van der Horst

Londen: Pascal Wehrlein triomfeert en neemt de leiding

Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Pascal Wehrlein - TAG Heuer Porsche Formula E Team
Net zoals vorig jaar verliep de eerste race van de Formule E in Londen zeer chaotisch. Al zal het Pascal Wehrlein worst wezen, want de Duitser nam net over de helft van de race de leiding over en hield die met brio vast. De Porschist eindigde zo voor Mitch Evans (Jaguar) en Sébastien Buemi (Envision). Hierdoor neemt Wehrlein ook de leiding over in de tussenstand, wat betekent dat er nu nog maar drie piloten overblijven die kans maken op de titel.
  • Dreamdrive
Terwijl de start nog zonder problemen verliep, moest de safety car toch al snel uitrukken. Dit gebeurde nadat Robin Frijns (Envision) en Jake Dennis (Andretti) tezamen door de Customs House Chicane gingen, waarbij Frijns in de muur eindigde. Dennis kreeg hiervoor een - mogelijk wat zware - tijdstraf van tien seconden. Na de herstart behield Mitch Evans de leiding, maar verder achteraan ontstond er chaos, waardoor we een prominente titelkandidaat verloren. Oliver Rowland (Nissan) en António Félix da Costa (Porsche) kwamen samen uit de laatste bocht en belandden in de muur. Hoewel Rowland nog verder kon, eindigden da Costa’s race- en titelaspiraties daar.

Vooraan nam Sébastien Buemi de leiding over van Evans, maar de Zwitser probeerde niet echt weg te rijden van de twee achtervolgers. Uiteindelijk slaagden zowel Evans als Pascal Wehrlein erin hem voorbij te steken. De cruciale fase begon toen Wehrlein nog beide Attack Modes moest activeren terwijl de anderen dat al hadden gedaan. In ronde 23 vloog de Duitser voorbij Evans en bouwde meteen een voorsprong uit. Toen hij zijn eerste Attack Mode activeerde, bleef hij nipt voor de Jaguar. Ondertussen verloor Buemi zijn derde plaats aan Maximilian Günther (Maserati). Ondanks Evans' pogingen om bij te blijven, gaf hij het gevecht om de winst op nadat Wehrlein zijn tweede Attack Mode had geactiveerd en wederom voor de Jaguar bleef.

Wehrlein reed vervolgens weg van de rest, terwijl het even slechter ging voor Evans. Günther haalde hem bij en ging hem zelfs voorbij. Een safety car bracht het veld echter weer bij elkaar vanwege brokstukken op het circuit. Wehrlein behield zonder problemen de leiding. Helaas moest Günther opgeven met mechanische pech, wat een Full Course Yellow veroorzaakte. Wehrlein bleef echter autoritair aan de leiding en won de race, gevolgd door Evans, Buemi en Nyck de Vries (Mahindra), die zijn beste resultaat van het seizoen behaalde.

Achter hen kwamen Dennis en Sascha Fenestraz (Nissan) als vijfde en zesde over de meet, maar Dennis kreeg naast zijn tien seconden straf vanwege het incident met Frijns, ook nog eens vijf seconden voor een aanrijding met Jean-Éric Vergne (DS Penske). Fenestraz kreeg eveneens vijf seconden straf na een aanrijding met Norman Nato (Andretti). Hierdoor eindigde Edoardo Mortara (Mahindra) als vijfde. Nick Cassidy (Jaguar) kende een moeilijke wedstrijd, hing vaak achteraan en was geregeld betrokken bij incidenten, maar wist uiteindelijk nog als zevende te eindigen. Stoffel Vandoorne (DS Penske) had ook een moeizame race, klaagde over weinig ruimte, maar behaalde toch nog twee punten.

Met deze uitslag zijn de kanshebbers op de titel teruggebracht van zeven naar drie. Wehrlein neemt de leiding over van Cassidy, die nu naar de derde plaats zakt, terwijl Evans naar de tweede plaats stijgt. Het verschil tussen de top drie is slechts zeven punten. Het definitieve verdict zal dus pas morgen vallen, te beginnen met een vrije training om 11 uur.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 20 juli 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Londen 1.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons