van der Horst

Kan Sarah Bovy voor een derde maal de opstap naar zilver vermijden?

Sarah Bovy
Sarah Bovy
We zijn bijna aan het einde van het jaar, wat betekent dat de FIA nog eens alle piloten onder de loep neemt. Elk jaar zijn er verschillende piloten van wie de categorisatie – brons, zilver, goud of platinum – wordt herzien. Sarah Bovy prijkt de laatste jaren regelmatig op deze lijst en staat nu voor het derde jaar op rij genoteerd om van brons naar zilver te worden gepromoveerd. Bovy is overigens niet de enige FIA WEC-piloot die de FIA wil opwaarderen; ook Alexander Malykhin – kampioen in de LMGT3 met nog een wedstrijd op overschot – staat op de lijst voor promotie. Dit is voorlopig echter nog een conceptlijst.
Sarah Bovy pakte de pole in Spa
Sarah Bovy pakte de pole in Spa
Hoewel dit seizoen minder indrukwekkend verliep dan 2023, bleef Sarah Bovy een constante kracht tijdens de kwalificaties in zowel het FIA WEC als de European Le Mans Series. Daarom wordt ze voor de derde keer op rij op de lijst geplaatst voor promotie naar zilverstatus. Het blijft echter mogelijk om hiertegen in beroep te gaan – zoals Bovy ook de afgelopen twee jaar succesvol deed om haar bronzen status te behouden. Of dat dit jaar opnieuw lukt, blijft af te wachten. Daarom lijkt het waarschijnlijk dat de Iron Dames alvast nieuwe kandidaten zullen uitnodigen voor tests in Portimão, voor het geval dat de promotie definitief doorgevoerd wordt.

Vanina Ickx & Kurt Mollekens
Vanina Ickx & Kurt Mollekens
Onder de andere namen op de lijst voor aanpassing van hun status valt ook Alexander Malykhin, die naar zilver promoveert. De Wit-Rus, samen met Joel Sturm en Klaus Bachler vaak ongenaakbaar in de Manthey Pure Rxcing Porsche, behaalde met een wedstrijd op overschot de LMGT3-titel. Sturm krijgt eveneens een promotie, van zilver naar goud, samen met Morris Schuring, Filipe Ugran, Manuel Maldonado en Daniel Mancinelli. Drie prominente coureurs stappen op naar platinum: Franco Colapinto, Ben Green en Colton Herta. Omgekeerd zal Vanina Ickx, dochter van Jacky Ickx, vanaf 2025 worden teruggezet naar brons.

Dit alles is echter nog voorlopig, aangezien elke coureur in beroep kan gaan tegen de statuswijziging. Volgende maand wordt de definitieve lijst bekendgemaakt.

Foto's: Gert Starckx - Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Circuit Internationaal op vrijdag 11 oktober 2024.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons