van der Horst

WRC: Tänak opent de jacht op Neuville

Thierry Neuville - Hyundai i20 rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 rally1
Afgelopen weekend was Ott Tänak de grote winnaar op het Italiaanse eiland Sardinë. De Est pakte met het kleinste verschil ooit de winst, maar vooral, hij vecht zich helemaal terug in de strijd om de titel. Thierry Neuville zijn grootste concurrent komt ongetwijfeld uit het eigen kamp.
Het Wereldkampioenschap Rally is bijna halfweg maar met een bijzonder drieluik in het vooruitzicht is het tijd voor stevige balans. Thierry Neuville kende een flitsend begin met winst in Monte-Carlo, waarmee hij meteen op kop kwam van de WK-tussenstand. Met een sneeuw - en drie onverhardrally's is het bijna een wonder dat de Belg, als wegopener, nog altijd aan de leiding staat in het kampioenschap, al kreeg hij wel wat hulp van de concurrentie.

De Belg verheft het nieuwe puntensysteem bijna tot kunst met maar liefst 23 zondagspunten op een totaal van 122, maar de Belg zal nu al inzien dat elk puntje telt. Neuville had zelfs nog meer punten moeten tellen, maar hij kende ook wat pech, onder meer in Kenya, en ging zelf ook in de fout, in Kroatië en vorig weekend in Sardinië. Twee keer op drie rally's. Op het einde zouden dit wel eens heel dure punten kunnen blijken, want het gevaar van achteruit loert en lonkt en lurkt aan zijn achterstand.

Elfyn Evans (Toyota) lijkt weerom te bezwijken onder de druk, als enige spits in de rangen van Toyota Gazoo Racing. Sébastien Ogier en Kalle Rovanperä snoepten de Welshman meer punten af, dan dat ze hem opleverden. Hyundai profiteert volop! Evans moet zich gaan herpakken, ook al is hij nog altijd tweede in de WK-tussenstand, een plaats die hij deelt met een Estse wolf. Zou Jari-Matti Latvala Sébastien Ogier al warm hebben gemaakt voor de rest van het seizoen, want de Fransman is als vierde in de stand, zeker nog niet uitgeteld voor de titel...

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Zoniet, dan zal de grootste dreiging komen van Ott Tänak, zeker als je weet wat er straks volgt. Er komt een hogesnelheidstrein op ons af met het drieluik Polen, Letland en Finland. Dat lijkt 'gefundenes fressen' voor Ott Tänak, die enkel flexijobber Rovanperä en interim-teamgenoot Esapekka Lappi hoeft te vrezen op dat terein.

Neuville wacht loodzware maanden en moet absoluut heelhuids uit dat triolet Grand Prix's komen. Na Finland wacht een loterij in Griekenland en een zware tocht naar Chili. Helemaal op het einde van het seizoen krijgt de Belg nog twee troefkaarten, met de Central European Rally en de Rally van Japan. Tot dan zal Neuville alle zeilen moeten bijzetten en moet hij maar één man in het oog houden: zijn norse teamgenoot met honger naar een tweede titel.

Foto: Hyundai Motorsport



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 4 juni 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Polen.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons