van der Horst

Aston Martin heeft Adrian Newey beet

Adrian Newey gaat naar Aston Martin
Adrian Newey gaat naar Aston Martin
Verschillende teams hebben sinds de aankondiging dat Adrian Newey Red Bull zou verlaten geprobeerd de befaamde ontwerper aan zich te binden. Vandaag werd bekendgemaakt wat de volgende bestemming van de Brit zal zijn: Aston Martin Aramco F1 Team. Newey wordt niet alleen mede-aandeelhouder van het Britse merk, maar neemt ook de leiding over het technische departement. Zijn nieuwe rol gaat in op 1 maart 2025, waarmee Aston Martin een strategische stap zet in hun ambitie om mee te strijden aan de top van de Formule 1.
  • Dreamdrive
Lawrence Stroll
Lawrence Stroll
Tijdens een persconferentie in het gloednieuwe AMR Technology Campus maakte Lawrence Stroll officieel bekend dat Adrian Newey zich bij Aston Martin Aramco Cognizant Racing zal voegen. De Canadese teameigenaar bevestigde dat de Britse ontwerper niet alleen het technische departement zal leiden, maar ook mede-aandeelhouder van Aston Martin wordt. Hiermee heeft Stroll de intense biedingsstrijd gewonnen die losbarstte nadat Newey bekendmaakte dat hij Red Bull zou verlaten. Vooral Ferrari en Williams waren vocaal in hun pogingen om de legendarische ontwerper binnen te halen. Ferrari leek zelfs lange tijd favoriet, vooral met de droomcombinatie van Newey en Lewis Hamilton in het vooruitzicht. Toen Ferrari echter afhaakte, bleef Aston Martin als enige kandidaat over. Daar zal Newey samenwerken met Fernando Alonso, een rijder die eveneens hoog op zijn verlanglijstje stond om mee samen te werken.

Adrian Newey
Adrian Newey
Naast de samenwerking met Alonso, krijgt de 65-jarige Brit de leiding over een indrukwekkend technisch team. Hij werkt samen met Dan Fallows, een voormalig collega bij Red Bull, en Enrico Cardile, het voormalige hoofd aerodynamica bij Ferrari, die zich ook bij Aston Martin voegt. Met het oog op de nieuwe reglementen voor 2026 is de timing perfect voor Newey om zijn invloed uit te oefenen. Een andere interessante factor is de samenwerking met Honda, dat vanaf 2026 de officiële motorleverancier van Aston Martin wordt, een merk waarmee Newey al een succesvolle samenwerking had bij Red Bull.

Aston Martin Valkyrie AMR-LMH
Aston Martin Valkyrie AMR-LMH
Overigens zal Newey’s invloed vermoedelijk niet beperkt blijven tot de Formule 1. Aston Martin gaat namelijk ook deelnemen aan het FIA WEC en het IMSA met de Valkyrie, een project waar Newey ook een belangrijke bijdrage aan heeft geleverd toen Aston Martin nog gelinkt was aan Red Bull. Dat project heeft hij nooit kunnen afmaken eens Stroll senior de teugels overnam en het Oostenrijkse team richting Honda trok.

Fernando Alonso, Adrian Newey, Lawrence Stroll en Lance Stroll
Fernando Alonso, Adrian Newey, Lawrence Stroll en Lance Stroll
Hoewel Newey pas op 1 maart 2025 officieel begint, krijgt hij twee maanden om de nieuwe reglementen voor 2026 te bestuderen, gezien deze in januari worden vrijgegeven. Aston Martin’s ambitie is duidelijk: het team wil vanaf 2026 strijden om minstens één van de twee wereldtitels. Met Newey, die in zijn carrière al twaalf rijders- en dertien constructeurstitels heeft gewonnen bij Williams, McLaren en Red Bull, lijkt die ambitie realistischer dan ooit.

Foto's: Aston Martin Aramco F1 Team - Racing International Photography - Aston Martin



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule 1 op dinsdag 10 september 2024.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons