAN x HRT - Mercedes-AMG GT3
Afgelopen zaterdag stond NLS 4 op het programma en het werd één van de meest tumultueuze weekends die de Nürburgring Langstrecken Series gekend heeft. Het begon al op vrijdag met een ontploffing achter de pitgebouwen en daarna was er op zaterdag een massacrash die twee derde van de GT3's uitschakelde. Uiteindelijk kwam tijdens een ingekorte wedstrijd van zes naar vier uur de Team ADVAN x HRT Mercedes met Salman Owega, Hubert Haupt en David Schumacher als winnaar uit de bus.
Wat een normaal weekend met een race over zes uur had moeten worden, begon vrijdag al in mineur. Omstreeks 18 uur, terwijl de teams bezig waren met afstellingsronden op de Nordschleife, vond er in de paddock een ontploffing plaats van vermoedelijk een persluchtfles. Daarbij vielen 22 gewonden, waaronder vier in kritieke toestand. Zij werden allemaal overgebracht naar verschillende ziekenhuizen. De politie startte, volgens protocol, een onderzoek naar het voorval. Hoewel de race uiteindelijk toch zou plaatsvinden op zaterdag, besloten verschillende teams zich terug te trekken, waaronder Manthey EMA, die een Porsche inzette voor onder meer Laurens Vanthoor.

Salman Owega, Hubert Haupt en David Schumacher
Salman Owega, Hubert Haupt en David Schumacher
Op zaterdagochtend stonden er nog dertien GT3's aan de start, maar dit werd al snel herleid naar twaalf na het wegvallen van de Team ADVAN x HRT Mercedes van Arjun Maini en Dennis Fetzer. Bij de start viel de regen met bakken uit de hemel, wat grote gevolgen had voor de topwagens. Door het vele water werd Hatzenbach een heuse schaatsbaan en verloren we maar liefst acht bolides in deze bocht, waarvan de meeste oncontroleerbaar in de barrières schoven. De wedstrijdleiding legde logischerwijs de race stil, en alle Belgen in de topklasse waren uit de race. Met nog vier GT3's besloot men de race van 6 uur naar 4 uur te herleiden. Gezien er nog maar één Pro-wagen in het veld was, nam deze logisch het voortouw. Owega, Haupt en Schumacher - met zijn eerste overwinning op de Nordschleife - pakten de winst met maar liefst 3,5 minuut voorsprong op een CUP2 Porsche van BLACK FALCON Team 48 LOSCH met onder meer Steve Jans, Tobias Müller en Gabriele Piana. Ook plaats drie ging naar een bolide uit deze klasse, terwijl de eerstvolgende GT3, de équipe vitesse Audi, pas op plek vijf eindigde.

Mühlner Motorsport deed het niet onaardig, want ze eindigden zesde, achtste en twaalfde algemeen, al vielen ze hierdoor net naast het podium in de CUP2-klasse. Dit gezien de top drie de plaatsen twee tot en met vier algemeen in beslag namen. Nog mooie resultaten waren er voor Kamui Kobayashi met de Toyota Gazoo Racing Supra Evo GT4, die eindigde als tweede in SP8T, en vader en zoon Priaulx met Ben Barker en Alexander Connor in de Walkenhorst Motorsport Hyundai, die als derde in de VT2-FWD over de meet kwamen. De volgende wedstrijd van het kampioenschap is op 19 oktober.

Foto's: NLS



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Nürburgring Langstrecken Serie op zondag 4 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting NLS 4.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons