van der Horst

24H Zolder: Güven klieft door het veld en bezorgt RedAnt leiding in openingsuur

Start 24 Hours of Zolder 2024
Start 24 Hours of Zolder 2024
PK Carsport heeft zijn eerste startrij perfect weten te benutten, al wisselden de posities wel. Jeffrey Van Hooydonk claimde in zijn Lamborghini in de openingsronde in de Eerste Linkse meteen het commando, met recordwinnaar Bert Longin die met zijn Audi risico's meed en achter de Antwerpenaar aansloot. Initieel zette Dylan Derdaele in de Belgium Racing Porsche druk, maar de man uit Noord-Limburg geraakte niet langs de Audi en moest na een tiental ronden zijn meerdere erkennen in Ayhancan Güven die vanaf P15 in geen tijd door het veld was gekliefd richting de top 3. Eerste toerisme is de Audi RS3 LMS met Olivier Bertels aan de knoppen, waarmee de mindere kwalificatie meteen is rechtgezet.
Russell Racing by PK Carsport - Lamborghini  Huracán Super Trofeo
Russell Racing by PK Carsport - Lamborghini Huracán Super Trofeo
De wedstrijd startte onder hoogzomerse temperaturen, al verdween de loden zon even achter een wolkje toen de lichten op groen sprongen. Jeffrey Van Hooydonk liet eerder deze week aan Autosport.be al ontvallen dat hij de Lamborghini Huracán Super Trofeo naar een mooi resultaat wilde loodsen en over die ambitie liet hij beslist geen gras groeien! De rode bolide werd door de penalty van RedAnt Racing naar de eerste startrij gepromoveerd en van daaruit maakte Van Hooydonk bij de start meteen de jump naar de kop, om die positie vervolgens niet meer af te staan.

RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup
RedAnt Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Bert Longin hield de kloof met de leider klein en kon in eerste instantie ook een ontketende Ayhancan Güven afhouden. We schreven het al tijdens de kwalificaties: Het is geel en het is snel? De RedAnt Racing Porsche #38! Güven wiste in geen tijd het strategisch foutje uit de superpole uit en pakte prompt de leiding in de Porsche Endurance Trophy Benelux, met een derde plaats in de algemene ranking. Na vijftig minuten achtte de Turk het wel en ging hij achtereenvolgens voorbij Longin en Van Hooydonk naar de algemene leiding. Niet veel later zette Longin bij het aanremmen van de Thierry Boutsen Chicane zijn Audi naast de Lamborghini van zijn teamgenoot en stootte zo door naar P2. De wagen kwam net voor het slot van het openingsuur binnen, waardoor Dylan Derdaele de derde plaats erfde.

VP-Racing - Audi RS3 LMS
VP-Racing - Audi RS3 LMS
Een gelijkaardig relaas voor VP-Racing. Ook bij de Audi RS3 LMS van Nick Van Pelt, Olivier Bertels, Maxim Van Den Hove, Alec Verbergt en Nygel Verhaeren maakte het team een misser bij de superpole, met een startplaats in de achterste gelederen als resultaat, maar Bertels zette de scheve situatie in geen tijd recht en stuurde de TCR-bolide naar de leiding in TA en uiteraard ook de kop bij de toerismes op een zestiende plaats algemeen. Xavier Stevens deed wat hij kon in zijn BMW M2 CS Racing en hield Beitske Vissers gelijkaardige bolide af voor de tweede plaats in de klasse.

Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
Tip Top by NGT - Porsche Cayman GT4 RS
In GTB duldde Raf Van Belle in de NGT Porsche Cayman GT4 RS - die de tussenstand voor het kampioenschap de klasse aanvoert - geen tegenstand en zette de pole om in de leiding in de klasse aan de voet van de algemene top 10. Rob Verhoeven claimde in de Hamofa Motorsport BMW M4 GT4 de tweede plaats, voor de gelijkaardige bolide van TCL Motorsport met Kim Van Dobben De Bruijn aan de knoppen.


JJ Motorsport - BMW 330i Clubsport
JJ Motorsport - BMW 330i Clubsport
In TB stootte Tom Werckx in de JJ Motorsport BMW 330i door naar de leiding, voor polesitter Ron Van De Water in de VDW Motorsport BMW E46 en de JJ Motorsport BMW #34 met Hakan Sari aan het commando. In TC tenslotte leidt Atrex Motorsports de dans, voor polesitter Convents Racing en IC Motorsport.

--- Tussenstand 24H Zolder na 1U (pdf) ---

Foto's: Marnik Mouchaers & Joel Vanderzijpen



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 24 augustus 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 24 Hours of Zolder.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons