van der Horst

Duitsland: Weer Hamilton op kop terwijl Rosberg faalt

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Duitsland gewonnen. In Hockenheim nam de regerend wereldkampioen zijn vierde zege op rij en tevens zijn 49ste overwinning uit zijn carrière. Teamgenoot Nico Rosberg had op zijn thuiscircuit geen al te beste namiddag en eindigde met zijn Mercedes achter beide Red Bull's van respectievelijk Daniel Ricciardo en Max Verstappen. Voor Scuderia Ferrari was het ook een wedstrijd om te vergeten. Sebastian Vettel werd vijfde met teamcollega Kimi Räikkönen achter hem op een zesde stek. Nico Hulkenberg werd voor Force India knap zevende en Jenson Button kon voor McLaren-Honda punten scoren op een achtste positie. Valtteri Bottas in de Williams en Sergio Perez met de tweede Force India vervolledigden de top tien.
  • LTF
Start Grote Prijs van Duitsland 2016
Start Grote Prijs van Duitsland 2016
De overwinning werd al reeds bij de start in de schoot van Hamilton geworpen. Op zaterdag nog dik balend dat hij de pole positie niet kon grijpen, verscheen er waarschijnlijk toch een grijns op diens gezicht na de eerste bocht. Rosberg nam een slechte start en zag zijn teammaat en beide Red Bull's in de eerste bocht voorbij glippen. Ondanks de Mercedes de betere wagen was kon Rosberg niet voorbij de Bull's geraken. Mercedes probeerde de undercut op Verstappen tijdens de tweede pitstopfase, maar het was de jonge Nederlander die toch nog voor de Duitser bleef bij het ingaan van ronde 29. Maar hij zat kort op diens hielen.

Max Verstappen & Daniel Ricciardo
Max Verstappen & Daniel Ricciardo
Vlak voor het ingaan van bocht 6 waagde Nico zijn kans om Max langs de binnenzijde te grazen te nemen. Verstappen verdedigde door naar rechts te gaan in de remzone, een manoeuvre dat tijdens de laatste Grote Prijs in Hongarije niet in dank werd afgenomen door meerdere rijders, maar Rosberg reageerde door rechtdoor te gaan en de Nederlander geen keuze te geven om van de baan te gaan om een ongeval te vermijden. In Oostenrijk gebeurde ongeveer hetzelfde scenario met Hamilton, maar de Brit verkoos toen om de bocht wel te nemen... Dit voorval nu met Verstappen kostte Rosberg uiteindelijk een straftijd van 5 seconden.

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Ricciardo verloor in ronde 33 zijn tweede plaats tijdens zijn pitstop aan Rosberg maar dit was maar voor korte duur. De Zilverpijl moest nog een derde keer pitten en dat deed hij in ronde 44, maar dit liep voor de zoon van Keke fout. De eerste vijf seconden mocht er niet aan de wagen gewerkt worden, dit door de penalty dat Rosberg kreeg voor zijn actie tegen Verstappen, maar het duurde langer: door een menselijke fout met de chronometer verloor de 19-voudige GP-winnaar drie extra seconden en bij het buitenkomen was hij reeds 5 seconden achter Verstappen. Hij kon deze kloof niet meer dichten en bleef op een vierde stek en ziet zo zijn achterstand op Hamilton groeien tot 19 punten. Na de race in Barcelona telde hij nog 42 punten voorsprong op Lewis!

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Na vijftig races in dit nieuwe Turbo-Hybride tijdperk in de F1 heeft Mercedes AMG er maar liefst 43 gewonnen. De andere zeven werden opgepikt door Red Bull Racing en Scuderia Ferrari: de Oostenrijkers vier en de Italianen drie. Een winstmarge van maar liefst 86% voor het Duitse team. Niemand lijkt de Zilverpijlen tegen te kunnen houden van wederom een wereldtitel dit seizoen. En met Hamilton's zege vandaag ziet het er voor de Brit goed uit voor een vierde titel. Maar met minstens een zekere 10 plaatsen gridpenalty voor een nieuwe krachtbron later dit jaar, valt nog af te wachten of Rosberg hem op die manier nog kan bijbenen. Nu volgt er de zomerstop en de volgende halte is over vier weken in ons eigen Spa-Francorchamps.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Duitsland 2016

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes AMG1:30:44.200
2.Daniel RicciardoRed Bull Racing+6.996s
3.Max VerstappenRed Bull Racing+13.413s
4.Nico RosbergMercedes AMG+15.845s
5.Sebastian VettelScuderia Ferrari+32.570s
6.Kimi RäikkönenScuderia Ferrari+37.023s
7.Nico HülkenbergForce India+70.049s
8.Jenson ButtonMcLaren Honda+1 lap
9.Valtteri BottasWilliams+1 lap
10.Sergio PérezForce India+1 lap
11.Esteban GutierrezHaas+1 lap
12.Fernando AlonsoMcLaren Honda+1 lap
13.Romain GrosjeanHaas+1 lap
14.Carlos Sainz Jr.Toro Rosso+1 lap
15.Daniil KvyatToro Rosso+1 lap
16.Kevin MagnussenRenault+1 lap
17.Pascal WehrleinManor+2 laps
18.Marcus EricssonSauber+2 laps
19.Jolyon PalmerRenault+2 laps
20.Rio HaryantoManor+2 laps
21.Felipe NasrSauberDNF
22.Felipe MassaWilliamsDNF


Foto's: Racing International Photography




Dit artikel werd gepubliceerd door Ronald Ooms in Formule 1 op maandag 1 augustus 2016.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons