Veel spanning in een mooie finale voor de IAME Series Benelux!

X30 Junior
X30 Junior
Met meer dan 230 ingeschreven piloten, wisselende weersomstandigheden en spanning tot de laatste meters in sommige categorieën, was de laatste manche van de IAME Series Benelux meer dan om de moeite om te volgen het voorbije weekend in Mariembourg. Van de zeven nog toe te kennen titels gingen deze allen naar diegene die als leiders in hun categorie aan de start kwamen in de Karting des Fagnes: Sam Balota in X30 Senior, Juste Mulder in X30 Junior, Noah Grignet in Mini, alsook Denver Bos in Mini Rookie, Matthieu Delbauf in X30 Senior Cup, Jim Ringelberg in X30 Master en Rafael Bourlard in KA100 – 148. Leon Lijnsvelt (KA100 – 158) was reeds zeker van zijn titel nog voor de start.

Er werd dit weekend reikhalzend uitgekeken naar de vijfde ronde van de IAME Series Benelux. In Mariembourg maakten 231 piloten de verplaatsing voor wat de laatste meeting van het seizoen was. Dit prachtige deelnemersveld in de finale van het kampioenschap bevestigde de goede gezondheid van één van Europa's populairste competities.

Aan deze geweldige opkomst moest er nog wat geweldig spektakel toegevoegd worden! De toeschouwers die de kou en soms de regen trotseerden op de tribunes van Karting des Fagnes, zouden er geen spijt van krijgen: ze waren er getuige van enkele spannende Finales en onwaarschijnlijke scenario's...

Op het einde van deze proef konden we besluiten dat de leiders zich niet van hun stuk lieten brengen!

X30 Senior : Balota kampioen, Tudisca pakt de overwinning

Sam Balota - X30 Senior
Bij aankomst in Mariembourg als stevige leider in het X30 Senior kampioenschap (14-29 jaar) hoopte Sam Balota de titel te pakken die hij sinds 2020 misliep in de koninginneklasse. Hij slaagde in zijn doel, maar de Antwerpenaar kreeg het nog zeer warm tijdens een Finale in de regen! Na te zijn betrokken in een aanrijding bij de start leken zijn titelkansen weg te zijn, maar niks was minder waar. Balota kon terugkomen tot een vierde plaats en verzekerde zich zo van de felbevochten titel met twee punten voorsprong op Alessandro Tudisca. De Ransartois, die alle kwalificaties op zijn naam schreef en de Finale won, had alles gedaan wat hij kon om de druk hoog te houden. Hij mag dus welverdiend zijn tweede overwinning van het seizoen vieren en eindigde voor een excellente Victor Louis en Rookie Alexi Constant. Balota en Patrice Kowalewski vervolledigen de Top 5. Kowalewski, Rookie van het jaar, had zijn vijfde plaats mede te danken aan een tijdstraf die Clément Massaux opliep. Deze laatste eindigde uiteindelijk zesde voor Kevin Lantinga, Noah Maton, Clément Outran en Aaron Ferrazzano. Ondanks zijn zeventiende plaats kon Henkie Kalteren toch op de derde trede van het podium eindigen in het kampioenschap.

X30 Junior : Mulder, de verrassing van 2024

In de X30 Junior categorie (12-15 jaar) gebeurd het zeer zelden dat een piloot kampioen wordt in zijn debuutjaar in deze klasse. En dat is de stunt die Juste Mulder weliswaar realiseerde. Door als derde te eindigen in de Finale in Mariembourg, kon de Nederlander zijn seizoen in schoonheid afsluiten. Zijn eindrapport van het seizoen mag zeker gezien worden: één overwinning en drie podiumplaatsen in vijf wedstrijden!

Tijdens deze ultieme proef van de IAME Series Benelux ging de overwinning naar een andere Rookie: Stig De Raedemaecker. De Belg die vanop de pole vertrok kon het weekend op een autoritaire manier beëindigen voor Fransman Louis Baziret, Juste Mulder, Arthur De Doncker, Devon Hagelen, Quinten Van Leeuwen en Maxime Prudent. Tadgh Buckley, die achtste werd, kon zijn ontgoocheling niet wegsteken, want als één van de grootste titelfavorieten moest hij zich tevreden stellen met de titel van vicekampioen. In de Finale ging de Ier Anthony Bongartz, Didier Kreeft en Eva Dorrestijn voor.  Laatst vernoemde werd eveneens bekroond tot beste Lady.

Mini : Grignet voor het kampioenschap, Becu voor de overwinning

Noah Grignet - Mini
Door het maximum van de punten te scoren tijdens de laatste drie proeven van de IAME Series Benelux had Noah Grignet reeds een serieuze optie genomen op de titel in de Mini klasse (10-12 jaar). En het minste dat we kunnen zeggen is dat de jongeling niet lang wachtte om de titel binnen te halen op zondag! Dankzij zijn dominantie in de kwalificaties kan de Dinantenaar zich al verheugen nog voor de start van de ultieme Finale van het seizoen.

Maar diegene die de overwinning kon vieren in de laatste manche van het seizoen heet Milan Becu. Na hoogtes en laagtes te hebben gekend, kon de Belg zijn campagne op de mooist mogelijke manier beëindigen door voor vicekampioen Julian Van de Coterlet en de terugkerende Luis Bielande te eindigen. Djamairo Hoft, auteur van de snelste tijd tijdens de kwalificaties eindigde vierde voor een klein peloton gevormd door Lewis Boodts, Noah Grignet, Diede Derdaele en Antoine Bouts. In combinatie met het forfait van Lorenz De Cock door een blessure voor de finale, zorgde dit resultaat ervoor dat hij op het laatste moment nog de derde plaats in het kampioenschap kon pakken.

Mini Rookie : Bos met stijl

Denver Bos kan terugkijken op een droomweekend in Mariembourg, waar hij de titel van de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) binnenhaalde. De jonge Nederlander kon zijn titel nog wat meer glans geven door de finale te winnen, zoals hij ook reeds had gedaan tijdens de vorige twee manches in Genk. Achter hem vinden we vicekampioen Amine Pantoli met wie hij tot het einde bleef strijden met in het bijzonder een pole na de kwalificatie en twee overwinningen uit evenveel kwalificatiesessies. De Fransman ging de Noor Markus Engan Aasen en Cem Sazlik voor, die een podiumplaats zag verloren gaan na een tijdstraf van 5 seconden voor een te agressief inhaalmanoeuvre. De eerste Belg eindigde voor zijn landgenoot Matteo Campobello die heel sterk terugkwam van een zestiende plaats op de startgrid. Phoenix Rothuizen, Luis Paternotte en Memphis Schuurman volgden, terwijl Tobi ter Haar en Dorian Grandjean ook werden bestraft.

X30 Senior Cup / X30 Master : Opnieuw Delbauf en Ringelberg

Jim Ringelberg - X30 Master
Jim Ringelberg, die reeds kampioen werd in 2023 in de X30 Master categorie (30 jaar en ouder), kon een nieuwe titel aan zijn steeds groeiende palmares toevoegen. De Nederlander die aan de start kwam als leider met een comfortabele voorsprong, won met autoriteit de kwalificatiemanches en de Finale. Hij kon telkens de bovenhand nemen van Quentin Henry (Best Gentleman), Thierry Delré (derde in het kampioenschap) en Mark Smit (vicekampioen). De Top 5 in de Finale werd vervolledigd door Mardeen Benjamin.

In de X30 Senior Cup (18-29 jaar) kende Matthieu Delbauf niet zijn beste weekend door een versprongen ketting in de eerste van de kwalificatiemanches. De Athois kon desalniettemin zijn belangrijkste doel realiseren, zijn derde titel in de IAME Series Benelux, dankzij twee vijfde plaatsen na de kwalificatiemanches en tijdens de Finale na Nick Smith, zijn grootste concurrent. In de Finale is het een verrassende Dylano Deckers die de overwinning pakte voor Noa Mengal en de François-Xavier Venet  die vanop de pole startte. Hij is hiermee de vijfde verschillende winnaar van het seizoen, wat betekent dat deze klasse een zeer hoog niveau heeft…

KA100 : Bourlard en Lijnsvelt openen de erelijst

Pascal Verheuge - KA100
Met drie overwinningen in evenveel Finales heeft Rafael Bourlard zijn titel in de nieuwe KA100-148 categorie alvast niet gestolen! De Belg kwam in Mariembourg nochtans onder zeer zware druk te staan van een sterk aandringende Maerle Taylor, de vrouw in het peloton die zelfs de kop van de wedstrijd nam in de laatste ronde van de Finale. De kampioen kon desalniettemin zijn eerste plaats recupereren na de aankomst nadat zijn tegenstandster werd bestraft met een tijdstraf van vijf seconden voor agressief inhalen. Ook Léopold Fermen kon profiteren van deze tijdstraf, de Fransman eindigde zodoende tweede in het dagklassement voor Maerle Taylor. Maurice Istas en Enzo Vitulli eindigden op hun beurt aan de voet van het podium.
In de KA100 – 158 klasse ging de overwinning naar de piloot die de titel reeds binnenhaalde voor aanvang van het raceweekend in de Karting des Fagnes. De Nederlander Leon Lijnsvelt eindigde als eerste na een beslissing op de groene tafel voor Twan Kuurman. De laatstgenoemde kreeg een tijdstraf van vijf seconden (blocking) na de aankomst.

En zo is het doek gevallen over het IAME Series Benelux seizoen van 2024. Maar voor sommigen zit het seizoen er nog niet op want er wacht hen nog één grote afspraak: De IAME Warrior Final die doorgaat van 4 t.e.m. 9 november in Valencia.