van der Horst

Letland: Rovanperä blijft heer en meester

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft de touwtjes stevig in handen in de Rally van Letland, de achtste manche van het WRC. Na twaalf van de twintig proeven heeft hij een mooie voorsprong uitgebouwd op een trio. Voor Thierry Neuville is de rally een lange lijdensweg aan het worden.
Kalle Rovanperä (Toyota) heeft alles onder controle zaterdagmiddag. De Fin verdubbelde in de ochtendlus ruim zijn voorsprong op de concurrentie en lijkt zonder pech op weg naar de zege.

In het zog van de ongenaakbare wereldkampioen levert een trio een geweldige strijd. Martins Sesks (Ford) kon minder profiteren van zijn startpositie, maar de Let blijft wel indruk maken. Sébastien Ogier (Toyota) heeft de thuisrijder wel voorbijgestoken, maar de Fransman bijt meer dan zijn tanden stuk op de 'rookie'. Ott Tänak (Hyundai) is ondertussen misschien wel de snelste rijder van het moment. Tänak ging zaterdagochtend in geen tijd opnieuw van zes naar vier, nadat hij gisteren tijd verloor door remproblemen. De Est heeft nu zijn zinnen gezet op het podium en ook de tweede plaats is nog niet uit het zicht.

Achter de strijd om het podium is Adrien Fourmaux (Ford) vijfde. De Fransman heeft het voor het eerst dit seizoen echt moeilijk om de tijden van de toppers te volgen, maar ligt wel op koers voor veel kampioenschapspunten. Hij moet wel uitkijken voor Elfyn Evans (Toyota) die moet proberen punten goed te maken op Thierry Neuville (Hyundai). 

De Belg hangt namelijk dicht achter de Welshman, al kwam Takamoto Katsuta (Toyota) er op de slotproef nog tussen gevallen omdat de Japanner een pak tijd verloor door problemen met de stuurbekrachtiging.

Neuville nam Grégoire Munster (Ford) te grazen waardoor de hemel er met een achtste stek toch iets zonniger uitziet, maar voor de Belg is dit toch een klein drama. Hij stelde zich gisteren openlijk de vraag, wat het voor zin heeft om een volledig seizoen te rijden, terwijl interimrijders Rovanperä en Ogier de zeges aan elkaar rijgen en zelfs met een half seizoen nog altijd meedoen voor de titel. Esapekka Lappi (Hyundai) en Munster ronden de top tien.

In WRC2 blijft Oliver Solberg de dans leiden. Hij heeft een half minuut voorsprong op Mikko Heikkilä en Sami Pajari, die wel onder stoom komt.

Foto: Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zaterdag 20 juli 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons