van der Horst

Hongarije: Eerste GP-zege voor Oscar Piastri, met hulp van McLaren

Podium GP Hongarije 2024
Podium GP Hongarije 2024
De Grote Prijs van Hongarije heeft niet ontgoocheld. De dertiende race van het F1-seizoen had alles: een nieuwe winnaar, intrige en discussies, controverse en een gefrustreerde Max Verstappen als kers op de taart. Oscar Piastri (McLaren) behaalde niet zonder moeite een eerste succes, voor zijn tegenstribbelende teamgenoot Lando Norris en de verrassende Lewis Hamilton (Mercedes).
Start GP Hongarije 2024
Start GP Hongarije 2024
Het eerste hoofdstuk van de GP van Hongarije werd geschreven in de eerste bocht. Beide McLaren bleven zij aan zij, uiteindelijk doemde ook Max Verstappen op aan de buitenzijde. De Nederlander werd gedwongen tot de uitloopzone, maar haalde op die manier wel Lando Norris in. Red Bull vroeg zijn rijder om in te binden, voor Verstappen was het de eerste van vele gelegenheden om te klagen over de boordradio.

Meer Nederlands gemopper nadat Red Bull Racing tweemaal had geopteerd om niet te kiezen voor de zogenaamde 'undercut' en met verse Pirelli-banden de tegenstanders onder druk te zetten. Lewis Hamilton, bij de eerste pitstop, en Charles Leclerc, bij de tweede bandenwissel, haalden de regerende wereldkampioen op die manier in. Verstappen was furieus, de pitmuur had er duidelijk genoeg van en wimpelde hem meermaals af. 

Hamilton voor Verstappen
Hamilton voor Verstappen
Het was dan ook geen verrassing dat het potje overkookte in een duel voor de derde plek met Lewis Hamilton. Verstappen ging wel erg laat in de ankers en veroorzaakte daardoor een aanrijding. Beide rijders bleven in de race, maar de drievoudige kampioen verloor een plek aan Charles Leclerc (Ferrari). Lewis Hamilton was op die manier zeker van het podium.
Controversiële dubbelzege voor McLaren
Duel tussen de McLaren rijders
Duel tussen de McLaren rijders
We zouden bijna vergeten wie de race op de Hungaroring gedomineerd heeft. Voor het eerst sinds Monza 2021 veroverde McLaren de eerste en de tweede plek, maar zonder slag of stoot ging dat niet. Oscar Piastri had het voordeel genomen in de openingsronde en leek op weg naar zijn eerste succes, maar om de tweede plek van Lando Norris te beschermen, mocht de Brit als eerste zijn tweede pitstop maken. "Geen zorgen", klonk het radiobericht dat naar Piastri werd gestuurd.

Wel zorgen, want tegen de verwachtingen van McLaren in gaf Norris de leiding niet zomaar terug aan zijn teamgenoot. Wat volgde was een spervuur aan radioberichten aan het adres van de winnaar van de GP van Miami. Norris kon niet anders, uit schrik om gezichtsverlies te lijden en zijn positie binnen het team in gevaar te brengen, dan zijn tweede zege af te geven. Het gaf de debuutzege van Piastri wel wat minder glans.

Alles samen resulteerde dat in een buitengewone Grote Prijs. We kunnen alleen maar hopen dat Spa-Francorchamps volgende week hetzelfde spektakel zal bieden. De strijd tussen Red Bull, McLaren - dat bijzonder dichtbij gekomen is in het WK voor constructeurs - Ferrari en Mercedes heeft zijn laatste geheimen in ieder geval nog niet prijsgegeven. 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Hongarije 2024

#RijderTeamResultaat
1.Oscar PiastriMcLaren F1 Team1:38:01.989
2.Lando NorrisMcLaren F1 Team+2.141s
3.Lewis HamiltonMercedes-AMG Petronas F1 Team+14.880s
4.Charles LeclercScuderia Ferrari+19.686s
5.Max VerstappenOracle Red Bull Racing+21.349s
6.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+23.073s
7.Sergio PérezOracle Red Bull Racing+39.792s
8.George RussellMercedes-AMG Petronas F1 Team+42.368s
9.Yuki TsunodaVisa Cash App RB F1 Team+77.259s
10.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+77.976s
11.Fernando AlonsoAston Martin Aramco F1 Team+82.460s
12.Daniel RicciardoVisa Cash App RB F1 Team+1 lap
13.Nico HülkenbergMoneyGram Haas F1 Team+1 lap
14.Alexander AlbonWilliams Racing+1 lap
15.Kevin MagnussenMoneyGram Haas F1 Team+1 lap
16.Valtteri BottasStake F1 Team Kick Sauber+1 lap
17.Logan SargeantWilliams Racing+1 lap
18.Esteban OconBWT Alpine F1 Team+1 lap
19.Zhou GuanyuStake F1 Team Kick Sauber+1 lap
20.Pierre GaslyBWT Alpine F1 TeamDNF


Foto: Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Formule 1 op zondag 21 juli 2024.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons