van der Horst

Polen: Mikkelsen leider na bewogen eerste dag

Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 N
Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 N
Andreas Mikkelsen is de verrassende leider na de eerste dag in de WRC Rally van Polen. De derde Hyundai-rijder hield nipt het Toyota-duo Rovanperä en Evans achter zich. WK-leider Thierry Neuville kwam na een dagje “veeg- en kuiswerken” niet verder dan een zevende plaats en werd zelfs vooraf gegaan door Grégoire Munster.
Mikkelsen profiteerde tijdens de eerste lus optimaal van zijn wegpositie. Als achtste Rally 1-rijder in de startorde had hij veel minder last van het losse grind dat door z’n voorgangers grotendeels werd weggeveegd. Na amper 3 proeven had de Noor bij de regroup een voorsprong opgebouwd van 7.4 sec op de verrassende Martins Sesks. Evans en Rovanperä volgden op respectievelijk 11.9 en 14.2 sec. Thierry Neuville had na 55 km klassementsproeven al een handicap van een dikke halve minuut.

Startorde bepalend

Na de regroup in Olecko was het voordeel van de wegpositie grotendeels genivelleerd en werden de verschillen kleiner. Nadat hij heel even (KP4) de leiding moest afstaan aan Rovanperä wist Mikkelsen alsnog de koppositie te heroveren en de eerste dag als leider af te sluiten met een minieme voorsprong op de Toyota-rijders Rovanperä en Evans. “Het was een prima dag, wellicht was ik te voorzichtig tijdens de tweede lus na de regroup”, analyseerde Mikkelsen zijn dag. Tevens deed de rallyleider een oproep naar de toeschouwers: “Jammer dat we niet het geplande aantal proeven konden rijden. Ik hoop dat de fans morgen & zondag wat voorzichtiger zijn. We willen allemaal rallyrijden, maar liefst in veilige omstandigheden”.

Problemen met toeschouwers

De eerste wedstrijddag in Polen werd immers ontsierd door meerdere problemen met de talrijke toeschouwers: KP3 werd geannuleerd na amper vier wagens, KP6 werd een tijdje stilgelegd, maar vervolgens hervat en tot slot werd ook KP7 geschrapt nadat slechts drie rijders de proef hadden kunnen afwerken.

Invaller Rovanperä

Kalle Rovanperä - Toyota GR Yaris
Kalle Rovanperä - Toyota GR Yaris
Achter Mikkelsen verraste tweevoudig wereldkampioen Kalle Rovanperä vriend en tegenstander met een sterke voorlopige tweede plaats op amper 1.8 sec. De Fin werd pas donderdag opgetrommeld als vervanger voor Seb Ogier, die een ongeval had tijdens de verkenningen en een nachtje in het ziekenhuis doorbracht en verscheen met een minieme voorbereiding aan de start. “Het was een zeer vermoeiende en lange dag, zuchtte Kalle, maar we deden een prima job in de gegeven omstandigheden. Afwachten wat zaterdag brengt.” De Toyota-kopman wipte in de afsluitende Super Stage nog voorbij teammaat Evans. Het verschil tussen beide Yaris-rijders bedraagt amper 0.2 sec.

Verrassende Sesks

De verrassing van de dag was zeker de Litouwse Rally 1-debutant Mārtiņš Sesks . De Ford-rijder verloor nipt de vierde plaats aan Adrien Fourmaux, maar maakte grootste indruk aan het stuur van zijn in principe minder competitieve “non hydrid” Puma.

Neuville veegmachine van dienst

Martijn Wydaeghe - Thierry Neuville
Martijn Wydaeghe - Thierry Neuville
Voor onze landgenoot en WK-leider Thierry Neuville was de eerste dag een kwestie van overleven. Gehandicapt door zijn wegpositie verloor de Hyundai-rijder aardig wat tijd als “veegmachine”. “Het was een uitdagende dag om eerlijk te zijn. Zo’n dag waarop je je afvraagt “Waarom?”. Maar het is wat het is. We zijn tevreden dat we op kop staan van het kampioenschap en volgens het reglement moeten we de baan openen. Het is frustrerend als je de andere rijders sneller ziet gaan. We hebben gedaan wat we konden. We maakten slechts één foutje dat ons misschien 2 sec kostte.” Ondanks alle stof en los grind wist Neuville de schade te beperken tot minder dan 30 seconden. Een betere startpositie moet onze landgenoot zaterdag toelaten om omhoog te klimmen in het klassement. 

Grégoire Munster - Ford Puma
Grégoire Munster - Ford Puma
Tot slot nog een pluim voor Grégoire Munster. De Ford-rijder tekende voor een tweede tijd op KP4 en was tweemaal de evenknie van zijn meer ervaren teamgenoot Fourmaux. In de tussenstand na de eerste dag klokte Munster Jr zelfs af voor WK-leider Neuville.
 

Pajari snelste WRC-2

Sami Pajari - Toyota GT Yaris
Sami Pajari - Toyota GT Yaris
In de WRC2-klasse gaat het hard tegen hard tussen Sami Pajari (GR Yaris) en de lokale ster Kajetan Kajetanowicz (Skoda Fabia RS). Het verschil tussen beide kemphanen bedraagt amper 8,9 sec. De Ier Joshua McErlean volgt als verrassende derde. Nikolay Gryazin en Oliver Solberg komen voorlopig niet verder dan een 5de en 7de plaats.

Dag van morgen

De WRC Rally van Polen vervolgt morgen z’n weg met twee lussen van telkens drie proeven over een totale afstand van 116 km. Rond de middag werken de rijders voor een 3de keer de showproef van de Milolajki Arena af en genieten ze tussendoor ook van een 40min durende servicezone. Morgenavond worden de eerste WK-punten verdeeld.

TUSSENSTAND NA DAG 1 (KP 8)

1 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 59m43s7
2 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1.8s
3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.0s
4 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +7.5s
5 Mārtiņš Sesks/Renārs Francis (Ford Puma Rally1) +7.7s
6 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +21.3s
7 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +29.8s

8 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +32.3s
9 Sami Pajari/Enni Mälkönen (GR Yaris Rally2) + 2m15.6s
10 Kajetan Kajetanowicz/Maceiej Szczepaniak (Skoda Fabia RS Rally2) + 2m24.5s                                   
 
Foto's: Davy Degryse



Dit artikel werd gepubliceerd door Stephan Lesuisse in FIA World Rally Championship op vrijdag 28 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons