van der Horst

Spa: Sita Vanmeert maakt Belgisch racedebuut in de Ligier European Series

Sita Vanmeert
Sita Vanmeert
Terwijl dit weekend in Spa-Francorchamps alle ogen gericht zijn op Sarah Bovy in de European Le Mans Series, komt er nog een tweede Belgische dame in actie: Sita Vanmeert. Na haar succesvolle kartingcarrière heeft Vanmeert dit jaar de stap gezet naar de autosport en beleeft ze haar debuutseizoen in de Ligier European Series. Onder de deskundige begeleiding van Nico Verdonck en zijn NV Academy zet de jongedame uit Ranst haar eerste stappen op het circuit. Autosport.be maakte graag een uitstapje naar de paddock van dit kampioenschap in Spa om met de goedlachse Vanmeert te praten over haar ervaringen en ambities.
Maxime Drion, Antoine Morlet, Jacques Morlet, Sita Vanmeert en Jeremy Peclers
Maxime Drion, Antoine Morlet, Jacques Morlet, Sita Vanmeert en Jeremy Peclers
Vanmeert kent al een serieuze staat van dienst in de karting. In de tien jaar dat ze daar actief was besloot ze die wel met de nodige successen op haar naam, zoals het winnen van een gouden medaille in de Karting Endurance tijdens de Motorsport Games in Marseille. "Het voelt alsof ik die medaille gisteren nog gewonnen heb, maar ondertussen zijn we al twee jaar verder," zegt de achttienjarige uit Ranst lachend. Sindsdien heeft ze zich volledig toegespitst op de autosport en onder de begeleiding van coach Nico Verdonck, vond ze dit seizoen een plek in de Ligier European Series. Hier rijdt ze voor Les Deux Arbres in een Ligier JS2 R. Haar debuut was veelbelovend: ze behaalde twee zesde plaatsen in Barcelona, had wat pech in Le Castellet, maar wist in Le Mans toch sterk te eindigen in de middenmoot van het veld.

Les Deux Arbres - Ligier JS2 R
Les Deux Arbres - Ligier JS2 R
Op de vraag waarom ze koos voor de Ligier European Series, antwoordt Vanmeert: "Mijn coach raadde dit kampioenschap aan als een goede opstap naar het endurance-racen. Je krijgt een beter inzicht op wat er allemaal is, wat je zou kunnen doen en welke wegen je zou kunnen nemen. De JS2 R voelt vertrouwd aan, zeker voor iemand die uit het karten komt, dus het was een goede keuze om hiermee te beginnen. En mijn kartingervaring heeft me al goed geholpen hierbij." Wat betreft de toekomstplannen blijft Vanmeert nuchter: "Voorlopig willen we vooral zien waar de wind ons naartoe voert en hopen op wat meer sponsors aan te trekken. Natuurlijk bespreek ik alles met mijn coach, maar we wachten af wat er verder op ons pad komt in de loop van dit jaar."

Les Deux Arbres - Ligier JS2 R
Les Deux Arbres - Ligier JS2 R
Dit weekend maakt ze haar racedebuut op het iconische circuit van Spa-Francorchamps, waar ze gesteund zal worden door een stevige supportersgroep. We besloten dan ook met de vraag naar haar verwachtingen voor dit weekend: "Ik hoop natuurlijk op het podium te staan, maar winnen zou nóg leuker zijn," zegt ze met een glimlach. Hoewel ze aanvankelijk solo zou rijden, heeft Vanmeert nu Sascha Bottemanne als teamgenoot. Een Fransman die zijn strepen al heeft verdiend bij Team WRT en in het Frans GT4-kampioenschap, wat voor een interessante samenwerking kan zorgen. Wilt u haar aanmoedigen van thuis uit? Dat kan! Beide races worden morgen live uitgezonden op het YouTube-kanaal van de organisatie met Engelstalig of Franstalig commentaar. De eerste race begint om 09:20 uur en de tweede gaat om 12:50 uur van start.

Foto's: Thomas Smets - Diogo Silva



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op vrijdag 23 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 4H Spa.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons