van der Horst

24H Zolder: Longin klopt Güven voor pole (Update)

Pole voor PK Carsport en derde tijd voor Russell Racing by PK Carsport
Pole voor PK Carsport en derde tijd voor Russell Racing by PK Carsport
Stienes Longin heeft PK Carsport de polepositie bezorgd voor de 24 Hours of Zolder 2024. Longin bleef in de Audi R8 LMS GT2, die hij deelt met vader Bert, Peter Guelinckx, Sam Dejonghe en Arnold Neveling, Porsche-fabrieksrijder Ayhancan Güven in de RedAnt Racing Porsche 911 GT3 Cup #38 voor. Jeffrey Van Hooydonk zorgde voor een derde merk in de top 3 in de Russell Racing Lamborghini Huracán Super Trofeo. Jochen Stevens loodste de Stevens Motorsport BMW M2 CS Racing de top 20 binnen en daarmee ook naar de pole in TA, na een rekenfout bij VP-Racing.
  • Powercars
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
De superpole van de 24 Hours of Zolder bracht absoluut de verhoopte spanning, met een strijd tussen de verschillende Porsches enerzijds en de Lamborghini en Audi van regerend kampioen PK Carsport anderzijds. Jeffrey Van Hooydonk stuurde de rode Lamborghini eerst naar de besttijd, waarop menig Porsche-rijder de tanden stukbeet. Stienes Longin zette zijn teamgenoot op bijna 4 tiende achterstand en verzekerde zich met een 1:30.413 van de beste uitgangspositie voor de wedstrijd die start op zaterdag om 16u00.

RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup type 992
In de eindfase waren alle ogen gericht op Ayhancan Güven. De Porsche-fabrieksrijder zette de concurrentie eerder op de dag bij de kwalificaties op een flinke achterstand, maar kon tijdens de superpole zijn chrono van eerder op de dag niet verbeteren. Een eerste startrij voor de geel-groene Porsche 911 GT3 Cup, die de Turk deelt met vader Dirk en zoon Tom Van Rompuy en FIA WEC-leider Laurens Vanthoor, was het resultaat. Daarmee houdt RedAnt Racing alle kansen open om het wedstrijdbegin mee te kleuren, al wordt de tijd van de wagen onderzocht omdat die mogelijk te laat de pitlane verlaten heeft.

Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
In GTB was de pole - zoals het hele seizoen al het geval is - voor Tip Top by NGT met de Porsche Cayman #63. De wederoptredende ex-winnaar Niels Lagrange hield, zeer nipt, de Team Floral Ford Mustang af, een wagen die de etmaalrace weliswaar niet zal betwisten - maar mogelijk wel zal starten. De facto pakte Kris Verhoeven in de Hamofa Motorsport BMW M4 GT4 dus de tweede plaats, weliswaar op anderhalve tel van de Porsche.

Stevens Motorsport - BMW M2CS racing
Stevens Motorsport - BMW M2CS racing
Een (klein) drama in de TA-klasse voor puntenleider VP-Racing. Nick Van Pelt kreeg te kampen met een sputterende Audi RS3 LMS, nadat het team zich had vergist bij de berekening van de benodigde benzine, en finishte helemaal onderaan het klassement. Eenzelfde drama voltrok zich bij de Aston Martin. De wagen heeft al de hele dag te kampen met kleine (en grotere) euvels en viel stil in de Lucien Bianchi-bocht. Nico Verdonck stuurde Dayvtec BMW 240i naar de tweede plaats in de klasse en rondde zo de top 20. Beitske Visser bleek de snelste vrouw in het peloton en stuurde haar ladies-BMW naar P3 in de klasse.

VDW Motorsport - BMW E46
VDW Motorsport - BMW E46
Ron Van De Water overvleugelde de tegenstand in TB en het is dus de BMW E46 van het team uit Kasterlee die vanaf de pole mag starten in die klasse. Tom Werckx volgde op bijna drie seconden achterstand in de eerste van vier BMW's 330i, voor de zusterwagen met Ersin Yücesan aan de knoppen.


Convents Racing Team - BMW 325i
Convents Racing Team - BMW 325i
In de kleinste toerwagenklasse gaf Vincent Convents iedereen het nakijken. De Convents BMW 325i zette Ian Gepts in de IC Motorsport BMW 325i op bijna twee tellen. Yannick Van De Parre volgde in de gelijkaardige bolide van Xwift Racing Events op nog eens anderhalve tel.

De 46e editie van de 24 Hours of Zolder start nu zaterdag, om klokslag 16 uur.

--- Uitslag 2024 STX Motorhomes 24 Hours of Zolder Superpole ---

Update

RedAnt Racing kreeg een sanctie, waardoor PK Carsport de eerste startrij monopoliseert.


Foto's: Marnik Mouchaers, Thomas Smets & Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op donderdag 22 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons