van der Horst

Skylimit Events blaast Race Promotion Night nieuw leven in!

Circuit Zolder by night
Circuit Zolder by night
De Race Promotion Night is jaren een begrip geweest op Circuit Zolder, maar geraakte de voorbije seizoenen in het slop door een nijpend tekort aan deelnemers. Helaas leidde dat de afgelopen jaren telkens tot een annulatie. Skylimit Events timmert samen met Circuit Zolder echter hard aan de weg om de traditionele afsluiter van het circuitseizoen op het Limburgse circuit opnieuw zijn plaatsje op de kalender te geven. Skylimit Events-baas Andy Jaenen gaf tekst en uitleg aan Autosport.be.
  • De Swert Opticiens
start 2015 BGDC Race Promotion Night
start 2015 BGDC Race Promotion Night
"Zowat iedereen die oud genoeg is om het zich te herinneren stelt de Race Promotion Night gelijk aan een groot feest aan het einde van het seizoen", verduidelijkt Andy Jaenen. "Naarmate de jaren vorderden, bleek de mayonnaise helaas steeds minder te pakken. Dat is bijzonder jammer en daarom willen we met Skylimit Events en Circuit Zolder van de wedstrijd weer een gepaste afsluiter van het autosportseizoen maken. We gaan ons daarvoor baseren op de ingrediënten uit de Belcar Skylimit Sprint Cup, wat ondanks ongegronde kritische bedenkingen bij de start toch wel tot een heus succesverhaal voor de Belgische autosport is uitgegroeid."

Race Promotion Night
Race Promotion Night
"Het recept voor de Race Promotion Night bestond de voorbije decennia uit een start in het licht om een tiental uur later te finishen in het duister. Die formule gaan we behouden, weliswaar in bijgestuurde vorm. We gaan 's avonds starten om vervolgens rond 21:45 uur het zwart-wit geblokt boven te halen, na een wedstrijd van een vijftal uur. Daarmee keren we overigens terug naar de formule uit de jaren '80, toen de wedstrijd ook een duur van vijf uur had. We kiezen dus voor een endurancerace, maar beperkter dan in het recente verleden en dus ook financieel aantrekkelijker. De wagens mogen maximaal 98 decibel produceren, waardoor de wedstrijd meteen een haalbare kaart moet zijn voor het gros van onze trackday-klanten. Daarmee is het doel van de race ook duidelijk: een hoog fun-gehalte en gericht op de amateur."

Eerste zege Bert Longin in Zolder op 9 november 1996. Samen met Jo Jegers en Peter De Pauw won hij toen de 10 Uur tijdens de Race Promotion Night
Eerste zege Bert Longin in Zolder op 9 november 1996. Samen met Jo Jegers en Peter De Pauw won hij toen de 10 Uur tijdens de Race Promotion Night
"Als ik stel dat we ons baseren op de Belcar Skylimit Sprint Cup, meen ik dat. Zo zullen we  het principe van de klasse-indeling hergebruiken uit de Belcar Skylimit Sprint Cup, waarbij we ditmaal een chrono van rond de 1:45 ambiëren voor de allersnelste wagens. We mikken dus zeker niet op de Porsche 911's bijvoorbeeld, maar echt op de amateurs, zelfs als die rondetijden van 2:05 zouden rijden - om maar iets te noemen. In concreto betekent dat dat we de klasse BSSC6 (uit de Belcar Skylimit Sprint Cup, n.v.d.r.) weren, maar daardoor kunnen we wel een extra klasse toevoegen aan het andere eind van het spectrum. Dat sluit nóg beter aan bij onze filosofie van een "race voor de amateur". In BSSC0 kunnen wagens terecht met chrono's boven de 2:04. Denk daarbij niet enkel aan een Toyota Aygo of een Peugeot 1006, maar ook bolides uit andere klassen die op straatbanden starten in plaats van slicks."


"We zullen de komende weken en maanden hard werken om, samen met Circuit Zolder, de wedstrijd opnieuw op de kaart te zetten en de autosport wederom iets dichter bij de mensen te brengen. Bovendien zullen we tijdens de dag nog enkele trackday-sessies organiseren, waardoor we opnieuw de autosport dichter bij de amateur willen brengen. Dat moet de stap tussen trackday en autosport nog verkleinen en hopelijk kunnen we op die manier op 16 november 2024 enthousiastelingen prikkelen."

Inschrijven voor de Race Promotion Night 2024 kan via de inschrijven-link op de Belcar Skylimit Sprint Cup-website.

Foto's: Martijn Wouters, Marnik Mouchaers, Circuit Zolder press & Bert Longin press



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Nationaal op woensdag 15 mei 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Race Promotion Night.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons