Veel favorieten tekenen present onder de zon in Ostricourt

Mini Rookie
Mini Rookie
De IAME Series Benelux beleefde dit weekend haar tweede proef van het seizoen in Ostricourt. De aanwezige supporters, die genoten van de zon in de regio van Rijsel, werden verwend door het spektakel dat werd geleverd in de zes categorieën die op het programma stonden.
Zes weken na de seizoensopener in Mariembourg verzamelden niet minder dan 243 piloten van de IAME Series Benelux zich op het Circuit de la Métropole in Ostricourt voor de tweede manche van het kampioenschap. Vanaf de oefensessies via de kwalificaties tot de Finale was er volop spektakel en zonneschijn. Hier volgt een terugblik op het evenement, dat een aantal piloten in staat stelde hun status als titelkandidaat te bevestigen vooraleer ze afreizen naar Genk voor de volgende manche die doorgaat van  19 tot en met 21 juli.

X30 Senior: Een dubbel voor Balota

Sam Balota
Sam Balota
Sam Balota, die de autoritaire winnaar in Mariembourg was, bevestigde in Ostricourt dat zijn dominantie in het openingsweekend van het seizoen geen toevalstreffer was in de klasse X30 Senior (14-29 jaar). In de regio van de Hauts-de-France won de Antwerpenaar een tweede finale op rij en verstevigde hij zijn voorsprong in het kampioenschap. Maar dit betekent niet dat dit gemakkelijk ging voor de Belg! Henkie Kalteren, leider in de tussenstand na de kwalificaties, kwam dicht in de buurt van een stunt, maar de Nederlander mistte de overwinning met minder dan 4 tienden van een seconde. Daarachter profiteerde Noah Maton van een tijdsstraf voor Clément Outran om op de derde trede van het podium te klimmen, voor Julian Kamen en Thomas Van Vliet, de beste 'Rookie'. Net buiten de top vijf vonden we Bertram Sachse.  Na een zwaar bevochten race in de hart van het peloton eindigde de Deen voor Daan Steenman, Riemer Blonk, Clément Outran en Beau Heijmans.

X30 Junior: Baziret wint in eigen land

Louis Baziret
Jorn Helder, die de pole pakte en leider was na de kwalificatieheats, leek te domineren in de categorie X30 Junior (12-15 jaar). Maar in de finale kon hij zijn suprematie niet bevestigen. Na een straf van 5 seconden voor Tadgh Buckley (losgekomen voorbumper) was het Louis Baziret die uiteindelijk de overwinning pakte in Ostricourt. De Fransman bleef Jorn Helder en de beste “Rookie”, Juste Mulder, voor.
Tadgh Buckley, die van de 1ste naar de 4de plaats was teruggevallen, deed het dit weekend desondanks goed in functie van het kampioenschap: de Ier bouwde een voorsprong van 7 punten op als leider in de IAME Series Benelux.In de finale versloeg hij Arthur De Doncker, de eerste winnaar van het seizoen, en Quinten Van Leeuwen. De Top 10 werd vervolledigd door Boris Yonchev, Devon Hagelen, Giulian Sorvillo en eerste vrouw, Eva Dorrestijn.

Mini: Grignet na een spannende strijd

Veel inhaalmanoeuvres, veel wendingen en een spannende strijd om de eerste plaats: in Ostricourt zorgden de piloten in de Mini-categorie (10-12 jaar) voor de meest spectaculaire finale van het weekend! Tijdens deze beslissende race dachten meer dan 10 piloten aanspraak te kunnen maken op de overwinning, maar aan de finish was het Noah Grignet die mocht vieren. Na een lastige start vanaf pole haalde de Dinantenaar de kopgroep in en won na een wilde comeback. Het was genoeg om een perfect weekend af te ronden, waarin hij de koppositie nooit zou afstaan! De nieuwe leider in het kampioenschap bleef de Ier Ben Mc Cloughry, de Belg Milan Becu en de Nederlander Julian van de Coterlet nipt voor. Lewis Boodts pakte de 5de plaats voor Djamairo Hoft, Levin Barbier, Cyril Grosjean, Jules Decoen en Wayne Severijn.
En de eerste winnaar van het seizoen in dit alles? Lorenz De Cock kreeg 5 seconden straftijd voor het duwen van een van zijn tegenstanders. Daardoor moest hij genoegen nemen met de 11de plaats.

Mini Rookie: Pantoli slaat opnieuw toe

Amine Pantoli
Eén ding is zeker: Amine Pantoli zal goeie herinneringen overhouden aan het weekend op Ostricourt. Door maximale punten te scoren in de kwalificaties en zijn tweede overwinning te pakken in Mini Rookie (7-10 jaar) dit seizoen, bouwde hij een voorsprong op van 21 punten in het kampioenschap. In de finale pakte de jonge Fransman de overwinning na een spannende strijd voor de Nederlander Denver Bos, de Belg Eloan Poissonnet en de Noor Markus Engan Aasen.
Mathis Piessens had een plaats in de Top 5 kunnen claimen, maar hij moest op drie ronden van het einde opgeven in de remzone van de eerste haarspeld van de omloop. Door dit incident eindigde Cem Sazlik als vijfde, voor Lorenzo Sambur, Luis Paternotte, Isaac El Haouti, Nori Falconi en Tobi ter Haar. Met een straftijd van 5 seconden aan de finish eindigde Memphis Schuurman, eerste leider van de IAME Series Benelux 2024, op de 13de plaats.

X30 Senior Cup / X30 Master: Feest voor Hebette en Ringelberg

Martin Hebette
Wat een prachtige reactie! Na een eerder tegenvallend eerste weekend in Mariembourg nam Martin Hebette in Ostricourt revanche in stijl in de X30 Senior Cup categorie (18-29 jaar).  In de finale profiteerde de Belg optimaal van de tweede helft van de race om poleman Matthieu Delbauf te verslaan en een verpletterende overwinning te behalen.  Dankzij dit succes bevindt hij zich nu op 3de plaats in het kampioenschap met een totaal 288 punten, achter Matthieu Delbauf (316 punten) en Pierre Mochalski (293 punten), respectievelijk 2de en 3de in de Finale van de dag. De Fransman François-Xavier Venet moest in eigen land opgeven en zakt naar de 4de plaats (277 punten) in de tussenstand van de IAME Series Benelux, met evenveel punten als de Nederlander Nick Smit.
In de X30 Master categorie (+30 jaar) vond Jim Ringelberg ook zijn vorm terug na een moeizame start van het seizoen. Door het tussenklassement en vervolgens de Finale te domineren voor Mark Smit en Thierry Delré, scoorde de regerend kampioen de volle pot op het Circuit de la Métropole. De Nederlander maakte eveneens van de gelegenheid gebruik om de leiding van de competitie over te nemen, voor Quentin Henry.

KA100 : Bourlard doet een stap richting de titel

Enzo Vitulli
De nieuwe categorie in de IAME Series Benelux 2024, de KA100-klasse, zag Rafael Bourlard een tweede overwinning binnenhalen dit seizoen in de 148-categorie. De leider in het kampioenschap moest echter alles uit de kast halen om Maurice Istas, de leider na de kwalificaties, van zich af te houden. Achter de twee sterkhouders van de finale vonden we Enzo Vitulli, Paul Hersin en Benjamin Foucart.
Bourlard leidt het kampioenschap met een voorsprong van 13 punten op Istas en 21 op Paul Hersin.  Of dat genoeg is om het kampioenschap te winnen met nog maar één race te gaan in de categorie zullen we te weten komen in Mariembourg op 13 oktober.
In klasse 158 ging de overwinning in de finale naar Twan Kuurman, maar het is Leon Lijnsvelt die met een sterke positie de laatste ronde van het seizoen ingaat. Vooraleer de seizoensstrijd te beëindigen in de Karting des Fagnes heeft de Nederlander een voorsprong van 15 punten op Jamie Elzerman en een voorsprong van 17 punten op de dagwinnaar Kuurman.
We noteren tot slot ook nog dat de twee leiders in de KA100 categorieën na deze tweede manche allebei een gratis deelname hebben gekregen aan de prestigieuze IAME Eurocup die doorgaat in oktober op het Circuit International du Mans.