van der Horst

NASCAR Finals Zolder: Rovanperä wint geanimeerde slotmanche - Schouten kampioen

Kalle Rovanperä - RedAnt Racing
Kalle Rovanperä - RedAnt Racing
Kalle Rovanperä heeft in zijn RedAnt Racing Porsche 911 GT3 Cup de allerlaatste manche van de Porsche Carrera Cup Benelux 2024 gewonnen, zijn derde zege van het seizoen. De Finse Toyota-WRC-rijder verschalkte op Circuit Zolder bij de start Sacha Norden (JW Raceservice) en gaf vervolgens de leiding niet meer uit handen. Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport), gisteren nog goed voor winst, besloot op P3 en Dirk Schouten (Q1 Trackracing) had aan een derde plaats genoeg om zijn titel te bezegelen.
  • De Swert Opticiens
Kalle Rovanperä
Kalle Rovanperä
Net als bij de euroNASCAR2 manche eeder op de dag, werkte ook de Porsche Carrera Cup Benelux twee opwarmronden af, om de heren piloten de kans te geven het rubber op bedrijfstemperatuur te krijgen gezien de relatief lage temperaturen van lucht en piste. Aan het einde van de eerste opwarmronde, passeerden Norden, Domas Raudonis (Team GP Elite), Paul Meijer, Benjamin Paque (D'Ieteren Luxury Performance) over hun startpositie om wat extra rubber neer te leggen, waarbij het bijna tot een aanrijding kwam tussen Dréke Janssen (Red Ant Racing) en de vertraagde Raudonis.

Sascha Norden - JW Raceservice
Sascha Norden - JW Raceservice
Eens de lichten doofden bij de stilstaande start, kwam Rovanperä het beste weg. Norden, in race 1 tweede achter Paul Meijer, leek terug te vallen tot P3, maar door duw- en trekwerk tussen Meijer en Dirk Schouten behield Norden het voordeel. Bij het aanremmen van de Villeneuve-chicane verremde de Nederlander van JW Raceservice zich echter, tikte Rovanperä aan en strandde vervolgens in de kattenbak. Lokaal geel werd een ronde later gevolg door een full course yellow en vervolgens een safety car. Bij de herstart, met nog een kwartier op de klokken, veranderde er vooraan niets, waardoor Schouten op P3 virtueel kampioen was.

Dirk Schouten & Q1 Trackracing zijn kampioen
Dirk Schouten & Q1 Trackracing zijn kampioen
De posities zouden ook zo blijven tot aan het laatste zwart-wit geblokt van het seizoen, waardoor het Belgische Q1 Trackracing mocht juichen met de rijderstitel 2024 voor Schouten, de tiende verschillende rijder overigens die de titel wint in de snelste merkencup van de Benelux. Het Rookie-klassement ging uiteindelijk naar Kobe Pauwels, nadat hij de race lang in gevecht was met o.a. Niels Langeveld en Sam Jongejan, waarbij Jongejan Pauwels nog klopte voor P9. Winst in de Rookie-klassering ging naar Domas Raudonis, dankzij een vierde plaats. Primus in ProAm was Jules Grouwels op P14, waarbij de titel naar Jani Käkelä gaat. Q1 Trackracing mag overigens tweemaal vieren, want het Limburgse team neemt ook de teamstitel mee naar Maaseik.

Dirk Schouten - Q1 Trackracing
Dirk Schouten - Q1 Trackracing
Vermelden we nog dat de wedstrijd de vermeende oefenstarts na de eerste opwarmronde na de wedstrijd zal onderzoeken.

Uitslag volgt...

Foto's: Gert Starckx - Thomas Smets



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Porsche Carrera Cup Benelux op zondag 13 oktober 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons