van der Horst

Spa Euro Race: Team VDB strandt op zucht van ereschavot

Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
Afgelopen weekend stonden in Spa Francorchamps de Spa Euro Races op het programma. Een volgepakt raceweekend over drie dagen met zeer uiteenlopende raceklasses, van British F3 over Clio Cup Europe tot Supercar Challenge. In dat laatste kampioenschap tekende Team VDB uit Laarne opnieuw present en dat onder een typisch Ardens herfstweertje … begin juni.
  • Dreamdrive
Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
Motregen, mist, buien, het microklimaat bij het F1 circuit in Spa werd bevestigd. Op vrijdag hield het Yardy Hoogwerf niet tegen om in de vrije trainingen een solide afstelling te zoeken en zijn Cupra TCR bovenaan de tabellen te zetten in de Supersport klasse. Een waardemeter voor wat de persoon tussen het stoeltje en het stuur in dergelijke omstandigheden kan betekenen. Het harde werk van het team werd daarmee bevestigd door de Rotterdammer.

Helaas moest de Team VDB crew op zaterdag opnieuw aan de slag. In de voorbereiding van de chronoritten startte de kleurrijke bolide niet meer. Het probleem, een defect in het brandstofcircuit, werd gedetecteerd, maar kon niet op tijd worden verholpen. Daardoor kon geen tijd worden gezet met een laatste startplaats voor beide races tot gevolg.

Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
All to play for in de eerste race van het weekend met nog steeds dezelfde wisselvallige omstandigheden. Waar zo goed als iedereen op de grid op regenbanden vertrok, besliste de Nederlander met een Belgisch randje de pits op te zoeken op het einde van de formatieronde voor een bandenwissel. De keuze viel op slicks en vertrekken uit de pitstraat. Dat bleek al snel de goeie keuze. Zo reed de opvallende Cupra na ruim 20 minuten wedstrijd op een derde plaats in de Supersport klasse rond. De steile en enthousiaste opmars werd evenwel gestaakt door een afgebroken demper linksvoor.

Focus op de zondagrace dan maar. Het hele team was er op gebrand nu wel een resultaat neer te zetten. Yardy werd nu meteen naar de grid gestuurd op slicks, op een iets nattere piste dan de dag voordien. Opletten in de beginfase, maar nu kon wel meteen aansluiting met de rest van het pak gevonden worden. Door de tegenstand die opnieuw op regenbanden stond en de snel opdrogende piste kon op zondag nog sneller worden opgeschoven in het klassement. Na de pitstops leverde dat een tweede positie op in de klasse. 

Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
Yardy Hoogwerf - Team VDB Cupra TCR
De jacht kon ingezet worden op leider Berry Van Elk in de BMW M2 CS. Met nog iets meer dan 10 minuten op de klok, werd de rode vlag boven gehaald na een crash waarbij drie wagens betrokken raakten. Een herstart achter de safety car beloofde nog een ware sprintrace. Het drietal Van Elk, Hoogwerf, de Wit zat elkaar op de hielen en wisselde onderling van positie. Het was uiteindelijk de Wit die Combes in ging voor Hoogwerf en Van Elk. Vervolgens was het diezelfde de Wit die met (iets te?) brede ellebogen zijn positie verdedigde in Bruxelles en in Double Gauche twee achterliggers buiten het circuit voorbij ging om zijn positie te behouden. Zo waren de kaarten geschud en finishten Hoogwerf en Team VDB na een indrukwekkende inhaalrace op een tweede plaats in de Supersport klasse. 

Volgende maand trekt het Laarnse team opnieuw richting de Ardense bossen voor de Belcar Sprint Cup in het kader van de VW Fun Cup 25h. Daar zullen ze een gooi doen naar de algemene overwinning.

Persbericht Team VDB



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op dinsdag 4 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Spa Euro Race.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons