van der Horst

WRC: Rovanperä laat snelheidsrecord Meeke overeind

Kris Meeke - DS3 WRC
Kris Meeke - DS3 WRC
Kalle Rovanperä miste afgelopen weekend niet alleen zijn eerste zege in Finland, maar liet ook een stevig record liggen. De snelste rally ooit, blijft nog steeds op naam van Kris Meeke.
Als het WRC naar Finland trekt, houden we één statistiek iets nauwlettender in de gaten, namelijk het lijstje van snelste rally's ooit. Dat record blijft voorlopig op naam staan van Kris Meeke die in 2016 met de DS3 WRC de Rally van Finland won met een gemiddelde snelheid van 126,62 km/u. 

Kalle Rovanperä was op weg om dat record te breken, tot een koppige steen de Yaris letterlijk en figuurlijk uit koers sloeg. Op dat moment bedroeg de gemiddelde snelheid 127.4 km/u, en de snelheid was al een beetje uitgevlakt op de korte, technische eerste passage van de Power Stage. Toen de Fin uitviel zakte de gemiddelde snelheid want Rovanperä reed bijna 1 km/u sneller dan Sébastien Ogier. De Fransman lag ook nog even op koers om een nieuw record te vestigen maar de Power Stage gooide roet in het eten. Hadden ze de Power Stage en de shakedown (Ruuhimaki) gewisseld dan lag het record aan diggelen. Met een gemiddelde snelheid van 125,9 km/u staat editie 2024 van de Rally van Finland op plaats drie in de lijst, net na editie 2017, gewonnen door Esapekka Lappi, maar wel vóór editie 2023, gewonnen door Elfyn Evans.

Dat het record bijna sneuvelde is opmerkelijk gezien die trage Power Stage en de vertragende maatregelen zoals de paaltjes en de virtuele chicane die zijn intrede maakte in het WRC, op de iconishe proef van Ouninpohja. Wat die virtuele chicane voor nut had, blijft trouwens een open vraag, want Rovanperä haalde alsnog een gemiddelde van 136.1 km/u op Ouninpohja. De Fin maalde 33 kilometer af in 14 minuten en 32 seconden!

Meeke zijn record blijft dus nog minstens een jaartje staande.

Foto: Citroën Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 6 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons