van der Horst

Video: 20 jaar geleden ging Ayrton Senna van ons heen

Ayrton Senna - McLaren Honda
Ayrton Senna - McLaren Honda
Drie wereldtitels, 41 zeges en 65 pole positions. Imposante cijfers in de wereld van de Formule 1, maar toch blijft de vraag "wat als"... Wat als op 1 mei 1994 Ayrton Senna in de Tamburello bocht op Imola niet onnoemelijk hard in de betonnen muur was geknald? Wat als de legende, de man achter "Beco", de kans had gekregen een levende legende te worden? Wat als Ayrton Senna da Silva zich niet had laten overhalen naar het toen dominante Williams F1 over te stappen en wat als de Braziliaan de raad van wijlen prof. dr. Sid Watkins had opgevolgd en gaan vissen was?
Ayrton Senna - Camel Team Lotus Honda
Ayrton Senna - Camel Team Lotus Honda
Elk seizoen F1 dat Ayrton Senna volledig afwerkte, sloot hij af in de top 4 van de eindrangschikking. In de regen voelde hij zich op zijn best, wel vaker een eigenschap van grote talenten; de GP van Europa in 1993 in Donington is volgens velen zijn grootste triomf, een uitgeregende GP die hij afwerkte in een rotslechte McLaren maar niettemin won. Ook voor Senna was het een overduidelijk bewijs van zijn kunnen, al had hij eerder al bewezen niet over de beste wagen te moeten beschikken om te winnen. Zijn gedrevenheid om te winnen leidde er evenwel toe om voor het seizoen 1994 over te stappen naar Willliams, het team dat tweemaal op rij de titel had behaald.

Senna's graf in Sao Paulo: nog lang niet vergeten...
Senna's graf in Sao Paulo: nog lang niet vergeten...
De Grote Prijs van San Marino 1994 was één van de zwartste weekends in de Formule 1 van de laatste decennia, maar niemand die verwachtte dat het lot een dergelijk abrupte wending zou nemen. Eerder dat weekend was de Braziliaan Rubens Barichello reeds zwaar gecrasht, was de Oostenrijker Roland Ratzenberger overleden en raakten ook enkele toeschouwers gewond. Drie rijders zouden dat weekend in het ziekenhuis in naburige Bologna behandeld worden, waaronder ook Senna, maar officiële documenten gaven zijn tijdstip van overlijden aan op 17 minuten na de klok van 14.00; het moment van de impact. De Braziliaan had geen enkele kans toen zijn Williams stuurloos van de baan schoot...


Ayrton Senna da Silva
Ayrton Senna da Silva
 Ayrton Senna overleed bij de impact, ten gevolge van een hoofdtrauma, en zou een staatsbegrafenis krijgen. Naar schatting verzamelden drie miljoen mensen zich in de straten van São Paulo om afscheid te nemen van hun held. Sindsdien is er veel veranderd op vlak van veiligheid en de afgelopen twee decennia is er geen enkele F1-rijder meer overleden tijdens een Grote Prijs...

Senna zelf is twintig jaar later nog lang niet vergeten en diens eenvoudige graf in Sao Paulo is ook vandaag nog steeds een bedevaartsoord waartoe autosportfans uit alle werelddelen zich aangetrokken voelen.



Foto's: Niels Vaeck & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op donderdag 1 mei 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons