van der Horst

CER: Moment van de waarheid voor Neuville

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Komend weekend krijgt Thierry Neuville een uitgelezen kans om de eerste Belgische wereldkampioen rally te worden. Die titel kan hij halen in de Central European Rally, de voorlaatste manche van het WRC. "Bring it home, Thierry!"
  • LTF
Het is herfst. De bladeren vallen. Het is dus hoogtijd om te oogsten. Dat geldt ook voor Thierry Neuville (Hyundai) die binnenkort mogelijks in de herfst van zijn WRC-carrière terecht komt. Het is dus hoog tijd om de vruchten te plukken van een schitterende carrière die vast en zeker nog niet voorbij is. Maar het begint wel te dringen na een handvol vice-titels.

Het is bijlange nog niet binnen voor de 36-jarige Oostkantonner. Het slechtste scenario is dat de Belg komend weekend moet opgeven en zeker als hij op zondag, super sunday, de strijd moet staken, want dan dreigt een nulscore. Maar als de Belg gespaard blijft van problemen is de kans reëel dat hij dit weekend de titel pakt.

Neuville telt 29 punten voorsprong op Ott Tänak (Hyundai), zijn teamgenoot. De Est kan dus een bondgenoot worden of vijand nummer één. Ook Sébastien Ogier (Toyota) en Elfyn Evans (Toyota) zijn nog niet uitgeschakeld voor de titel maar dan moeten er wel al mirakels gebeuren.

In Centraal Europa, op de grens van Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk, moet Neuville voor het eerst sinds dit voorjaar niet vegen op onverhard en komt hij op zijn geliefkoosde terrein: asfalt. Neuville was vorig jaar al primus en kende een uitstekende test in de Herbst Rally vorige week. De Belg moet op Tänak, en de rest, een onoverbrugbare kloof slaan van 30 punten. Hyundai strijd ook nog volop om de merkentitel, wat de Belg kan helpen in zijn strijd om de titel want ongetwijfeld zullen er orders zijn van teambaas Cyril Abiteboul. Hyundai gooit ook nog Andreas Mikkelsen in de strijd.

Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Sébastien Ogier - Toyota Yaris Rally1
Bij Toyota rekenen ze uiteraard op Ogier en Evans, maar ook op Takamoto Katsuta (Toyota) die terug keert uit een pauze. Sami Pajari (Toyota) moet vooral ervaring op doen, maar de Fin redt zich ook goed op asfalt.

In die stevige gevechten kan ook Adrien Fourmaux (Ford) zich mengen. De Nordist is één van dé verrassingen dit seizoen en ook hij komt op zijn favoriete terrein terecht. Wellicht komen we ook eerstdaags te weten waar de jonge Fransman volgend jaar terecht komt. Hij krijgt Grégoire Munster (Ford) naast zich. De Belg kende een seizoen met laagtes en (te) weinig hoogtes, maar boekte de voorbije maanden wel progressie en neemt zijn ervaring van vorig jaar mee.

Ook in WRC2 wordt het uitermate spannend. Na dit weekend zal de kampioen nog niet gekend zijn, maar we zullen wel weten wie het níet zal worden. Oliver Solberg (Skoda) kende pech in Chili en kan dit seizoen niet meer scoren. Als Yohan Rossel zijn kabinetstuk van in Chili herhaalt en wint, wipt de Fransman over Solberg en kan de Zweed geen kampioen meer worden. Maar ook dan is het nog niet voorbij. Het is dan wachten tot in Japan want ook Pajari kan nog een resultaat inbrengen. Rossel moet wel winnen dit weekend! Hij heeft Nikolay Gryazin als hulpje binnen het Belgische DG Sport-team. Solberg is er ook bij en kan de Fransman misschien wel meenemen in een mentaal spelletje.

Maxime Potty - Citroën C3 Rally2
Maxime Potty - Citroën C3 Rally2
Daarnaast zijn er nog heel wat Belgen aanwezig, met onder meer de Belgische kampioen Maxime Potty, Emeric Rary, de 'girlpower' van Lyssia Baudet en Armand Fumal, die enkel moet aankomen om winst te boeken bij de GT's.

Donderdagochtend is er de shakedown. Na de middag volgt al een dubbele test met een korte showproef en één volwaardige proef op Tsjechische bodem. Daar volgen vrijdag nog eens zes stevige proeven op, net zoals zaterdag in Oostenrijk. Zondag, op Duitse bodem, volgen nog vier chronoritten, waaronder de afsluitende Power Stage. Rond 14 uur weten we of de titel naar België komt!

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing & RIP - Davy Degryse



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 15 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Central European Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons