van der Horst

Hongarije: Zeges voor Bedrin en Tsolov

Nikola Tsolov
Nikola Tsolov
Op de Hungaroring werkte het Formule 3 kampioenschap het op twee na laatste wedstrijdweekend van het seizoen af. De zege in de sprintrace was voor Nikita Bedrin en vanochtend won Nikola Tsolov de hoofdrace. Van de top drie in het kampioenschap wist enkel Luke Browning puntjes te scoren, ook al waren dat er maar drie.
Aanvankelijk had Tasanapol Inthraphuvasak de poleposition voor de sprintrace op zaterdag in handen maar het was Dino Beganovic die vanaf de leiding mocht starten. Luke Browning zag zijn snelste tijd in de kwalificaties namelijk geschrapt worden door het veroorzaken van de rode vlag. Zijn zevende chrono kwam zo te vervallen en ook Joshua Dufek werd bestraft met een DQ waardoor iedereen achter deze heren twee plaatsjes opschoof en Beganovic de sprintrace vanaf de pole mocht starten. 

Podium Sprintrace
Podium Sprintrace
Beganovic kwam meteen onder druk van Nikita Bedrin die in bocht twee de leiding over nam. Na een korte Virtual Safetycar bleef de kop van het veld kort bij elkaar. In de tiende ronde probeerde Beganovic het bij Bedrin maar de Zweed was te enthousiast, de auuto brak uit en Beganovic verloor zijn tweede plaats aan Inthraphuvasak. De rangorde veranderde vooraan niet meer waardoor ook AIX Racing zijn eerste podium bij de teams mocht vieren. 

Vanochtend leidde Laurens Van Hoepen het veld richting de grid voor de start van de hoofdrace. De Nederlander kwam echter niet goed van de lijn en zag zijn teamgenoot Tsolov de leiding pakken richting bocht één. Ook Noel Léon ging kortstondig voorbij aan Van Hoepen maar die kwam in bocht drie opnieuw langszij om de tweede plaats weer in te nemen. Van Hoepen drong in de openingsfase sterk aan bij Bedrin, maar zag zijn banden snel slijten en moest de druk van de ketel halen. Met nog drie ronden te gaan leek Van Hoepen weer wat korter te komen bij zijn teamgenoot maar een crash tussen Arvid Lindblad en Matias Zagazeta bracht de safetycar naar buiten. Er was niet meer voldoende tijd voor een herstart en zo reed Nikola Tsolov naar zijn derde zege van het seizoen na eerder in Monaco en Spielberg de sprintrace te hebben gewonnen. Van Hoepen werd tweede voor VAR piloot Noel Léon. Enkele uren na de finish, werd Van Hoepen gedwiskalificeerd. De ART GP wagen bleek te licht. Fornaroli erft zo het laatste podiumplaatsje.

Zoals eerder geschreven, stonden de kampioenschapsmannen na de kwalificaties voor een bijzonder lastige klus. Gabriele Mini wist geen punten te scoren, maar blijft wel leider. Luke Browning pakte drie punten en wipt daarmee over Lindblad, die ook puntenloos bleef. Leonardo Fornaroli doet dan wel weer goede zaken. De Italiaan pakt net als Christian Mansell heel wat punten mee uit Budapest en staat vierde, Mansell is vijfde. 

Foto's: FIA Formula 3 & Nikola Tsolov



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 3 op zondag 21 juli 2024.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons