van der Horst

Spa-Francorchamps: Leonardo Fornaroli nieuwe leider, Prema Racing kampioen bij de teams

Start 2024 Formule 3 Spa-Francorchamps Race 1
Start 2024 Formule 3 Spa-Francorchamps Race 1
Dino Beganovic en Callum Voisin wonnen gisteren en vandaag de Formule 3 wedstrijden op het circuit van Spa-Francorchamps. In de titelstrijd, die zijn ontknoping nadert, doet Leonardo Fornaroli de beste zaak. De Italiaan loopt verder weg bij Luke Browning, terwijl Mini en Lindblad vandaag puntenloos bleven. De titel bij de teams ligt al vast, die is voor de vijfde keer voor Prema Racing.
Als voorlaatste wedstrijd op de FIA Formule 3 kalender, konden beide wedstrijden in het kader van de Belgische Grote Prijs scherprechter in de titelstrijd worden. De kwalificaties draaiden alvast uit op een gesmaakt schouwspel waarbij de poleposition naar Callum Voisin ging, zijn eerste in het F3 kampioenschap. 

Podium 2024 Formula 3 Spa-Francorchamps Race 1
Podium 2024 Formula 3 Spa-Francorchamps Race 1
Op zaterdag vond de eerste wedstrijd plaats waarbij Dino Beganovic dankzij zijn twaalfde chrono vanaf de pole mocht starten. Gabriele Mini kende vanaf plaats twee de beste start en ging in La Source voorbij zijn teamgenoot maar die pareerde wat verderop buitenom in Les Combes. De Zweed controleerde daarna de wedstrijd richting de zege voor Mini en Noel Léon, die de laatste podiumplaats pakte na een prachtig duel met vier in de laatste ronde. 

Callum Voisin - Rodin Motorsport
Callum Voisin - Rodin Motorsport
De wedstrijd van vanochtend werd een belangrijke in de strijd om de titel. Leonardi Fornaroli stond er met een derde startplaats het beste voor, Luke Browning mocht als zevende van start terwijl Gabriele Mini (P11) en Arvid Lindblad (P27) al van verder moesten komen.

Vooraan behield Callum Voisin de leiding maar de beste start was voor Sébastian Montoya die van plaats vier naar plaats twee opschoof. Voor Mini werd het een dramatische openingsfase, de Prema Racing piloot ging rond na een tik en moest achteraan aansluiten. Niet veel later ging ook Martinius Stenshorne rond in Stavelot, de aanstormende Tuukka Taponen kon hem niet meer ontwijken waardoor de safety car naar buiten kwam. In de zevende ronde nam Voisin het veld weer op sleeptouw maar een ronde later volgde een nieuwe safety car na een incident tussen Loak en Floersch. Voisin leidde in ronde tien het veld opnieuw richting de herstart voordat de safety car een ronde later een derde keer moest uitrukken nadat Mari Boya in de muur ging in Speakers Corner, kort daarvoor was Lindblad al rondgegaan na contact met Chrisian Mansell. Voor de vierde keer kende Voisin een prima herstart en behield hij de leiding voor Montoya en Fornaroli, daarachter snoepte Léon de vierde plaats af van Sami Meguetounif, die zo naar plaats vijf terugviel. In de laatste ronde veranderde er niets meer en zo pakte Voisin zijn eerste Formule 3 zege, de eerste ook voor zijn team Rodin.

Leonardo Fornaroli - Trident
Leonardo Fornaroli - Trident
Het kampioenschap nadert het spannendste slot in jaren. Leonardo Fornaroli is de nieuwe leider met amper één puntje voorsprong op Gabriele Mini. Die houdt dankzij zijn podium van gisteren zijn titelkansen gaaf maar zal zich zijn spin van vandaag misschien nog  beklagen. Luke Browning volgt als derde op vijf punten van de leider;  ook voor hem is alles nog mogelijk al zijn amper elf puntjes uit de laatste vier wedstrijden te weinig voor een titelkandidaat als Browning. 
Arvid Lindblad volgt na een nieuwe nulscore als vierde, op zestien punten van Fornaroli.

Er wacht de piloten nog een pauze van een maand, alvorens naar Monza te trekken voor de seizoensafsluiter. 

Foto's: FIA Formula 3 - Racing International Photography

 



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons