van der Horst

Spa Euro Race: Eerste winst op nat Spa voor Tomas De Backer

Podium race 1
Podium race 1
Op een uiterst nat en mistig Spa-Francorchamps heeft Tomas De Backer de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd van de Spa Euro Race op zijn naam geschreven. De snelle Belg van TDB NiceRacing leidde de race van start tot finish maar kon zich op de verraderlijk gladde baan geen foutje veroorloven. De Backer werd namelijk de gehele race als een schaduw gevolgd door Jenson de Leeuw, in de #154 MV Motorsport die dan ook de tweede plaats voor zich opeiste. Het algemene podium werd vervolledigd door Nicolas Bever die gedurende de race Oeste Racing-maatje Calvin de Groot van de derde plaats wist te verdrijven. Met zijn tweede plaats algemeen pakte De Leeuw wel de winst in de Junior Cup, terwijl Bever op de hoogste trede van het Gold Cup podium mocht plaatsnemen.
Om 09.50 uur is het aan de Ford Fiesta Sprint Cup Benelux om het VRM-raceprogramma van de Spa Euro Race op Spa-Francorchamps af te trappen. Ook op de zondagochtend doet het bekende Ardennen-weer zijn naam eer aan. De nachtelijke regen heeft de baan flink nat gemaakt en met een vervelende motregen en slechts 11 graden ziet het er ook niet naar uit dat het asfalt snel zal opdrogen. Gelukkig hebben de rijders in de eerste vrije training al ervaring kunnen opdoen met een drijfnat Spa-Francorchamps. De kwalificatie werd zaterdagmiddag echter op een droge baan afgewerkt en dus is het even afwachten of de onderlinge verhoudingen nog hetzelfde zijn.

Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
Tomas De Backer - FordStore Feyaerts
De startopstelling van de eerste Ford Fiesta Sprint Cup Benelux wedstrijd wordt met ingang van dit jaar bepaald door de snelste tijden uit de kwalificatie én niet langer door het omdraaien van de Top 10. Daarmee op poleposition Tomas De Backer met naast zich op rij één Jenson de Leeuw. Op rij twee Calvin de Groot en Nicolas Bever. Daarachter Mathias Ronzani, Martin Scarnière, Peter Wuyts, Stefan Barewijk en Sonny Gevaert.

Jenson de Leeuw
Jenson de Leeuw
Helaas op de startopstelling één Fiesta minder want Barewijk begint vanuit de pits aan race één. Bij de start is De Backer het beste weg en neemt de kop, voor De Leeuw en De Groot. Op de nog koude banden is het in de eerste bochten nog flink glijden en glibberen en al driftend kiezen enkele rijders bij het opgaan van Raidillon de veilige lijn over de track limits. Ronzani weet al snel een plekje te winnen ten opzichte van Bever, terwijl Gevaert Wuyts in de openingsronde weet te passeren. De eerste doorkomst is daarmee De Backer, De Leeuw, De Groot, Ronzani, Bever, Scarnière, Gevaert, Wuyts en op afstand Barewijk.

De Backer weet weliswaar een klein gaatje te slaan naar De Leeuw, maar de nummer twee kan vooralsnog goed volgen. Op drie moet De Groot wel lossen. De nummer drie krijgt echter Bever op zijn bumper, die Ronzani weer een plekje heeft terugverwezen. Daarachter zijn Scarnière, Gevaert en Wuyts in een mooi gevecht verwikkeld.

Nicolas Bever
Nicolas Bever
De Leeuw laat niet los en weet zelfs het gaatje naar De Backer terug te brengen tot een halve seconde. De Groot moet intussen gaan verdedigen tegen een steeds heviger aandringende Bever, waarbij ook Ronzani nog in de slipstream van de nummer drie weet te blijven. Daarachter valt intussen een groter gat naar Gevaert en Scarnière, die in een mooie strijd verwikkeld zijn, en Wuyts. Daarachter probeert Barewijk op een kleine 10 seconden aansluiting te krijgen.

De Backer kan geen moment verslappen want De Leeuw zit er zo dicht achter dat hij bij ieder foutje van de Belg direct kan toeslaan. Bever heeft intussen zijn thuisvoordeel kunnen uitbuiten en heeft de derde plaats overgenomen van De Groot. Ronzani is de volgende die op de loer ligt om de Nederlander te verschalken. Daarachter is het gat naar Scarnière, Gevaert en Wuyts groot, waarbij ook de onderlinge verschillen tussen dit drietal toenemen. Barewijk verkleint daarentegen het gat en krijgt Wuyts steeds beter in het zicht, voor zover dat in een steeds mistiger wordend Spa-Francorchamps mogelijk is.

Bij de achtste doorkomst en nog een kleine tien minuten op de klok is het gaatje tussen de leidende De Backer en De Leeuw nog altijd niet groter dan 0,7 seconden. Bever ligt inmiddels veilig op plek drie en heeft De Groot op afstand gereden. Omdat echter in een gelijk met de Fiesta’s gestarte klasse een crash plaatsvindt, komt de safetycar voor het veld en zijn alle verschillen weer tenietgedaan. De volgorde is dan dus De Backer, De Leeuw, Bever, De Groot, Ronzani, Scarnière, Gevaert, Wuyts en Barewijk.

Op het moment dat de safetycar voor het veld had kunnen verdwijnen, is de tijd net verstreken en daarmee finisht de eerste wedstrijd van de Spa Euro Race achter de safetycar en zijn er geen positiewisselingen meer.

Daarmee gaat de winst naar De Backer, voor De Leeuw en Bever. Met zijn tweede plaats is De Leeuw wel de winnaar in de Junior Cup voor rijders van 15 tot en met 24 jaar, voor De Groot en Ronzani, die als vijfde algemeen de finish is gepasseerd. De winst in de Gold Cup voor rijders van boven de 35 jaar is voor Bever, met Wuyts op twee en Barewijk op drie.

Dankzij Tomas De Backer pakte FordStore Feyaerts de grootste beker in de Ford Dealer Team Cup, en op de tweede plaats vonden we de Nederlandse Dekker Autogroep, een nieuwkomer in deze competitie, waarvoor Jenson de Leeuw in de MV Motorsport-Fiesta nu uitkomt.
 
Benelux Ford Fiesta Sprint Cup 2024:
 
Uitslag Race 1. Tomas De Backer, 10 ronden; 2. Jenson de Leeuw, op 0,700; 3. Nicolas Bever, op 1.578; 4. Calvin de Groot, op 2.390; 5. Mathias Ronzani, op 3.438; 6. Martin Scarnière, op 7.207; 7. Sonny Gevaert, op 7.704; 8. Peter Wuyts, op 9.364; 9. Stefan Barewijk, op 9.881.

Persbericht Benelux Ford Fiesta Sprint Cup



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op zondag 2 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons