van der Horst

24H Karting van Francorchamps: ervaar de belevenis!

Start 2023 24H Karting  van Francorchamps
Start 2023 24H Karting van Francorchamps
De twaalfde editie van de 24 Uren Karting van Francorchamps kondigt zich aan als een groot succes. Van 30 augustus tot 1 september onthaalt de Ardeense wedstrijd een vijftigtal ploegen voor een interessante strijd, zowel overdag als in de nacht, in een etmaalrace die vooral een prachtig menselijk avontuur vormt.
  • Hamofa Performance
Hebt u al eens een race beleefd van 24 uren? De wekker die afloopt op vreemde uren, in het midden van de nacht, vooraleer de helm op te zetten? Het adrenalineniveau dat  omhoog springt in het bloed, waardoor je je plots helemaal klaar wakker voelt? En dan komt je teamgenoot de pits binnen, en je springt in het stoeltje om dan op jacht te gaan naar de minste tiende van een seconde op een piste die gedeeltelijk in het donker ligt. En het is op die momenten, als je helemaal alleen aan het stuur zit en ronde na ronde wordt afgemaald, dat je je gewoonweg goed begint te voelen, als was je in een trance.

Die ervaring is een voorrecht dat niet enkel is weggelegd voor de “grote” wedstrijden van 24 Uur, die het voorpaginanieuws vormen in de media! Sedert 2013 en, dankzij One Day Karting, de wedergeboorte van de 24 Uren Karting van Francorchamps, hebben honderden amateur-rijders “hun” 24 Uur van Spa-Francorchamps kunnen beleven, ook al betreft het uiteraard de kartingversie van het circuit dat wordt gebruikt, een piste met een lengte van  iets meer dan 1000 meter. 

De 24 Uren Karting van Francorchamps, is een wedstrijd die toegankelijk is voor het grootst aantal deelnemers, wat ook hun leeftijd is (men kan deelnemen vanaf 13 jaar), maar die zich zo dicht mogelijk probeert te houden bij de mythische etmaalrace, die de droom vormt van zovele autosportfanaten. 

Net als de grote wedstrijd

Op 30 augustus, 31 augustus en 1 september, hernemen de 24 Uren Karting van Francorchamps het recept dat nu al sinds meer dan 10 jaar hun succes vormt. Terwijl het een wedstrijd blijft die zeer toegankelijk is, kent het een professionele organisatie. Er is de rechtstreekse video-uitzending, die het toelaat om overal ter wereld de wedstrijd te volgen, gepresenteerd door gerenommeerde speakers. Het is een onderdeel dat altijd enorm gewaardeerd wordt door de deelnemers. Maar naast de professionele omkadering, vormen de 24 Uren Karting van Francorchamps vooral een menselijk avontuur, onder andere door de uiterst gemoedelijke sfeer, de camping binnen de paddocks en de magie van het racen in de nacht.

“Deze wedstrijd van 24 Uren op Francorchamps, is mijn kindje”, bekent een emotionele  Patrick Van Billoen, de baas van One Day Karting. “Je moest een beetje gek zijn en totaal gepassioneerd om een dergelijke wedstrijd te lanceren in 2013, maar het succes heeft sinds bewezen dat we de juiste keuze hadden gemaakt. De passie is er nog altijd!  Het bewijs? Ik tekende net een nieuwe overeenkomst van vijf jaar met de Kartingpiste van Spa-Francorchamps. We gaan door met het verder uitbouwen van de specifieke  elementen binnen onze wedstrijd, met name het feit dat bij ons de rijders strijden op karts met twee motoren. Deze Bizz Twin zijn goed gekend door onze deelnemers en bieden hen veel rijplezier door hun prestaties en hun algemeen evenwichtig gedrag. Trouwens, onze wedstrijd is een van de weinigen waar de ploegen hun strategie voor de benzinebevoorrading zelf kunnen plannen, wat toelaat om heel lange stints te rijden.” 

Om de kansen voor de verschillende ploegen gelijk te houden, worden er zes wissels van kart uitgevoerd gedurende de wedstrijd. En zoals het ook het geval is in andere, grote wedstrijden van 24 Uren, zullen er verschillende categorieën worden gevormd volgens de ervaring van de ploegen. Een succesvolle formule blijft beter behouden, en dus blijven er drie onderscheiden klassen. De Rookie’s (1 enkele rijder mag er maximaal al eens één keer hebben deelgenomen aan de wedstrijd sinds 2013), de Expert's (waar minstens 75 % van de rijders minstens 2 deelnames tellen aan de wedstrijd sinds 2013) en, tussen de beide anderen in, de categorie Biitwiins, die de ploegen met de betere rijders groepeert.
Ook de vrouwen zullen in het voetlicht worden geplaatst met een specifieke beloning, en een nieuwe speciale prijs voor het rijden van 1000 beste rondes maakt zijn opwachting. Tenslotte, om het evenement wat kleur te geven, is er prijs voor het mooiste neuspaneel (dat de ploegen zelf kunnen personaliseren) op de kart. De beslissing wordt genomen met een applausmeter. Ambiance gegarandeerd! 

Twee Test Days en de inschrijvingen zijn nog steeds open 

Op enkele weken van de twaalfde editie van deze 24 Uren Karting van Francorchamps, zijn er nog enkele chassis beschikbaar. En voor zij die willen deelnemen, maar die nog geen volledige ploeg hebben, biedt One Day Karting aan om als tussenpersoon te fungeren. De Facebookpagina van het evenement kan ook dienen voor een eerste contact met de organisator of met andere deelnemers.

Goede tradities hoeft men niet te breken en dus worden er Test Days ingericht op 15 en 16 augustus op de piste van de Karting van Spa-Francorchamps, om zo aan de deelnemers toe te laten de Bizz Twin te ontdekken (of te herontdekken). Die dagen staan open voor iedereen en misschien kan u er zelfs uw team vervolledigen… Mis deze eerste afspraak dus zeker niet!

Vervolgens richten we de blik op het weekend van 1 september, met drie dagen die zich ieder jaar ontpoppen tot een waar feest van de vrijetijds-kartingcompetitie. Staat u aan de start op zaterdag 31 augustus om 15u00?

Persbericht 24H Karting van Francorchamps



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op zondag 21 juli 2024.
  • 24 Hours of Zolder

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons