van der Horst

Clio Cup Young Talent Challenge: De drie finalisten zijn gekend

Régis Gosselin - Lorenzo Donniacuo - Tomas De Bakker
Régis Gosselin - Lorenzo Donniacuo - Tomas De Bakker
De autosport en de Renault Clio Cup Benelux doen de jeugd nog dromen. Het bewijs werd geleverd donderdag 1 mei in de Brusselse City Kart, met de preselecties van de Clio Cup Young Talent Challenge, waar niet minder dan 120 jonge rijders tussen 16 en 23 jaar zich aandienden.
  • Dreamdrive
“We zijn heel gelukkig dat we zoveel kandidaten hebben kunnen aanspreken, jongeren uit alle hoeken van het land (55% Franstaligen en 45% Nederlandstaligen) en zelfs Luxemburgers, en dat in amper tien dagen”, vertelt Karl Schuybroek, verantwoordelijke communicatie van Renault België Luxemburg. “Deze operatie was een echt succes en ik wil alle deelnemers dan ook bedanken.”  
 
Alle kandidaten reden tegen de chrono tussen 8u en 20u ’s avonds in de acht simulatoren Ellip6 van de City Kart in Vorst. Alle deelnemers kregen een kwartier om een snelle ronde neer te zetten op Francorchamps, uiteraard aan het stuur van een raceversie van de Renault Clio. Het record kwam op naam van Samuel Lay in 2.48.484.
 
De 16 snelsten werden vervolgens in twee groepen verdeeld en mochten naar de halve finales, eigenlijk een wedstrijd van zeven ronden, waarbij de top 4 zich voor de finale zou kwalificeren.  Gezien de inzet was de spanning te snijden. De start van de finale was om 21u en nu ging het over tien ronden, ofwel een goed halfuur intense concentratie, evenveel als een echte race van de Clio Cup Benelux overigens. 
 
Na een zeer betwiste wedstrijd (er waren zelfs uitsluitingen voor onsportief gedrag), waren de drie finalisten bekend. 
 
De winnaar van de dag was Lorenzo Donniacuo, uit Bergen en 21 jaar oud. “Ik ben echt heel gelukkig dat ik heb gewonnen. Het was een lange, stresserende dag, maar ik ben daar goed mee omgegaan. Tijdens de finale heb ik continu druk gehad van Régis”, vertelde de winnaar, die al een beperkte race-ervaring heeft. “Ik heb in wedstrijden van de BGDC gereden, een amateurkampioenschap, en ik kijk er enorm naar uit met deRenault Clio R.S 200 EDC in Francorchamps te rijden. Ditmaal is het echt!” 
 
Net achter hem vonden we de Karolinger Régis Gosselin, ook 21.
 
“Ik heb een fantastische dag beleefd, de organisatie was top en ik wil Renault België Luxemburg bedanken dat ze ons deze kans geboden hebben. Ik ga trachten om voluit van deze kans gebruik te maken”, vertelde de kleinzoon van Gustave Gosselin, winnaar van de 24 Uur van Spa in 1964. “Ik heb al enkele races in BGDC gereden, vorig jaar in Zolder. Voor de rest heb niet meer dan enkele testronden inFrancorchamps achter de kiezen.” 
 
De derde geselecteerde kandidaat was dé verrassing van de dag. Hij was de laatste kerel die zich voor de halve finales wist te kwalificeren, helemaal op het einde van de dag. De jonge Vlaming van amper 16, Tomas De Bakker, viel op door zijn aanvalslust in combinatie met zijn koelbloedigheid tijdens de wedstrijd.
 
“Meer dan races in tweetakt en viertakt karting heb ik niet als ervaring”, vertelde de jongste van de kerels die plaatsnamen in de simulatoren van Ellip6. “Het is een droom om naar de finale te mogen. Nu wordt het zien wat ik in de realiteit kan.”
 
De snelste van de kwalificaties en winnaar van zijn halve finale, Samuel Lay (18), strandde op de vierde plek. Hij kreeg twee tikken in de finale en erfde dus de meest ondankbare plek. De organisatie viste hem op als reserve voor de finale.  
 
“Ik ben heel gelukkig dat er zoveel jongeren stonden te springen om deel te nemen aan twee races van de Clio
 
 Cup Benelux”, benadrukte Xavier Laporta, Directeur Publiciteit en Promotie van Renault België Luxemburg, die symbolisch een stuurwiel van een Clio overhandigde aan de drie finalisten. “Ik ben benieuwd en ongeduldig om te zien wat ze kunnen opFrancorchamps in onze Clio. Als ze even snel gaan als in de simulatoren, dan is het veelbelovend.” 
 
De drie jonge finalisten bekampen elkaar komende donderdag 8 mei op Francorchamps tijdens de grote finale. De prijs is een deelname aan de tweede meeting van de Clio Cup Benelux in een Renault Clio R.S 200 EDC, op 30, 31 mei en 1 juni, in het kader van de World Series by Renault in Spa. Wat een mooi cadeau om de carrière van een jongere te lanceren. Dat de beste moge winnen…  
 
Klassement Préfinale. 1. Lorenzo Donniacuo ; 2. Régis Gosselin ; 3. Tomas De Bakker ; 4. Samuel Lay ; 5. Sébastien Bédoret ; 6. Timo Van Impe ; 7. Martin Leburton ; 8. William Gorlé.

Clio Cup Young Talent Challenge press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit Nationaal op maandag 5 mei 2014.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons