van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 40

Start 2024 VW Fun Cup Zolder Fun Festival
Start 2024 VW Fun Cup Zolder Fun Festival
Het was een succesvol weekend voor de Belgische autosport. Team WRT behaalde voor de tweede keer de overwinning in Indianapolis, terwijl Charles Weerts de pilotentitel in de wacht sleepte. Daarnaast was er nog een Belg die het podium haalde in Italië en de VW Fun Cup kende zijn finale op Circuit Zolder. De komende dagen beloven opnieuw spannend te worden, met de finales van de IMSA, de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup en de Belcar op het programma. Zoals elke week hebben we de belangrijkste GT en endurance nieuwtjes voor u samengevat.
VSR - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
VSR - Lamborghini Huracan GT3 Evo2
*** Gilles Stadsbader en Baptiste Moulin kwamen afgelopen weekend in actie tijdens de Italian GT Sprint Cup in hun respectievelijke VSR Lamborghini's. Vooral Stadsbader kende een beter verloop. Hij mocht met teamgenoot Mattia Michelotto op het podium staan dankzij een tweede plaats. Op zondag werd het Belgisch-Italiaanse duo achtste. Voor Moulin was het echter een weekend om snel te vergeten. Samen met Florian Scholze moesten ze zaterdag opgeven, terwijl ze zondag als 22ste eindigden, op vijf ronden van de winnaar. Jens Klingmann en Raffaele Marciello, waren de grote slokop door beide dagen te winnen met de BMW Italia Ceccato Racing. De Duitser en het Italiaanse team bezegelde hiermee de titel in het sprintsegment van het kampioenschap al op zaterdag, met een wedstrijd op overschot.

Bryan Sellers
Bryan Sellers
*** Er is een opvallende switch gebeurd in Amerika. Bryan Sellers, een vaste waarde bij Paul Miller Racing, heeft aangekondigd zijn helm aan de wilgen te hangen na dit seizoen. Vorige week maakte hij zelf bekend dat hij na de Petit Le Mans dit weekend stopt met racen. Hij verlaat de autosport echter niet: hij maakt de overstap naar DXDT Racing, waar hij een rol binnen het teammanagement zal bekleden, specifiek voor hun raceprogramma's. DXDT komt sinds dit jaar uit met Corvette, waarmee ze bijna de titel behaalden in de Fanatec GT World Challenge America, en waar Sellers ook voor reed dit seizoen. Samen met Madison Snow won hij twee GTD-titels en kwam hij dit jaar uit in GTD Pro.

Paul Miller Racing - BMW M4 GT3
Paul Miller Racing - BMW M4 GT3
*** Ondanks het vertrek van Sellers zal Paul Miller Racing ook volgend jaar te zien zijn op de IMSA-grid. Sterker nog, het team verdubbelt zijn inbreng naar twee wagens, beide in GTD Pro. Daarnaast hebben verschillende teams hun deelname voor 2025 bevestigd, waaronder Era Motorsport in LMP2 en "Spike" van AO Racing. Ook "Rexy" van dat team zal weer deelnemen in GTD Pro. Tot slot heeft Triarsi Competizione bevestigd dat het minstens één bolide in GTD zal hebben voor een gans seizoen, met een tweede alleen voor de Michelin Endurance Cup.

Nielsen Racing - Oreca 07-Gibson
Nielsen Racing - Oreca 07-Gibson
*** Nielsen Racing heeft een vervanger klaarstaan voor de 4 Hours of Portimão, de finale van de European Le Mans Series. Gabriel Aubry zal de wagen delen met Will Stevens en Benjamin Pedersen. Oorspronkelijk zou David Heinemeier Hansson dit zitje bekleden, maar de Deen moest Mugello al missen vanwege zakelijke verplichtingen. Voor Aubry is dit een welkome kans. Vorig jaar reed hij in het FIA WEC en zou normaal dit jaar ook in de ELMS uitkomen voor Vector Sport, maar werd nog voor de eerste race in Barcelona vervangen.

Nicolas Lapierre
Nicolas Lapierre
*** Vorige week maakte Nicolas Lapierre bekend dat hij per direct zou stoppen met racen en waarschijnlijk een managementfunctie zou opnemen bij Alpine. Die bevestiging liet niet lang op zich wachten, want vrijdag werd de Fransman benoemd tot sportief directeur bij het Franse team. Lapierre valt daar direct onder teamdirecteur Philippe Sinault. Het werd ook bevestigd dat Jules Gounon in Lapierres plaats zal rijden tijdens de FIA WEC-finale in Bahrein.

Duqueine D09 LMP3
Duqueine D09 LMP3
*** De constructeurs van de LMP3's zijn ondertussen hard aan het werk. Alle constructeurs zijn bezig met testen van hun nieuwe modellen, waarbij vooral Alés als één van de belangrijke testlocatie blijkt vanwege de hoogte en hoge temperaturen. Zowel Ginetta als Duqueine waren daar aanwezig, terwijl ook Portimão en Magny-Cours de revue gepasseerd zijn door onder meer ADESS en Ligier. Ook de komende weken staan er verschillende testen gepland voor alle constructeurs, ter voorbereiding op de finale homologatie van de wagens.

Vanwall Racing - Vanwall Vandervell 680
Vanwall Racing - Vanwall Vandervell 680
*** Vanwall blijft vastberaden om in 2025 op de FIA WEC-grid te staan. Het team van Kolin Kolles werd dit jaar geweerd uit het kampioenschap, omdat de wagen niet voldeed aan de eisen voor de Hypercar-klasse. Inmiddels heeft het team besloten van motorleverancier te wisselen (Pipo Moteur, die ook Glickenhaus aandrijft), maar kreeg het dit seizoen geen startplek toegewezen. Nu zou de Vandervell 680 LMH flink zijn verbeterd, maar Kolles weigert met de auto te testen totdat hij groen licht krijgt van het deelnamecomité. In een interview met Sportscar365 vertelt Kolles dat ze twee auto's klaar hebben staan, maar dat de tijd begint te dringen.

Madpanda Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo
Madpanda Racing - Mercedes-AMG GT3 Evo
*** Madpanda Motorsport heeft deze week bekendgemaakt dat het de samenwerking met Mercedes-AMG beëindigt. Het Argentijnse team, dat onder Spaanse vlag rijdt en eigendom is van Ezequiel Perez Companc, werkte vijf jaar samen met Mercedes sinds de oprichting van het team. Eerder kondigde Madpanda al aan niet deel te nemen in Barcelona. Welk merk de panda-livery zal dragen, is nog niet bekend.

Keanu Reeves
Keanu Reeves
*** In Indianapolis waren dit weekend enkele piloten met zekere sterallure aanwezig. Keanu Reeves, bekend uit onder meer John Wick, verscheen aan de start van de Toyota GR Cup North America. De Canadese acteur reed voor Eagles Canyon Racing by Fast Track en nam voor het eerst in veertien jaar deel aan een race. Ook Cody Jones, bekend van het YouTube-kanaal Dude Perfect, reed mee in hetzelfde team. Hij maakte zijn racedebuut, dat hij won van zijn collega's op het kanaal tijdens een kartingwedstrijd tijdens hun bezoek aan de Australische Grand Prix in Melbourne.

Foto's: Georges de Coster - Italian GT - Fanatec GT World Challenge America - BMW M Motorsport - European Le Mans Series - Alpine - Thomas Smets - Geert Franquet - Toyota GR Cup North America



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op dinsdag 8 oktober 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons