van der Horst

Nieuwssprokkels uit de enduranceracerij, week 41

2024 Belcar NASCAR Finals Zolder
2024 Belcar NASCAR Finals Zolder
Het was opnieuw een prachtig weekend voor de endurance racing. Op Road Atlanta behaalde Porsche een dubbele eindzege, Winward Racing veroverde de titel in de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup, en op Circuit Zolder genoten we van een spannende Belcar-finale. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op meer spektakel, want volgend weekend staan er maar liefst vier finales op het programma: de DTM en ADAC GT Masters in Hockenheim, GT Open in Monza, en de European Le Mans Series in Portimão. Ondertussen blijft het nieuws binnenstromen, en we houden u graag op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.
Podium 2024 Michelin Pilot Challenge Road Atlanta
Podium 2024 Michelin Pilot Challenge Road Atlanta
*** De Michelin Pilot Challenge mocht samen met IMSA hun laatste wedstrijd afwerken op Road Atlanta. Denis Dupont nam opnieuw plaats achter het stuur van de Hyundai en sloot het seizoen af met een sterke tweede plaats. Samen met teamgenoot Preston Brown hadden ze weinig in te brengen tegen Bryan Herta Autosport-collega’s Mark Wilkins en Mason Filippi. In de laatste ronde verzekerden ze alsnog de 1-2 toen de leidende Hyundai onverwacht naar de pits moest om bij te tanken. Onze landgenoot eindigt zo op een vierde plaats in het eindklassement, terwijl Chris Miller en Mikey Taylor de titel binnenhaalden met de Unitronic/JDC-Miller Motorsports Audi. De algemene overwinning in de GS-klasse ging naar de Kellymoss with Riley Porsche van Riley Dickinson en Michael McCarthy.

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
*** Ook de IMSA Michelin Endurance Cup eindigde met een spannende ontknoping. Porsche Penske Motorsport pakte de titels voor Dane Cameron, Felipe Nasr, de teams en constructeurs. In GTD was Mercedes de grote winnaar dankzij Winward Racing en rijders Indy Dontje, Philip Ellis en Russell Ward. In GTD Pro wisten Bryan Sellers en Madison Snow de titel te behalen voor Paul Miller Racing en hun BMW. De constructeurstitel ging hier echter niet naar het Beiers merk, maar naar Chevrolet. TDS Racing sloot het seizoen af met de titel in LMP2 voor rijders Hunter McElrea, Mikkel Jensen en Steven Thomas.

Franco Girolami - Monlau Motorsport Cupra Leon VZ TCR
Franco Girolami - Monlau Motorsport Cupra Leon VZ TCR
*** IMSA verwelkomt volgend seizoen een nieuwe constructeur, nummer negentien al ondertussen: CUPRA. Zij zullen voor het eerst deelnemen aan de Michelin Pilot Challenge in de TCR-klasse met de Leon VZ TCR, waarmee Franco Girolami recent de titel in TCR Europe behaalde. Hiermee voegt CUPRA zich bij de merken Audi, Hyundai, Honda en Alfa Romeo. Welk team het Spaanse merk en aftakking van Seat zal vertegenwoordigen is nog niet bekend.

Richard Westbrook
Richard Westbrook
*** Dit weekend namen twee bekende namen afscheid van de autosport. Naast Bert Longin heeft ook Richard Westbrook zijn helm aan de wilgen gehangen in Road Atlanta. De Brit kan terugkijken op een rijke carrière met klasseoverwinningen in onder andere Daytona en Sebring, en titels in de Porsche Mobil 1 Supercup en het FIA GT Championship. De laatste jaren was Westbrook actief in IMSA, zowel in de DPi- als GTP-klasse, en reed hij zijn laatste race voor JDC-Miller Motorsports. Stilzitten doet de Brit echter niet; hij keert terug naar zijn eigen zaak: een brouwerij.

Michael Andretti
Michael Andretti
*** Michael Andretti heeft officieel afscheid genomen als CEO van Andretti Global. Eerder werd al bekend dat hij zijn aandelen had verkocht aan Dan Towriss, eigenaar en CEO van Group 1001. In een open brief bevestigde de voormalige IndyCar-coureur dat hij aanblijft als adviseur, maar nu meer tijd zal hebben voor zijn familie. Deze beslissing heeft vermoedelijk weinig tot geen impact op hun enduranceprogramma met Wayne Taylor Racing, maar zal vooral gevolgen hebben voor het IndyCar-team en hun ambitie om deel te nemen in de Formule 1.

Dries Vanthoor - Nick Yelloly - Valentino Rossi
Dries Vanthoor - Nick Yelloly - Valentino Rossi
*** Bij BMW zien we een vertrek van Nick Yelloly. De Brit, die in 2019 bij het team kwam en datzelfde jaar het Chinese GT-kampioenschap won, nam recent ook deel aan het Amerikaanse kampioenschap met de BMW M Hybrid V8 en behaalde een overwinning in Watkins Glen. De week erop won hij de 24 Uur van Spa. Zijn nieuwe bestemming is nog niet bekend, maar hij zal zeker niet deelnemen aan de finale van de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup in Jeddah.

Laurin Heinrich
Laurin Heinrich
*** De FIA GT World Cup in Macao, gepland voor november, heeft al een opvallende deelnemer. Schumacher CLRT neemt deel met een Porsche voor Laurin Heinrich, de kersverse IMSA-kampioen. Hoewel alleen deze deelname momenteel bevestigd is, worden ook entries van GruppeM met Mercedes, en mogelijk BMW, Lamborghini en Ferrari verwacht in de voormalige Portugese kolonie.

Iron Dames - Porsche 911 GT3-R (992)
Iron Dames - Porsche 911 GT3-R (992)
*** De Asian Le Mans Series heeft een update doorgevoerd in hun voorlopige deelnemerslijst. Manthey EMA voegt een extra GT-bolide toe, terwijl Proton Competition een wijziging heeft aangekondigd: zij zullen opnieuw met een Porsche rijden, ditmaal voor de Iron Dames, waaronder Michelle Gatting. De samenwerking tussen Proton, Iron Dames en Iron Lynx blijft hiermee voortgezet, zoals eerder te zien was in de European Le Mans Series en het FIA WEC.

Akkodis ASP - Lexus RC F GT3
Akkodis ASP - Lexus RC F GT3
*** Akkodis ASP voert een aanpassing door voor de finale van de FIA WEC in Bahrein. Conrad Laursen zal plaatsnemen naast Kelvin van der Linde en Arnold Robin, ter vervanging van Clemens Schmid op de Lexus. Dit is al de tweede vervanging dit seizoen, nadat Schmid eerder inviel voor Timur Boguslavskiy in Spa. Laursen heeft zijn ervaring opgedaan in de European Le Mans Series dit jaar, waar hij uitkomt samen met zijn vader Johnny en Nicklas Nielsen in een Ferrari.

Rubens Barrichello
Rubens Barrichello
*** In Monza staat dit weekend een bijzondere naam op de deelnemerslijst van GT Open. Giuseppe Cipriani, die bij de vorige ronde al de titel bij de Amateurs behaalde in de Il Barone Rampante Lamborghini, zal de Monza 500 in Pro-Am rijden met niemand minder dan Rubens Barrichello. De voormalige F1-coureur is een bekende verschijning in de paddock, waar zijn zoon Fernando actief is in Euroformula Open. Een interessante twist: Barrichello reed al eerder voor Il Barone Rampante, maar de laatste keer dateert van 32 jaar geleden, toen hij nog uitkwam in de F3000.

Foto's: Gert Starckx - Bryan Herta Autosport - Porsche AG - Thomas Smets - Racing International Photography - Martijn Wouters - Niels Vaeck



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op dinsdag 15 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Petit Le Mans.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons