van der Horst

Opnieuw drukke agenda voor St. Paul Raceteam

Familie Kuijl drukt zijn stempel op het kampioenschap
Familie Kuijl drukt zijn stempel op het kampioenschap
Dit weekend pakt men met TABAC Classic Grand Prix op het beroemde TT Circuit in Assen uit met een fantastische affiche. Met de verschillende hoogstaande competities is dit een van de topaffiches in de lage landen. Voor het eerst is de Belcar Historic Cup ‘Powered by St. Paul‘ ook van de partij met een 50-tal wagens. Binnen dit Belgisch kampioenschap tekenen uiteraard de vier piloten van het St. Paul Raceteam opnieuw present. En bijna even traditioneel gaat de familie Kuijl niet alleen op bekerjacht binnen de Belcar Historic Cup (2 races), maar ook het Nederlands kampioenschap (NK GTCC of Fast Seventies / 3 races) en de Tourenwagen Legenden (3 races) staan op het programma. Samen goed voor drie kwalificaties, acht races en samen twintig starts van één of meerdere wagens binnen het team. Van een druk programma gesproken voor piloten en crew.
Belcar Historic Cup ‘Powered bij St. Paul’ wordt sleutelwedstrijd voor Wim en Tim Kuijl 
St. Paul Raceteam
St. Paul Raceteam
Inzake de Belcar Historic Cup ‘Powered by St. Paul’ zijn er met Assen en de Nürburgring nog twee weekends of vier races te gaan. Dat wil zeggen dat we nu reeds zes races achter de rug hebben. In totaal hebben we tien races waarvan de acht beste resultaten in rekening worden gebracht. De twee slechtste resultaten worden dus nadien geschrapt.  

Dieter & Sam zonder stress richting Assen
Tijdens de laatst verreden races van de Belcar Historic Cup ‘Powered by St. Paul’ in het kader van de Zolder Historic Grand Prix kenden we binnen St. Paul Raceteam winnaars en verliezers. Dieter Kuijl won de twee races in platform 1 voor wagens met een FIA Historisch technisch paspoort en staat riant aan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. In die mate zelfs dat hij reeds in Assen de Belgische kroon kan pakken en zichzelf opvolgen als Belgisch kampioen. Dieter doet ook de drie races van het Nederlands kampioen dat sinds kort is omgedoopt tot ‘Fast Seventies’ en doet dus vijf starts in totaal, telkens samen met zoon Wim in een identiek Ford Capri RS 3100 Cosworth. 

Samuel Verheggen & Dieter Kuijl
Samuel Verheggen & Dieter Kuijl
Ook Sam Verheggen deed het voortreffelijk. Sinds zijn Mercedes 190 2.5 Evo 2 AMG is uitgerust met een nieuwe motor rijgt hij de ereplaatsen aan elkaar. Hij staat momenteel op een bijzonder knappe derde plaats in platform 3 achter de Corvette van Branckaerts en de Porsche van Moortgat. In de klasse 3D (2001-2500cc) staat hij virtueel aan de leiding. Een betere score kan nauwelijks gezien de Corvette en de Porsche intrinsiek sneller zijn dan de Mercedes. 


Samuel Verheggen - Mercedes 190 AMG 2.5 evo2
Samuel Verheggen - Mercedes 190 AMG 2.5 evo2
Dieter Kuijl - Ford Capri RS 3100 GAA Cosworth
Dieter Kuijl - Ford Capri RS 3100 GAA Cosworth
Sam: “Ik ben heel tevreden met mijn positie. Ik hoop minstens mijn derde plaats in platform 3 te handhaven en de titel te pakken in de klasse 3D. Gezien ik niet kan meestrijden voor de algemene titel heb ik ook geen schrik om de drie wedstrijden van de Tourenwagen Legenden mee te rijden in Assen. Een schitterend deelnemersveld met bijzonder snelle piloten. Het is steeds leuk om me te meten met wagens die in dezelfde lijn liggen als mijn Mercedes. Ik rij komend weekend dus vijf wedstrijden, net als Tim”.

Dubbel programma niet zonder risico’s voor Wim & Tim
Tim Kuijl in duel voor de leidersplaats met Corvette van Branckaerts
Tim Kuijl in duel voor de leidersplaats met Corvette van Branckaerts
Ook Tim Kuijl volgt dezelfde weg als schoonbroer Sam en zal naast de Belcar Historic Cup ook de Tourenwagen Legenden meerijden. Tim zal de vijf wedstrijden met dezelfde wagen rijden ondanks het feit dat hij nog over andere wagens kan beschikken. Tim staat aan de leiding in platform 4 van de Belcar Historic Cup ‘ Powered by St. Paul’, maar zat tijdens de Zolder Historic Grand Prix in de hoek waar de klappen werden uitgedeeld. Sportief was het allemaal perfect en hij wist de eerste race van het weekend te winnen. Maar tijdens de tweede race kreeg hij 30 seconden straftijd en werd pas derde in platform 4. Hij verloor hierdoor acht punten terwijl concurrent Erik Qvick de eerste plaats kreeg toebedeeld en vier punten meer scoorde. Dat is een verschil van twaalf punten. 

Wim Kuijl (Capri) & Tim Kuijl (BMW)
Wim Kuijl (Capri) & Tim Kuijl (BMW)
“Doodzonde”, aldus Tim achteraf. “Dit was mijn eerste zege algemeen en ik heb de Corvette geklopt. Ik heb een aanrijding vermeden en hierdoor ongewild een gele vlag genegeerd die ik niet had gezien. Alle aandacht ding naar de wagen die ik moest ontwijken. Anders hadden we twee of drie platte wagens gezien in Zolder. OK, ik blijf aan de leiding, maar de concurrentie sluipt hierdoor dichterbij”.

Tim Kuijl wa sontgoocheld door zware sanctie na zege
Tim Kuijl wa sontgoocheld door zware sanctie na zege
“Dat ik met dezelfde wagen zowel de Belcar Historic Cup als de Tourenwagen Legenden rijdt is wel een risico, maar in theorie mag dit technisch geen probleem zijn. Maar stel dat ik op zaterdag tijdens de races van de Tourenwagen Legenden een technisch defect of een aanrijding heb, dan kan dit wel nefast zijn voor de tweede race van de Belcar Historic Cup op zondag. Maar naast de drang richting de titel is er uiteraard ook het plezier om eens te rijden in een ander kampioenschap. En daar doen we het ook voor. Zoveel mogelijk racen. En anderzijds kan dit een voordeel zijn betreffende de Belcar Endurance Cup, omdat ik veel meer rijtijd ga genereren op een circuit die ik nog niet ken. Laat ons stellen dat het een berekend risico is,” besluit Tim Kuijl.

Wim moet scoren
Wim Kuijl wacht een moeilijke opdract
Wim Kuijl wacht een moeilijke opdract
Wim Kuijl leek tijdens de eerste twee meetings makkelijk naar de titel te rijden in de Belcar Historic Cup. In Spa en Zolder pakte hij met zijn Ford Capri RS 3100 Cosworth vier zeges op rij en stond zodoende ruim aan de leiding in platform 2 met de maximale score. De Zolder Historic Grand Prix gooide echter roet in het eten. Tijdens de eerste race ging de versnellingsbak aan diggelen op het moment dat hij aan de leiding reed in platform 2. Hierdoor moest hij de tweede race achteraan starten en hij maakte een mooie remonte. Hij schoof echter van de baan en realiseerde zodoende zijn tweede 0-resultaat van het weekend. Een brilscore heet dat dan. Hij blijft virtueel wel aan de leiding, maar mag niet meer uitvallen om nog te titel te kunnen viseren. De bonussen zijn opgesoupeerd.

Eerste startrij voor Wim Kuijl
Eerste startrij voor Wim Kuijl
Wim Kuijl - Ford Capri 3100 RS
Wim Kuijl - Ford Capri 3100 RS
En uiteraard wil Wim ook het Nederlands kampioenschap NK GTCC / Fast Seventies samen met vader Dieter rijden. Daarin rijden vader en zoon steeds vooraan mee voor de zege met hun respectievelijke Fords Capri RS 3100 Cosworth. Ook nu kunnen ze binnen het Nederlands kampioenschap veel punten scoren en zeges boeken. Maar ook hier is het voor Wim een groot risico inzake de tussenstand binnen de Belcar Historic Cup. Nog een 0-resultaat zou zijn kampioenschap hypothekeren en net zoals vorig seizoen de rode loper uitrollen voor de concurrentie. Maar ook hier is Wim net als broer Tim ervan overtuigd dat veel rijden wel prioriteit krijgt en dit wel een risico waard is.

Méér info inzake dit schitterend weekend via https://www.classicgp-assen.com/
Foto's: BRAVO Racing/ David Noels - Thomas Smets



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons